Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

"Τα μνημόνια ναι μεν τα υπέγραψα αλλά κάποιος άλλος μας είχε φέρει εκεί "


Ο κ. Παπανδρέου παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας μία πολύωρη τηλεοπτική συνέντευξη απαντώντας όχι μόνο στα ερωτήματα του οικοδεσπότη δημοσιογράφου, αλλά και σε ερωτήσεις πολιτών.
"Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από εναλλακτικές που δήθεν υπήρχαν. Όταν το πρότεινα στον Πούτιν, άλλαξε την κουβέντα και μίλησε για εξοπλιστικά. Οι κινέζοι αγόρασαν πράγματι έξι δις, αλλά εμείς χρειαζόμασταν 110", τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός στο πρώτο μέρος της εκπομπής.
"Δεν είχαμε δυνατότητα να δανειστούμε από πουθενά αλλού. Είχαμε χάσει την αξιοπιστία μας. Το όπλο της απειλής για χρεοκοπία θα γύριζε εναντίον μας. Δεν διαπραγματευόμασταν μόνο με τους εταίρους. Αν οι αγορές έβλεπαν να εκβιάζουμε τους εταίρους μας, την άλλη μέρα οι αγορές θα εννοούσαν ότι είχαμε ήδη χρεοκοπήσει. Δεν μπορούσα να παίξω σε ζαριά την Ελλάδα. Είπα θα σηκώσω το βάρος αν και δεν μου
αναλογούσε. Εγώ δεν ήθελα τα μνημόνια, τα μνημόνια ναι μεν τα υπέγραψα αλλά κάποιος άλλος μας είχε φέρει εκεί", είπε επίσης.
Για τις επαφές με τον Ντομινίκ Στρος Καν
Όσον αφορά στις επαφές του με τον Ντομινίκ Στρος Καν, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως πρόκειται για "Μία ακόμα από τις μυθολογίες. Δεν ήταν μυστικές οι επαφές μου με τον Στρος Καν. Εγώ ζήτησα τεχνική βοήθεια. Του ζήτησα να βοηθήσει όπως έκανε και με τον κ.Καραμανλή. Έφερε το ΔΝΤ ο κ.Καραμανλής το 2005 για να βοηθήσει στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Έκανε τίποτα; Δεν έκανε. Υπογείως μπορεί να μιλούσε με τους εταίρους μας ο Στρος Καν. Εγώ όποια επαφή είχα μαζί του τη δημοσιοποίησα. Ήμουν επίμονος να έχουμε αμιγώς ευρωπαϊκό μηχανισμό. Αυτοί που επέμειναν ήταν οι εταίροι, κυρίως οι Γερμανοί. Άλλοι ηγέτες μου έλεγαν πήγαινε κατευθείαν στο ΔΝΤ, δεν θα κάνουμε μηχανισμό…"
Στη συνέχεια, μετά από παρουσίαση βίντεο με συνέντευξη Στρος Καν που μιλούσε για υπόγειες συνομιλίες ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε:
"Ο Στρος Καν μπορεί να ερμηνευθεί όπως θέλετε, αλλά εγώ ζήτησαν την τεχνική βοήθεια και την πήρα. Και ο κ.Καραμανλής τη ζήτησε. Γιατί δεν κατηγορήθηκε εκείνος; Εγώ δεν ζήτησα από το ΔΝΤ χρήματα. Ζήτησα να υπάρχει ευρωπαϊκός μηχανισμός. Η κ.Μέρκελ το έκανε. Και ένας λόγος που το ζητάει είναι η αναξιοπιστία της Ελλάδας. Θεώρησαν ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή δεν ήταν ικανή να ελέγξει αυτό που λέγεται Ελλάδα.
Δεν ήθελα καν να μπω στον μηχανισμό. Ήθελα να ηρεμήσουν οι αγορές. Ποιος πρωθυπουργός με 44% θα ήταν τρελός να ζητήσει να μπει στο ΔΝΤ και ποιο ΔΝΤ θα ήθελε να μπει από καπρίτσιο σε μία χώρα;"
Για το αν ήξερε για το ύψος του ελλείμματος σημείωσε:
"Τι ήξερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Τι είχε πει ο κ.Καραμανλής τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας; Είχε πει ότι είναι 6%. Ποιον θα πιστέψετε; Τον πρωθυπουργό της χώρας. Ο κ.Προβόπουλος όταν τον είδα μου είπε ίσως πλησιάσει σε διψήφιος, δηλαδή 9-10%. Έφτασε σε 16% και ο κ.Προβόπουλος δήλωσε έκπληκτος".
Για το αν το 16% ήταν ‘πειραγμένο’ είπε:
""Πειραγμένα ήταν τα στατιστικά που έδωσε ο κ.Καραμανλής στην ΕΕ. Αυτά ήταν τα πειραγμένα.
Σημείωμα πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ για έλλειμμα το 2009 στο 6% και συνεχείς δηλώσεις κυβέρνησης Παπανδρέου που εκτόξευσαν τα spreads, οδηγώντας στο πρώτο μνημόνιο.
Πόρισμα που πήγε στο αρχείο και το ξαναάνοιξαν για δεύτερη και τρίτη φορά, χωρίς να βρεθεί τίποτα. Εγώ να σας διαβάσω την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ψηφίστηκε από όλους πλην της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που προφανώς ήθελε να καλύψει τη ΝΔ.
Υπάρχουν και πολιτικές σκοπιμότητες για να καλυφθεί το έγκλημα της προηγούμενης κυβέρνησης. «Υπήρχε ένας διττός φόβος που αφορούσε το έλλειμμα (…) Είμαι της γνώμης ότι η προβληματική κατάσταση της Ελλάδας, οφειλόταν και σε στατιστική λαθροχειρία. (…) Χαιρετίζω την αποφασιστική δράση της νέας κυβέρνησης (σ.σ. της κυβέρνησης Παπανδρέου) για σύσταση νέας ανεξάρτητης ελληνικής στατιστικής αρχής».
Η κυβέρνηση Καραμανλή έκανε δύο λαθροχειρίες. Στην αρχή που έκανε απογραφή, και τη δεύτερη φορά που έλεγε για 6% έλλειμμα, κάτι που ήταν απάτη, όπως λέει το Ευρωκοινοβούλιο.
Εγώ το είπα και στον κ.Μπαρόζο όταν μου έλεγε να κάνω τον προϋπολογισμό. Του είπα «εσύ τι έκανες πέντε χρόνια με τον κ.Καραμανλή και πρέπει εγώ να βγάλω τα κάστανα από τη φωτιά; Να τα βγάλω, αλλά εσύ τι έκανες;».
Ως το 2009 το πιο σύντομο ανέκδοτο στην ΕΕ ήταν «ελληνικές στατιστικές αρχές». Έκτοτε δεν υπάρχει αστερίσκος. Θεωρούνται αξιόπιστα τα στοιχεία μας".
Για τα μέτρα που δεν πήρε στην αρχή της θητείας του:
"Επί πέντε χρόνια τι μέτρα πήρε ο κ.Καραμανλής; Μηδέν.
Για την στήριξη που δεν έδωσε στον κ.Καραμανλή :
Τι πρότεινε ο κ.Καραμανλής; τίποτα συγκεκριμένο. Και εγώ ζήτησα συναίνεση και τη ζήτησα στην πιο κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας μπροστά στην χρεοκοπία. Δεν μου έδωσαν συνέντευξη. Και όχι μόνο αυτό. Με πετροβολούσαν. Ανέλαβα όμως τις ευθύνες μου. Πήρα μέτρα. Ο κ.Καραμανλής τι έκανε; Μου ζήτησε συναίνεση πέντε χρόνια μετά".
Μετά από βίντεο με ομιλία του για το «λεφτά υπάρχουν» :
Χαίρομαι γιατί αποκαθίσταται ένα επίσης ψέμα, γιατί δεν είπα ότι λεφτά υπάρχουν και θα τα βρούμε από κάποιον παράδεισο, αλλά αν χτυπήσουμε φαινόμενα αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας, σπατάλης κτλ
Επιμένω και σήμερα: Λεφτά υπάρχουν αν κάνουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα μας. Τις οποίες τις ξεκινήσαμε και δεν τις συνέχισαν. Αν είχαν γίνει αυτές οι μεταρρυθμίσεις, δεν θα είχαμε μπει στο μνημόνιο.
Γιατί δεν ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη:
Οι 180 ψήφοι ήταν στο δικό μου χέρι; Έπρεπε να ψηφίσει τουλάχιστον ο κ.Σαμαράς ή κάποιο άλλο κόμμα. Στήριξη ζήτησα. Του μίλησα και προσωπικά του κ.Σαμαρά, του ζήτησα να στηρίξει, μου είπε να το σκεφτεί, στην συνέχεια ήταν ανένδοτος και μετά διέγραψε και όποιο στέλεχος στήριξε (σ.σ. Ντόρα Μπακογιάννη)
Αν χρεοκοπούσαμε θα ήμασταν ακόμα χειρότερα σε σχέση με εθνική μας κυριαρχία. Αν ζητούσα 180 και δεν τις έπαιρνα, δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε δάνεια. Και εμείς πήραμε δάνεια στις 18 για να πληρώσουμε στις 19 του μήνα. Τόσο στενά ήταν τα περιθώρια.
Όσο για το δημοψήφισμα, έπρεπε να διαμορφώσουμε νόμο. Γιατί ενώ υπήρχε στο Σύνταγμα, δεν υπήρχε νόμος. Και ο κ.Τσίπρας μιλούσε για δημοψήφισμα και όταν το ζήτησα με κατηγόρησε γιατί έπεφτε το χρηματιστήριο.
Αναφορικά με την την ενημέρωση των πολιτικών προσώπων για την κατάσταση της χώρας, αλλά και για τον Μ. Χρυσοχοΐδη που ψήφισε χωρίς να διαβάσει το μνημόνιο ο κ. Παπανδρέου είπε:
"Εγώ ενημέρωνα τακτικά τους αρχηγούς έναν έναν. Ζητούσα και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γνώριζαν πολύ καλά τις πιέσεις που είχαμε. Είχαν καλή ενημέρωση. Ατυχές το σχόλιο του κ.Χρυσοχοΐδη. Κάθε υπουργός μπορούσε να έχει πλήρη γνώση".
Για τα σκάνδαλα:
Μεταξύ 2004-2009 ανεδείχθηκαν τρομερά σκάνδαλα και βγήκα στη Βουλή και του ζήτησα να κάνουμε εξεταστική πχ για Siemens και ας ματώσουμε, αλλά να καθαρίσουν αυτές οι υποθέσεις. Και μάλιστα έλεγα, αν δεν τα κάνουμε αυτά, θα μας πετάει ο κόσμος πέτρες. Και δεν το έκανε ο κ.Καραμανλής. Εγώ αντιθέτως έβαλα οικονομικό εισαγγελέα, έφτιαξα τη Δι@υγεια για όλα τα έξοδα του Δημοσίου κ.α.
Είμαστε κυβέρνηση που δεν υπήρχε ζήτημα χρηματισμού από κανέναν υπουργό.
Όσον αφορά στη λίστα Λαγκάρντ, υπήρχε άλλη κυβέρνηση που ζήτησε ποτέ τέτοια λίστα; Ο κ.Παπακωνσταντίνου ζήτησε την λίστα για να διερευνηθούν όλοι όσοι ήταν εκεί. Ακόμα διερευνούνται… Η προσπάθειά μας ήταν και έντιμη και ουσιαστική. Πήγα στην Ελβετία και διαπραγματεύτηκε διμερή συμφωνία για να μπορεί να φορολογεί η Ελβετία και να μας δίνει τους φόρους από εμβάσματα Ελλήνων που δεν είχαν φορολογηθεί. Αν έχουν γίνει σφάλματα ας τα βρει η Δικαιοσύνη. Η πρόθεση όμως ήταν να διερευνηθεί…
Για τη «δυσφήμιση» της χώρας στο εξωτερικό:
Κατ’ αρχήν δεν ήταν έτσι οι δηλώσεις, αλλά αν μπορούσε κανείς με μία δήλωση να φέρει την χρεοκοπία…
Ήταν μία δήλωση που έλεγε μία πραγματικότητα αυτή περί Τιτανικού, γιατί δεν έλεγε ότι έχουμε χτυπήσει στον πάγο, αλλά ότι προσπαθούμε να αλλάξουμε πορεία.
Το πρώτο θέμα ήταν αυτό της αξιοπιστίας, γιατί υπήρχαν φόβοι ότι λέγαμε πάλι ψέματα. Είπα πολύ απλά ότι η διαφθορά δεν είναι στο DNA του Έλληνα, αλλά ότι είναι πρόβλημα ενός συστήματος και ενός πελατειακού κράτους, το οποίο και θα αλλάξουμε.
Δεν ήταν δυσφήμιση. Ήταν σημαντικό. Προσπάθησα τότε να πείσω τους εταίρους μας ότι το πρόβλημα δεν είναι οι μισθοί και το να κόψουμε τη σύνταξη στην μέση. Ότι το πρόβλημα ήταν να αλλάξουμε τη λειτουργία του κράτους.
Το 2009 τους είπα να μη μου ζητήσουν να κάνω περικοπές και πως το μεγάλο πρόβλημα ήταν η σπατάλη, η διαφθορά, το πολυεπίπεδο κράτος… Στην αρχή πείσθηκαν. Διαπραγματεύτηκα σκληρά για να δημιουργηθεί ο μηχανισμός και δημιουργήθηκε. Δυστυχώς η τρόικα έριξε το μεγαλύτερο βάρος στις περικοπές.
Για το ενδεχόμενο να είχαμε πάει σε χρεοκοπία:
Πολλοί λένε να κάναμε τα παλικάρια. Η κυβέρνηση ΝΔ μας άφησε 36 δις έλλειμμα και δανειζόμασταν για να πληρώνουμε τα δάνειά μας. Χρεοκοπία σημαίνει να μην μπορείς να δανειστείς. Άρα θα είχαμε να κόψουμε 36 δις την πρώτη μέρα. Δηλαδή όλες τις συντάξεις. 100%. Ή τους μισούς υπαλλήλους. Και θα ήμασταν και μονίμως αναξιόχρεοι. Και αν είχαμε ένα περιουσιακό στοιχείο, όπως ένα καράβι στην Αργεντινή που μόλις βγήκε σε διεθνή ύδατα έγινε κατάσχεση.
Η χρεοκοπία θα ήταν στο μεταξύ και ένα στίγμα στην Ελλάδα που θα την κουβαλούσαν γενιές και γενιές. Εμείς καταφέραμε με σκληρή διαπραγμάτευση να κουρευτεί το χρέος. Και αυτή η διαπραγμάτευση γινόταν κάθε μέρα. Μακάρι να μπορούσαμε να το κουρέψουμε την πρώτη μέρα. Ο κ.Τρισέ τότε είχε πει πως αν πάμε σε κούρεμα, θα σταματήσω την χρηματοδότηση.
Για την εξεταστική επιτροπή που είχε μιλήσει για την ΕΛΣΤΑΤ:
Αυτή επιβεβαίωσε την λαθροχειρία της τότε κυβέρνησης
Για κυβερνητική συνεργασία :
Δεν είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με τον κ.Σαμαρά. Δεν θα ξανασυνεργαστώ με τον κ.Σαμαρά. Το έκανα την πιο δύσκολη στιγμή. Αντί να κάνει μεταρρυθμίσεις που θα απελευθέρωναν χρήματα, έκανε πίσω σε αυτές. Δηλαδή για να μειώσει ελλείμματα, έκανε μόνο περικοπές και αύξηση φόρων. Ακολούθησε την πιο σκληρή λιτότητα.
Γιατί στήριξε :
Δεν θα έριχνα κυβέρνηση. Οι Παπανδρέου δεν ρίχνουν κυβερνήσεις. Αλλά έκανα σκληρή κριτική. Είπα ότι ήταν αρνητικό για την χώρα μας που πήγε πίσω το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Έδινε τον τόνο ότι δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις.
Στο τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης, ο κ.Σαμαράς τα έκανε πολύ μαντάρα. Έπαιξε τον ΣΥΡΙΖΑίο. Έσκιζε τα μνημόνια και χωρίς να προετοιμάσει κανέναν, έπαιξε τις θυσίες του ελληνικού λαού στα ζάρια στις αγορές. Εγώ όμως ήθελα να κλείσει το ζήτημα του μνημονίου και να πάμε στις αγορές και μετά σε εκλογές.
Αν θα συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα:
Εμείς δεν θα είμαστε εύκολοι στις συνεργασίες. Θα βάλουμε συγκεκριμένους όρους. Μία μυθοπλασία που υπάρχει είναι ότι μιλούν για πρόβλημα μνημονίου. Εκεί μας έφεραν αίτια βαθιάς σήψης καταστημένου, όπου στο κράτος ισχύει το δίκιο του ισχυρού. Το πρώτο λοιπόν είναι ένα σχέδιο αλλαγών. Το δεύτερο μία διαπραγμάτευση σοβαρή και υπεύθυνη με τους εταίρους μας, ότι εμείς θα κάνουμε τις σοβαρές αλλαγές στην χώρα μας, ώστε να ζητήσουμε ελάφρυνση του χρέους μας. Ζητώ να γίνει δημοψήφισμα μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ. Θα είναι ένα ελληνικό σχέδιο, θα τους πούμε ανήκει σε εμάς αυτή η αλλαγή και εσείς πρέπει να μας βοηθήσετε στην ελάφρυνση του χρέους.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπάρχει στα αλήθεια woke ατζέντα στην Ελλάδα;

Συνομιλώντας με τον Πασκάλ Μπρικνέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αμερικανική εκδοχή της woke κουλτούρας δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στη...