Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Ζητούν στήριξη των επιχειρήσεων για να μπει φρένο στην καλπάζουσα ανεργία



Μόνιμη αύξηση της ανεργίας στη Γαλλία, από τον Απρίλιο του 2011, παρά τις «φιλόδοξες» εξαγγελίες του Φρανσουά Ολάντ, γεγονός που προκαλεί και την αντίδραση των εργοδοτών απ' όλο το φάσμα της αγοράς.

Ο αριθμός των ανέργων στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, φτάνοντας τον Μάιο τους 3.390.000 άνεργους, δηλαδή σερ ποσοστό 10,1%. Ο Φρανσουά Ολάντ έχει αποτύχει να εκπληρώσει την υπόσχεση για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ομολογεί δημόσια ότι τα τελευταία στοιχεία είναι απογοητευτικά. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι ο καιρός καλεί να υπάρξει «δράση» και πρόσθεσε ότι είναι «ευθύνη
όλων» να ενεργήσουν για να μειωθεί η ανεργία. «Βασίζομαι στις επιχειρήσεις στη Γαλλία, με τα μέσα που τους δίνουμε, την πτώση του κόστους της εργασίας, τη μείωση της φορολογίας», ώστε να αντιστραφεί η τάση.

Πάντως, οκτώ γαλλικές εργοδοτικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ζητώντας να τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή οι αρωγές που έχει υποσχεθεί στις επιχειρήσεις. «Κύριε πρόεδρε της Δημοκρατίας, κύριε πρωθυπουργέ, η επίσημη έκκλησή μας είναι πρώτα απ' όλα μια κραυγή συναγερμού Γάλλων πολιτών που ανησυχούν για το μέλλον της χώρας τους» γράφουν οι επικεφαλής των εργοδοτικών οργανώσεων στην εφημερίδα «Le Journal du Dimanche». Εκτός από τη MEDEF (η κύρια εργοδοτική οργάνωση), η επιστολή υπογράφεται από τις οργανώσεις CGPME, UPA (βιοτεχνία), FNSEA (αγρότες), UNAPL (ελεύθερα επαγγέλματα), AFEP (μεγάλες επιχειρήσεις), Croissance + (ισχυρά αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις) και ASMEP-ETI (επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους). Oι υπογράφοντες ζητούν να υπάρξει ένα μορατόριουμ σε οποιοδήποτε κείμενο θα μπορούσε να σκληρύνει τις κανονιστικές ρυθμίσεις ή να αυξήσει τους ελέγχους και απαιτούν ακόμη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χωρίς ταμπού ούτε δόγματα, για να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες. Στην κοινωνική διάσκεψη, η οποία θεσπίστηκε από τον σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, συμμετέχουν κάθε χρόνο όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και η κυβέρνηση για να ορίσουν τον οδικό χάρτη της επόμενης χρονιάς. Αυτή που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο θα είναι η τρίτη της πενταετούς προεδρικής θητείας του Ολάντ.
http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου