Του Χρήστου Καψάλη
Η κυβέρνηση βάζει τα θεμέλια για την νέα Ελλάδα, είπε στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και εξήγγειλε ορισμένες φοροελαφρύνσεις ενισχύοντας την πεποίθηση ότι οι εκλογές δεν είναι μακριά.
«Όνειρό μου είναι να γίνει η Βόρεια Ελλάδα μοχλός ανάπτυξης για τα Βαλκάνια», τόνισε, θυμίζοντάς μας ότι το ίδιο ακούμε εδώ και εικοσιπέντε χρόνια αν θυμηθούμε τον περιβόητο στόχο της «Θεσσαλονίκης- πρωτεύουσας των Βαλκανίων».
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, αναγνωρίζοντας ότι ο συγκεκριμένος φόρος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά και ότι
δημιούργησε πολλά προβλήματα μεταξύ των οποίων και περιβαλλοντικά. Δεν εξήγησε όμως γιατί πρέπει να διατηρηθεί στο 70% αφού, όπως παραδέχτηκε δεν απέδωσε, λειτούργησε αντιαναπτυξιακά και προκάλεσε και περιβαλλοντικά προβλήματα.
Αναφέρθηκε και στον ΕΝΦΙΑ και τόνισε ότι «η υπερφορολόγηση πρέπει επιτέλους να τελειώσει, αλλά πρέπει να τελειώσει σταδιακά για να μη γυρίσουμε στα ελλείμματα». Δεν εξήγησε όμως γιατί αντί της υπεροφορολόγησης και η διαρκούς εφεύρεσης νέων φόρων (άδικων και αναποτελεσματικών, κατά κανόνα), δεν προωθείται η απλούστευση του φορολογικού σχεδιασμού με στόχο την διαφάνεια, την φορολογική σταθερότητα και την δίκαιη κατανομή του φορολογικού κόστους για κάθε πολίτη (αναλόγως των δυνατοτήτων του), ώστε το μέτρο να λειτουργήσει και ως επενδυτικό κίνητρο.
«Η σύνταξη βγαίνει σε 9 μήνες και ο συνταξιούχος παίρνει αναδρομικά τα χρήματα αυτών των μηνών. Πολύ σύντομα, με το σύστημα ΑΤΛΑΣ η απονομή της σύνταξης θα αλλάξει ριζικά με το πάτημα ενός κουμπιού», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πράγματι πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη και αναμφίβολα βήμα εκσυγχρονισμού. Απέφυγε όμως, ο κ. Σαμαράς, να δεσμευτεί ότι οι συντάξεις δεν θα συνεχίσουν μειούμενες…
Αυτά που είπε ο πρωθυπουργός αναφέρονται σε σχετικό ρεπορτάζ.
Έχει σημασία όμως να δούμε τι δεν είπε για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι μας περιμένει:
Δεν είπε, ο πρωθυπουργός, ότι η Ελλάδα είναι ουραγός σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, ούτε σε τι οφείλεται αυτή η αρνητική επίδοση.
Δεν είπε ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει αναπτυξιακό σχεδιασμό, ούτε κίνητρα (χρηματοδοτικά, φορολογικά, αντιγραφειοκρατικά κ.α.)
Δεν είπε ότι η Ελλάδα θεωρείται αναξιόπιστη σε ότι αφορά την λειτουργία των θεσμών τόσο στο διεθνές περιβάλλον όσο και από τους ίδιους τους πολίτες της.
Δεν είπε ότι στη χώρα μας συνεχίζει να παραμένει αναξιοποίητος ή να ξεπουλιέται ο εθνικός πλούτος.
Δεν είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει με εισπρακτική και κατά συνέπεια αντιαναπτυξιακή λογική τον σχεδιασμό των φορολογικών εσόδων.
Δεν είπε ότι η απόδοση της κυβέρνησης βαθμολογήθηκε με πολύ χαμηλό βαθμό (μόλις 2.7) από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Δεν είπε ότι η επίδραση της υπερφορολόγησης δεν λειτουργεί ως αντικίνητρο μόνο για επενδύσεις αλλά και για την εργασία και τροφοδοτεί την μαύρη εργασία ή την αδήλωτη προσφορά υπηρεσιών.
Δεν είπε κουβέντα για την άθλια κατάσταση της δημόσιας υγείας και την ανυπαρξία κοινωνικού κράτους.
Δεν είπε γιατί συνεχίζει να μεγαλώνει η ψαλίδα μεταξύ εκείνων που ζουν κάτω ή γύρω από το όριο της φτώχειας και εκείνων που πλουτίζουν εκμεταλλευόμενοι κερδοσκοπικά τις ευκαιρίες της κρίσης, ενώ ταυτόχρονα περιορίζεται η μεσαία τάξη.
Δεν είπε τίποτα για την άθλια κατάσταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα σχεδόν μηδενικά κονδύλια που διατίθενται για έρευνα και την αδυναμία της χώρας να προσελκύει ταλέντα και φωτεινά μυαλά.
Δεν είπε τίποτα για την αθρόα και ανεξέλεγκτη εξαγωγή νέων επιστημών.
«Η κυβέρνηση βάζει τα θεμέλια για την νέα Ελλάδα» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Το ερώτημα όμως παραμένει: Είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουμε;
http://www.eklogika.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου