Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014

Φορολογικός ΓολγοθάςΒαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν κάθε μήνα και μέχρι το τέλος του 2014 εκατ. φορολογούμενοι, με τα… ραβασάκια της Εφορίας να συσσωρεύονται στα γραφεία, τα γραμματοκιβώτια και τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των πολιτών.
Η αρχή έχει ήδη γίνει, καθώς την Πέμπτη 31 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος η οποία αφορά σε 2,493 φορολογούμενους. Σε περίπτωση μη πληρωμής του τότε αρχίζουν να τρέχουν οι τόκοι και να αιωρείται η απειλή της κατάσχεσης
περιουσιακών στοιχείων για τους οφειλέτες. Η φοροεπιδρομή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την
έκτακτη εισφορά, το τέλος επιτηδεύματος, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης και τον ΕΝΦΙΑ, ενώ το κερασάκι στην τούρτα είναι τα τέλη κυκλοφορίας του 2015 τον Δεκέμβριο.

Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά πως στο τέλος του συγκεκριμένου φορολογικού… Γολγοθά θα έχουν μπει στα κρατικά ταμεία 7,928 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο των φορολογικών υποχρεώσεων έως τον Δεκέμβριο.

Εν αρχή ην… ο φόρος εισοδήματος

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ούτε λίγο ούτε πολύ η πρώτη δόση των εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος ανέρχεται κοντά στο 1,25 δισ. ευρώ, ενώ ο μέσος φόρος σε όσους έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό είναι 1.503 ευρώ. Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, η προθεσμία για την καταβολή της λήγει την προσεχή Πέμπτη.

Μια ημέρα αργότερα, Παρασκευή, στο… παιχνίδι μπαίνει ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος κάνει… πρεμιέρα, αντικαθιστώντας μεταξύ άλλων το «χαράτσι» της ΔΕΗ. Με 1,5 μήνα καθυστέρηση, τα… μπιλιετάκια της Εφορίας θα αρχίσουν να ανεβαίνουν σταδιακά στο Taxisnet από την 1η Αυγούστου. Περισσότεροι από 6 εκατ. φορολογούμενοι θα λάβουν μέσω e-mail ενημερωτικό μήνυμα ότι εκδόθηκε το εκκαθαριστικό τους και πως θα πρέπει να το αναζητήσουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής του Ε9, προκειμένου να αρχίσουν να πληρώνουν τον φόρο σε πέντε δόσεις έως το τέλος του 2014.

Στα 2,650 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το προσδοκώμενο όφελος από τον ΕΝΦΙΑ για τα κρατικά ταμεία. Ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις 29 Αυγούστου, μαζί με τον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος αφορά σε όσους διαθέτουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ.

Από το τέλος του Ιουλίου αρχίζουν να τρέχουν τρεις διμηνιαίες δόσεις για:

  • φόρο εισοδήματος
  • έκτακτη εισφορά
  • τέλος επιτηδεύματος και
  • φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης αφορά σε όσους έχουν στην κατοχή τους ΙΧ άνω των 1.929 κ.ε., πισίνες ή αεροσκάφη.

Η... λυπητερή σε αριθμούς:

Τον Δεκέμβριο εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να βάλουν εκ νέου το χέρι στην τσέπη για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, φθάνοντας έτσι στην κορυφή του φορολογικού… Γολγοθά. ΤΟ ΥΠΟΙΚ θεωρεί πως θα καταφέρει να εισπράξει περίπου 1,53 δισ. ευρώ, ωστόσο παραμένει «θολό» το τοπίο αναφορικά με το τελικό ύψος των χρημάτων, τα οποία θα μπουν στον κρατικό «κορβανά», καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που περιμένουν με τις πινακίδες στα χέρια για να τις καταθέσουν.

Κι όλα αυτά ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές συνεχίζουν να αυξάνονται επικίνδυνα, φθάνοντας τα 67,250 δισ. ευρώ.
http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι προτάσεις Τσίπρα για στήριξη της οικονομίας

  Της Νίκης Ζορμπά Μια "νέα κοινωνική συμφωνία" θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη μιλώντας στους π...