Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Φυλακές και Πολιτισμός

Πέρα από το κατά κεφαλήν εισόδημα, το ΑΕΠ, το ύψος του κατώτατου μισθού και διάφορα τέτοια, ο πιο εύκολος και έγκυρος τρόπος για να μετρήσεις το επίπεδο ενός λαού είναι να κάνεις μια βόλτα από τις φυλακές του.

Στις ΗΠΑ, όπου τα πάντα είναι ντόλαρς, προκρίθηκε η λύση των ιδιωτικών φυλακών. Σε πάνε μέσα και κάνεις το σταυρό σου να πάνε καλά οι δουλειές αυτού που ανέλαβε να σε σωφρονίσει. Αλλιώς μπορεί να θεωρηθείς ασύμφορος και να καταλήξεις σε τόπο χλοερό.
Στη Νορβηγία, όπου και χρήμα υπάρχει και κουλτούρα ανθρωπισμού, οι φυλακές μοιάζουν με ξενοδοχεία. Εντάξει, όχι πεντάστερα, αλλά η διαμονή είναι σούπερ.

Στην Ελλάδα πάλι, οι φυλακές είναι κολαστήρια. Κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά. Η λέξη σωφρονισμός αγνοείται ακόμη και ως έννοια. Τιμωρία. Αυτή είναι η λέξη κλειδί. Κι όσο πιο σκληρή και απάνθρωπη τόσο καλύτερα.
Οι συνθήκες διαβίωσης παραπέμπουν σε χώρα της υποσαχάριας Αφρικής. Στοιβαγμένοι, σαν τα ζώα, ο ένας πάνω στον άλλον. Περίθαλψη ανύπαρκτη, υποδομές τριτοκοσμικές, επιμόρφωση ούτε για αστείο. Βασανιστήρια, αυτοκτονίες, πραγματικές ή... επιχορηγούμενες, θλίψη, θυμός, απόγνωση.
Αυτή είναι η Ελλάδα. Κι αν κάποιοι πουν ότι δεν μας νοιάζει, τα ήθελαν και τα έπαθαν και διάφορα τέτοια, οφείλω να τους ενημερώσω ότι κανείς δεν γεννήθηκε προορισμένος για τη φυλακή. Κανείς δεν περίμενε ότι θα καταλήξει εκεί.
Όλοι είμαστε εν δυνάμει κατάδικοι. Ιδίως σήμερα που κυνηγάνε να σε κλείσουν μέσα επειδή άφησες απλήρωτο το ΙΚΑ και το ΦΠΑ.
Απεργία πείνας στις φυλακές όλης της χώρας. Συμπαραστεκόμαστε.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου