Στον επανέλεγχο και την αξιολόγηση των επιδομάτων αναμένεται να ενταχθούν επίσης τόσο τα επιδόματα τέκνων, που καταβάλλονται με εισοδηματικά κριτήρια από τον ΟΓΑ, όσο και τα ειδικά επιδόματα στήριξης συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι οι Ρομά, οι μετανάστες και οι άστεγοι.
Σε συνεργασία με κάποιον επιστημονικό φορέα, πιθανότατα κάποιο πανεπιστήμιο, θα γίνει η ακριβής καταγραφή των επιδομάτων, για να ακολουθήσει ο διαχωρισμός τους σε παροχές κοινωνικής ασφάλισης και παροχές αλληλεγγύης. Στόχος είναι να μπορεί να διαπιστωθεί ποια επιδόματα είναι αποτελεσματικά και ποια όχι, έτσι ώστε να αντικατασταθούν, αλλά και ποια αλληλοεπικαλύπτονται, έτσι ώστε να γίνει μια συνολική επαναξιολόγησή τους. Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση τα προνοιακά επιδόματα κοστίζουν στον Κρατικό Προϋπολογισμό έως 5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 700.000.000 ευρώ καταλήγουν για τα οικογενειακά επιδόματα και άλλα τόσα για επιδόματα αναπηρίας.
Ξεχωριστή θέση στην παροχή της προνοιακής πολιτικής έχει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η πιλοτική εφαρμογή του οποίου έχει καθυστερήσει σημαντικά. Τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας ήθελαν οι ανακοινώσεις να πραγματοποιούνται έως τις 18 Σεπτεμβρίου και η έναρξη του προγράμματος να τοποθετείται το αργότερο έως την 1η Οκτωβρίου. Οι δεκατρείς δήμοι που θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα έχουν επιλεγεί και το κόστος του προγράμματος θα ανέλθει έως τα 30.000.000 ευρώ. Για τη συνολική εφαρμογή του όμως απαιτούνται έως 1 δισ. ευρώ, τα οποία θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση των υπόλοιπων προνοιακών επιδομάτων.
http://www.dimokratianews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου