Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Κρούγκμαν: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λιγότερο ακραίος από τις Βρυξέλλες


Ως ένα κόμμα του οποίου οι προτάσεις βασίζονται σε συμβατικές οικονομικές θέσεις, παρά τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου τα οποία μιλάνε για ένα κόμμα της άκρας αριστεράς, χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Την ίδια ώρα οι φαινομενικά σοβαροί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο βασίζονται σε ακραία δόγματα όπως η επεκτατική λιτότητα, τονίζει στο προσωπικό του μπλογκ.

«Για άλλη μια φορά: τα κλασικά οικονομικά εγχειρίδια λένε πως η εστίαση στη μείωση του ελλείμματος σε μια αδύναμη οικονομία, όπου η μείωση των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα περιορίζει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής, είναι μια πολύ κακή ιδέα. Και να 'ναι κανείς δεν θα το πιστέψει, τα εγχειρίδια αποτέλεσαν έναν πολύ καλό οδηγό στην οικονομία μετά την οικονομική κρίση» γράφει ο ίδιος.

«Αυτός είναι ένας λόγος που εκνευρίζομαι όταν οι άνθρωποι που έχουν κυβερνήσει στην Ελλάδα ή αυτοί στις Βρυξέλλες, περιγράφονται ως τεχνοκράτες. Οι πραγματικοί τεχνοκράτες θα προειδοποιούσαν για την ύφεση που φέρνει η λιτότητα και δεν θα έσπευδαν να επικαλεστούν αμφιλεγόμενες έρευνες για να στηρίξουν πολιτικές που πιθανότατα θα ήθελαν για άλλους λόγους» υποστηρίζει.

Οι προβλέψεις της τρόικας κατά τη συγκρότηση του προγράμματος διάσωσης διαψεύστηκαν οικτρά από όσα πραγματικά συνέβησαν στην ελληνική οικονομία, επισημαίνει ο κ. Κρούγκμαν. Όπως αναφέρει, η αρχική συμφωνία προέβλεπε μια σύντομη, σχετικά ρηχή ύφεση, που θα ακολουθούνταν από ανάκαμψη, και ότι η ανεργία θα κορυφωθεί στο 15%. Στην πραγματικότητα, η ελληνική οικονομία βυθίστηκε σε μια άνευ προηγούμενου ύφεση και η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 28%.

Γιατί πήγαν τα πράγματα τόσο άσχημα; Σύμφωνα με τον Aμερικανό οικονομολόγο η ΕΚΤ και η Κομισιόν υιοθέτησαν το δόγμα της επεκτατικής λιτότητας και πίστεψαν ότι η μείωση των δαπανών δεν θα έπληττε την ελληνική οικονομία.

«Αυτό που έχει σημασία είναι πως τώρα έχουμε τους ίδιους ανθρώπους που έκαναν τελείως λάθος για τον αντίκτυπο της λιτότητας να κάνουν κήρυγμα στους Έλληνες σχετικά με την ανάγκη να είναι ρεαλιστές» γράφει ο κ. Κρούγκμαν.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, ο κ. Κρούγκμαν εκτιμά πως αν τελικά συμβεί θα είναι επειδή οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη επέλεξαν να κρατήσουν όμηρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η Ελλάδα αρνήθηκε να πληρώσει ρήτρα.
http://www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...