Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015

Αντίθετος σε εύκολη παράταση του ελληνικού προγράμματος ο ΣόιμπλεΑντίθετος στο ενδεχόμενο μιας γρήγορης συμφωνίας για περαιτέρω παράταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης, πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times».

Σύμφωνα με τους FT, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέτει ως προϋπόθεση για νέα επέκταση της ευρωπαϊκής βοήθειας τη δέσμευση της νέας ελληνικής κυβέρνησης πως θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση από την τρόικα, διαπραγμάτευση που έχει «παγώσει» από τον Σεπτέμβριο.

«Χρειάζεσαι μια δομή για να διαπραγματευτείς. Έως τώρα [οι Έλληνες] δεν έχουν υπάρξει ξεκάθαροι σε αυτό», δήλωσε στους FT αξιωματούχος που έχει γνώση των απόψεων του κ. Σόιμπλε.

Η στάση Σόιμπλε θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση την Αθήνα, με δεδομένο ότι ουσιαστικά περιορίζει το χρονικό περιθώριο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και υποχρεώνει την Αθήνα να επιταχύνει τις επαφές πριν εκπνεύσει η ευρωπαϊκή βοήθεια.

Σε αναζήτηση κοινής γραμμής οι πιστωτές

Η θέση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ φαίνεται να εκφράστηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας, όταν εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ (τρόικα) συναντήθηκαν με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή γραμμή ενόψει των επαφών με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα πάντα με πηγές των «Financial Times», οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη συνάντηση δήλωσαν ανοιχτοί στο ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους – πιθανώς με επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων στήριξης ή και με μείωση των δημοσιονομικών στόχων – εφόσον όμως η Ελλάδα τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Η πρώτη επαφή μεταξύ του Eurogroup και της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει σήμερα Παρασκευή, με την επίσκεψη του προέδρου της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλούμ, στην Αθήνα.
http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κορωνοϊός: Καταρρίπτουν καθημερινά θλιβερά ρεκόρ οι ΗΠΑ - Η πανδημία σαρώνει Βραζιλία, Μεξικό

Την παραμονή της εορτής της Ημέρας Ανεξαρτησίας, η χώρα κατέγραψε 728 νέους θανάτους εξαιτίας της Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιατρι...