Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Μέρκελ σε Τσίπρα: «Αναλαμβάνεις πρωθυπουργός σε μια δύσκολη στιγμή»


Του ευχήθηκε «επιτυχία και δύναμη», λέγοντας πως είναι αντιμέτωπος με μεγάλη ευθύνη - «Χάσιμο χρόνου κάθε απόπειρα επαναδιαπραγμάτευσης στα φορολογικά», λέει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος ευχήθηκε σήμερα «επιτυχία και δύναμη» στον Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ο νέος πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με μεγάλη ευθύνη στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βολφγκαγκ Σόιμπλε, χαρακτήρισε χάσιμο χρόνου οποιαδήποτε απόπειρα επαναδιαπραγμάτευσης «στα φορολογικά ζητήματα».



Η κυρία Μέρκελ έστειλε σήμερα συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας στο οποίο εκφράζει την ελπίδα της ότι η συνεργασία μαζί του να συμβάλει στην εμβάθυνση των παραδοσιακά καλών σχέσεων των δύο λαών επισημαίνοντας, όμως, πως αναλαμβάνει την εξουσία σε μια δύσκολη περίοδο.
«Αναλαμβάνετε σε δύσκολη στιγμή, κατά την οποία βρίσκεστε ενώπιον μιας μεγάλης ευθύνης. Ελπίζω ότι η συνεργασία μαζί σας θα ενισχύσει περαιτέρω και θα εμβαθύνει την παραδοσιακά καλή και βαθιά φιλία μεταξύ των λαών μας», αναφέρει η καγκελάριος της Γερμανίας και εύχεται «καλή δύναμη και καλή επιτυχία» στον Αλέξη Τσίπρα.

Όμως, πριν από τα συγχαρητήρια της Μέρκελ είχαν έρθει τα «καρφιά» του Σόιμπλε ο οποίος κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αξιολόγησε θετικά τις ως σήμερα παρεμβάσεις της τρόικας σε χώρες της Ευρωζώνης και είπε πως είναι χάσιμο χρόνου οποιαδήποτε απόπειρα επαναδιαπραγμάτευσης «στα φορολογικά ζητήματα».

Επί του θέματος αυτού, ο Γερμανός υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι κατά το παρελθόν, οι ελληνικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν θετικά στις ευρωπαϊκές παραινέσεις για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

Ο κ. Σόιμπλε αναγνώρισε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει περισσότερο από άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό οφείλεται στα λάθη της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, σε βάθος χρόνου. Ως προς τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα αφού ανέφερε ότι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού είναι σεβαστή, σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση είναι ένας «ενδιαφέρων συνδυασμός» διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων.

Αναφερόμενος στις εκλογές της Κυριακής, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα εντυπωσιακό και σημείωσε ότι ο νέος κυβερνητικός σχηματισμός είναι ενδιαφέρων. «Κάθεται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Αυτό είναι πολύ ωραίο και αξιοπαρατήρητο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε, σημειώνοντας ωστόσο, ότι το ζητούμενο είναι να λυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας, διότι ο ελληνικός λαός υποφέρει περισσότερο από τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, τουλάχιστον στον Δυτικό χώρο, όπως είπε. Συνεχίζοντας, ο Β. Σόιμπλε ανέφερε ότι αυτή η κατάσταση οφείλεται στις αποτυχίες των πολιτικών ελίτ στην Ελλάδα επί πολλές δεκαετίες.

Ο Β. Σόιμπλε, ανέφερε, επίσης, ότι ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, μαζί με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, έχουν προσφέρει πολύ μεγάλη βοήθεια για τη στήριξη της Ελλάδας, η οποία όμως αξιοποίησε περιορισμένα αυτήν τη βοήθεια. Πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να λέμε πως το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν ήταν σε καλό δρόμο, γιατί η χώρα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα. Τόνισε, επίσης, ότι ο ελληνικός λαός έχει μπροστά του έναν δύσκολο δρόμο, αλλά τουλάχιστον έχει μπει στον σωστό δρόμο.

Τέλος, ανέφερε ότι οι αποφάσεις που έχει λάβει η ΕΚΤ σε σχέση με την Ελλάδα είναι απολύτως εναρμονισμένες με την εντολή που έχει η τράπεζα. 

http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...