Δεν πρόλαβε να … «στεγνώσει η μελάνη» από τις δηλώσεις του γάλλου υπουργού Οικονομικών περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και Ουάσιγκτον από κοινού με Βερολίνο έσπευσαν να επαναφέρουν την τάξη: Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα ωστόσο στην Φραγκφούρτη ενόψει των ανακοινώσεων για την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ
Δύο 24ωρα έμειναν από την ανακοίνωση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες και η «αγωνία» είναι -πέραν της έκτασης που θα έχει η λεγόμενη «ποσοτική χαλάρωση»- τουλάχιστον για την Αθήνα το εάν στο εν λόγω πρόγραμμα θα ενταχθεί και η Ελλάδα ή θα αποκλειστεί.
Η απόφαση να αποκλειστούν τα ελληνικά ομόλογα -εάν βεβαίως προκύψει αυτή η εξέλιξη- θα
μπορούσε να εκληφθεί ως «μέσο πίεσης» προς οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει ενόψει των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν υποχρεωτικά μετά τις εκλογές.
Ο Μάριο Ντράγκι φέρεται να προκρίνει την αγορά ομολόγων από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες κάτι που αποτελεί πάγια θέση του Βερολίνου, ότι δηλαδή δεν πρέπει η ΕΚΤ να αναλάβει το βάρος της ποσοτικής χαλάρωσης, με την αιτιολογία ότι θα άνοιγε το «παράθυρο» της «αμοιβαιοποίησης» του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εις βάρος της Γερμανίας.
Η Societe Generale, πάντως, σε έκθεσή της εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην αγορά ελληνικών ομολόγων, με συγκεκριμένους όρους όμως και με προϋπόθεση ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αποδείξει ότι είναι υπεύθυνη.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο προκειμένου το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ να είναι απόλυτα αποτελεσματικό και να έχει ουσιαστική, θετική επίδραση στην οικονομία της Ευρωζώνης θα πρέπει να κυμανθεί μεταξύ 2-3 τρισ. ευρώ και όχι ενός τρισ. ευρώ, όπως όλα δείχνουν.
Η γαλλική Τράπεζα κλίνει, επίσης, προς της άποψη ότι η ΕΚΤ θα αναθέσει την αγορά ομολόγων στις κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να μην υπάρξει διάχυση του ρίσκου σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Και ενώ, την Πέμπτη η Φραγκφούρτη αναμένεται να δώσει κάποιου είδους «σήμα» και για το πως θα χειριστεί το «ελληνικό ζήτημα» ενόψει των εκλογών, η συζήτηση γύρω από την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έχει «ανάψει» για τα καλά: Μετά τις δηλώσεις του Γάλλου Υπουργού Οικονομικών που εμφανίστηκε θετικός σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την «σκυτάλη» πήρε η Κριστίν Λαγκάρντ που ξεκαθάρισε πως είναι αρνητική στην ιδέα μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το ελληνικό χρέος (όπως αυτή είχε διατυπωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ), και δυνητικά για το χρέος άλλων κρατών της ευρωζώνης.
«Ως αρχή, οι συλλογικές προσπάθειες είναι ευπρόσδεκτες, αλλά, ταυτόχρονα ένα χρέος είναι ένα χρέος και αυτό αποτελεί συμβόλαιο» προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμπληρώνοντας πως «Η στάση πληρωμών, η αναδιάρθρωση, η αλλαγή των όρων, έχει συνέπειες στην υπογραφή και στην εμπιστοσύνη προς την υπογραφή».
«Καμπανάκι» … για τα συμφωνηθέντα «χτύπησε» και το Βερολίνο με την Άγκελα Μέρκελ να λέει πως «όλες οι προσπάθειες εστιάστηκαν στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, με την Αθήνα πάντα να επιτυγχάνει τους στόχους των προγραμμάτων της. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπεύθυνα, αλλά επανέλαβε ότι εξακολουθεί να ισχύει η αρχή «αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την πλευρά του, φρόντισε να καθησυχάσει …με νόημα τους φόβους των επενδυτών ξεκαθαρίζοντας πως «Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη σταθερότητα της ευρωζώνης παρά τη μείωση της αξίας του ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Οι παγκόσμιες ανησυχίες σχετικά με τις εξελίξεις στην Ευρώπη είναι μόνο ένα κλάσμα αυτών του 2010».
http://www.matrix24.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου