Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Τίτλοι τέλους για την ΔΗΜΑΡ: Αναλαμβάνει τις ευθύνες του ο Κουβέλης για τον εκλογικό εκμηδενισμό


Ο τελικός πίνακας των εκλογικών αποτελεσμάτων έγραψε: Πράσινοι-ΔΗΜΑΡ: 0,49%. Ούτε καν μισό τοις εκατό. Δέκατο τρίτο κόμμα. Πίσω από το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου, την Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, την Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου, τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.Πικρό τέλος για ένα κόμμα όπως η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, που ξεκίνησε ελπιδοφόρα, το 2010.
Με κοινή ανακοίνωσή της η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ επιβεβαίωσε ουσιαστικά τους τίτλους τέλους: «Ο πρόεδρος και η ηγεσία του κόμματος αναλαμβάνουν τις ευθύνες για το εξαιρετικά αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα και τη συνολική πορεία του κόμματος. Μέσα από τις συλλογικές και συντεταγμένες διαδικασίες θα προχωρήσουμε στον επαναπροσδιορισμό της πορείας μας» αναφέρεται σε απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.
Χαιρετίζουν ωστόσο το αποτέλεσμα των εκλογών ως «σαφές μήνυμα προοδευτικής στροφής» και «ήτταε των πολιτικών δυνάμεων της λιτότητας». Χαιρετίζουν επίσης «τα μέλη και τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ και των ΠΡΑΣΙΝΩΝ, που με αξιοπρέπεια και ανιδιοτέλεια έδωσαν τη δύσκολη αυτήν εκλογική μάχη».
Είναι προφανές ότι αρκετά στελέχη του κόμματος θα προσχωρήσουν σε άλλους σχηματισμούς, με αρκετούς να απευθύνονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, υπήρχε σε εξέλιξη διάλογος των δύο κομμάτων προεκλογικά, ωστόσο ο Φώτης Κουβέλης δεν δέχθηκε την πρόταση Τσίπρα να αναστείλει προσωρινά την λειτουργία του κόμματός του και να συμπαραταχθεί προεκλογικά μαζί του, ώστε να μην χαθεί το μπόνους των 50 εδρών.
Η πορεία από το 2010 μέχρι τις εκλογές της Κυριακής
Η «Δημοκρατική Αριστερά» ιδρύθηκε στις 27 Ιουνίου 2010 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Athens Imperial, από τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκαν στην Ανανεωτική Πτέρυγα του Συνασπισμού και αποχώρησαν: Τον Φώτη Κουβέλη, τον Θανάση Λεβέντη, τον Νίκο Τσούκαλη και τον Γρηγόρη Ψαριανό. Υπήρχαν ακόμη και πολλά κομματικά στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας και από περισσότερες από 550 προσωπικότητες και διανοούμενοι της Αριστεράς. Ο Λεωνίδας Κύρκος είχε χαιρετήσει μάλιστα δι' επιστολής του το νέο πολιτικό κόμμα.
Η ΔΗΜΑΡ είχε προτείνει από το 2011 συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους, την οποία όμως εκείνοι απέρριψαν.
Στο κόμμα εξελέγη πρόεδρος ο Φώτης Κουβέλης και συνεργάστηκε με την Κίνηση Ελευθέρων Πολιτών του βουλευτή Βασίλη Οικονόμου, που στο μεταξύ είχε αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ. Στις 20 Μαρτίου 2012 μετά από απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στο κόμμα προσχώρησαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννης Αμοιρίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Ηλία Θεοδωρίδης, Γιώργος Παπαμανώλης και Οδυσσέας Βουδούρης. Τότε, η ΔΗΜΑΡ δημιούργησε και επίσημα την δική της Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 η ΔΗΑΡ πήρε 6,1% και εξέλεξε 19 βουλευτές. Στήριξε αρχικά τον ΣΥΡΙΖΑ για να σχηματιστεί κυβέρνηση, όμως όταν η προσπάθεια απέβη άκαρπη, πρότεινε την δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή των Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.
Στις δεύτερες εκλογές, του Ιουνίου, η ΔΗΜΑΡ αύξησε λίγο το ποσοστό της σε 6,26% και εξέλεξε 17 βουλευτές. Ο Φώτης Κουβέλης συναίνεσε στην συγκυβέρνηση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και μετείχε στο κυβερνητικό σχήμα με υπουργούς και στελέχη.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ τον οδήγησε στην απόφαση να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αποσύροντας τους υπουργούς του. Εκεί ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση. Βουλευτές άρχισαν να αποχωρούν ενώ η φθίνουσα πορεία που καταγράφονταν στις δημοσκοπήσεις και η άρνηση της ηγετικής ομάδας να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ οδήγησε σε απώλειες κοινοβουλευτικής δύναμης: Βασίλης Οικονόμου, Σπύρος Λυκούδης, Κατερίνα Μάρκου, Νίκη Φούντα, Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη ανεξαρτητοποιήθηκαν, ο Γρηγόρης Ψαριανός διεγράφη, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος απεχώρησε. Στις 4 Ιανουαρίου 2015 ανακοινώθηκε η συνεργασία του κόμματος με τους Πράσινους υπό την κοινή ονομασία «Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά.
http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...