Ο νέος έλληνας Πρωθυπουργός, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να ανακοινώσει, πιθανότατα σήμερα, την πρότασή του για τον διάδοχο του κ. Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αυτό θα είναι είτε πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής (ο οποίος δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να αποδεχτεί μια τέτοια πρόταση), είτε -πιθανότερα- ο επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν και αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ.Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Με άλλα λόγια, μία από τις πρώτες και κορυφαίες επιλογές της θα αφορά είτε στη «σημαία» της κεντροδεξιάς, τον πρώην Πρωθυπουργό που απολαμβάνει υψηλής αποδοχής και δημοφιλίαςκαι μπορεί να αποτελέσει σύμβολο εθνικής συνεννόησης, είτε σε ένα προβεβλημένο στέλεχος της παράταξης που έχει επιδείξει εμπράκτως τη μετριοπάθειά του και τη δυνατότητα να συνδιαλέγεται πέρα και πάνω από κομματικές γραμμές.
Αποτελεί τιμή για την κεντροδεξιά και τη Νέα Δημοκρατία, που είναι ο βασικός κορμός της, μία από τις κορυφαίες αποφάσεις της «πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς» να αφορά δύο δικά της στελέχη.
Προφανώς και ο κ. Αλ. Τσίπρας προσδοκά σε οφέλη. Ήδη και μόνον το γεγονός ότι έχει επιτύχει να συζητούνται, χωρίς εντάσεις από τις «συνιστώσες» του, τα ονόματα των Κ. Καραμανλή καιΔημ. Αβραμόπουλου συνιστά μέγιστη επιτυχία αλλά και μήνυμα προς τους ψηφοφόρους του κέντρου και της κεντροδεξιάς μετριοπάθειας και διάθεσης συνεννόησης. Και, μάλιστα, ένα μήνυμα που αποστέλλεται την επαύριο μίας εξαιρετικά πολωμένης εκλογικής αναμέτρησης.
Η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχουν παρά να χειροκροτήσουν όποια πρόταση τέτοιας μορφής κάνει η νέα κυβέρνηση. Να δηλώσουν την ικανοποίησή τους για την επιλογή ενός κορυφαίου στελέχους της παράταξης για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Να αποφύγουν τις μικροπρέπειες, που δεν αρμόζουν σε μία παράταξη με την ιστορία και το μέγεθος της Ν.Δ. Αντιθέτως, θα πρέπει να οικοδομήσουν σε αυτή την υποψηφιότητα, παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητες του Προέδρου, τα θεμέλια για την αταλάντευτη παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στο δυτικό γεωστρατηγικό πλαίσιο. Να την αναδείξουν ως εξισορροπητικό παράγοντα στις όποιες αποκλίσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του.
Αυτή είναι η επιλογή. Διότι, τα υπόλοιπα που διακινούνται, εκτός από πολιτικά μικρόψυχα, συνιστούν και στρατηγικά αδιέξοδα. Ενδεχόμενο «γαλάζιου εμφυλίου» δεν μπορεί να υπάρξει, όπως θα ήθελαν κάποιοι. Διότι, προφανώς, έναντι μίας υποψηφιότητας Καραμανλή ή Αβραμόπουλου, ο κ. Σταύρος Δήμας, έμπειρος και εγνωσμένου κύρους και ήθους πολιτικός, είναι βέβαιο ότι θα επέλεγε να διαφυλάξει το πολιτικό του κεφάλαιο, μη αποδεχόμενος μία πρόταση που θα τον «εργαλειοποιούσε» στην κομματική σύγκρουση αντί να τον αναδεικνύει ως παράγοντα ενότητας.
Καταστροφική μοιάζει και η επιλογή, που συζητήθηκε, να απέχει η αξιωματική αντιπολίτευση από την διαδικασία εκλογής Προέδρου. Εκτός από θεσμικό ατόπημα, θα αποτελούσε προσβολή στα στελέχη και την ιστορία της κεντροδεξιάς αλλά και άμεση παραβίαση των όσων η ίδια η Ν.Δ. πρέσβευε περί εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης, μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο όταν ζητούσε την ψήφο των βουλευτών για την εκλογή του κ. Δήμα. Παράλληλα, μία αποχή της Ν.Δ. στη Βουλή, θα συνιστούσε ένα πρώτης τάξεως «δώρο» προς όσους θέλουν να αμφισβητήσουν τον κ. Σαμαρά. Η προεδρική εκλογή δεν είναι ψηφοφορία για ένα νομοσχέδιο. Είναι η κορυφαία στιγμή της Βουλής και, συνεπώς, μία εντολή της ηγεσίας για αποχή θα δημιουργούσε άμεσα το πεδίο επί του οποίου θα υπήρχε η καταμέτρηση όσων θα πειθαρχούσαν με την προεδρική γραμμή και των (περισσοτέρων) που θα ψήφιζαν υπέρ του υποψήφιου Προέδρου. Προφανώς, ο κ. Σαμαράς δεν θέλει να κάνει τέτοιες χάρες στους όποιους αμφισβητίες.
Μέσα στις επόμενες ώρες θα γνωρίζουμε τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και η Ν.Δ. δεν έχει άλλη επιλογή παρά να είναι η πρώτη που θα δηλώσει ηχηρά την υποστήριξή της.
http://newpost.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου