Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015

Κομισιόν: Θα συνεργαστούμε, έχουμε κοινούς στόχους με την Ελλάδα


Έτοιμοι να ακούσουν και να συζητήσουν τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης δήλωσαν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ωστόσο και οι δύο σημείωσαν την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των δανειστών της.

Όπως είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ “η Κομισιόν συνεργάζεται οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση έρχεται στην εξουσία και υπενθύμισε ότι υπάρχουν κανόνες, οι οποίοι συμφωνήθηκαν από κοινού με τις ελληνικές αρχές. «Θα δούμε ποια θα είναι τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης και θα τα συζητήσουμε, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της, όπως κάνουμε με όλες τις κυβερνήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως δεν διακατέχεται από καμία νευρικότητα επί του θέματος. Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε, εξάλλου, ότι ήταν πάντα λάτρης της Ελλάδας και ότι η θετική του προσέγγιση προς τη χώρα δεν αλλάζει.
Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, είπε ότι όπως υπήρχαν συζητήσεις με την απερχόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας, έτσι η Επιτροπή θα συνεχίσει τις συζητήσεις της με τη νέα κυβέρνηση. Σε ερώτηση, αν έχει ήδη μιλήσει με τον κ. Τσίπρα, χαριτολογώντας, απάντησε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει άλλες έγνοιες σήμερα από το να μιλήσει με τον πρόεδρο της Κομισιόν.
Από την πλευρά του ο Γάλλος επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός του γρήγορου σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα, καθώς όπως είπε αυτό θα επιτρέψει στην Επιτροπή να δουλέψει γρήγορα με τις ελληνικές αρχές. “Υπάρχουν κοινοί στόχοι της Επιτροπής με την Ελλάδα και η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο πώς θα εκπληρωθούν. Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να στέκεται στα πόδια της, να μπορέσει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, να μειώσει τις ανισότητες, να πληρώσει τα χρέη της, κάτι που είναι θεμελιώδες”, ανέφερε.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε πως η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έχει το δικό της πρόγραμμα και τις δικές της προτεραιότητες. Έδωσε, πάντως, ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος με τις νέες ελληνικές αρχές. “Είμαι πεπεισμένος ότι θα εργαστούμε από κοινού για τους ίδιους στόχους, ώστε η Ελλάδα να γίνει ισχυρή, να έχει μια δημιουργική οικονομία που να απαντά στις ανάγκες του λαού της και με προφανή στόχο την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ”, δήλωσε.

Εξέφρασε, εξάλλου, την ελπίδα το σημερινό Eurogroup να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα που θα επιτρέψει την επανέναρξη των συζητήσεων με την Ελλάδα, σε θετική και εποικοδομητική βάση και με σεβασμό προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Αναφορικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, είπε ότι πρέπει πρώτα να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Το θέμα θα συζητηθεί σε μεταγενέστερη φάση, πρόσθεσε. Ερωτηθείς για το μέλλον της τρόικας, είπε ότι θα υπάρχει πάντα η ανάγκη από την παρουσία των θεσμών που βοήθησαν, ενδεχομένως, ωστόσο, με μια νέα μορφή. Όσον αφορά στον Αλέξη Τσίπρα, ο Γάλλος επίτροπος σημείωσε ότι δεν είχε ακόμα τη χαρά να συναντηθεί μαζί του, προσθέτοντας ότι η πόρτα του γραφείου του στην Επιτροπή είναι ανοιχτή.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αδήλωτα τετραγωνικά -Διαγραφές οφειλών: Παράταση δηλώσεων μέχρι 30 Ιουνίου (έγγραφα)

Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου (από 30 Μαρτίου που ισχύει σήμερα) η προθεσμία για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους ιδιοκτήτες α...