Κυριακή, 27 Ιουλίου 2014

O Παπανδρέου απαντά στον Γρηγοράκο για το «λάθος του» το 2009

O  Παπανδρέου  απαντά στον Γρηγοράκο για το «λάθος του» το 2009Τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου, περί λάθους του Γιώργου Παπανδρέου στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, το 2009, επικρίνει έντονα ο Γιώργος Παπανδρέου.Από τη δήλωση του κ. Γρηγοράκου, ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργος Ελενόπουλος, την οποία παραθέτει ολόκληρη, τονίζει ότι συμφωνούν μόνο σε ένα, στη φράση «όχι ό,τι μας βολεύει», την οποία απευθύνει στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Και αναφέρεται σε ορισμένα θέματα, απευθύνοντας τα σχόλιά του όχι μόνο στον κ. Γρηγοράκο, αλλά και σε όσους έχουν ίδιες ή παρόμοιες απόψεις.
Ειδικότερα αναφέρει ότι η κυβέρνηση Καραμανλή «εγκατέλειψε τη χώρα νύχτα» υπό το βάρος των δεκάδων σκανδάλων και των δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας, για τα οποία οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι και μόνον αυτοί γνώριζαν και τα έκρυβαν» .
Όσοι μιλούν για το θέμα αυτό δημόσια, επισημαίνει ο κ. Ελενόπουλος καλό είναι να προσέχουν για να μην εκτίθενται, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Καραμανλής είχε κλείσει τη Βουλή ένα χρόνο σχεδόν πριν την εκλογή Προέδρου, έχοντας το βλέμμα στα σκάνδαλα και στην προετοιμασία της εξόδου του.
Αναφέρει επίσης ότι δεν μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να επιβάλει στον κ. Καραμανλή την προσφυγή σε εκλογές πριν από τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και μάλιστα ένα τουλάχιστον εξάμηνο πριν από αυτές.
Καλεί τον κ. Γρηγοράκο και όσους έχουν την ίδια άποψη, «αν ήθελαν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας από κοινού με μια κυβέρνηση που είχε την ευθύνη για πολλαπλάσια σκάνδαλα απ΄ όσα βίωσε από καταβολής της», με μια κυβέρνηση που «διπλασίασε το χρέος» και «άφησε έλλειμμα κοντά στο 16%» και η οποία «ψευδόταν συνειδητά, ενημερώνοντας τις αρχές της ΕΕ λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές ότι το έλλειμμα θα φθάσει στο 6%».
Αυτό, τονίζει ο κ. Ελενόπουλος «δεν αποτελεί συναίνεση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά συνενοχή σε έγκλημα». Και προσθέπει πως όσοι έχουν την ίδια άποψη «επιχειρούν να δώσουν συγχωροχάρτι τον κ. Καραμανλή, να βγουν και να το πουν καθαρά, έτσι, ώστε, οι ίδιοι να μην αισθάνονται ότι «δεν είναι καθαροί» και οι υπόλοιποι να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Επισημαίνει επίσης ότι η αφήγηση που «μας βολεύει», αν δεν έχει σχέση με την αλήθεια αφορά μόνο «τις προσωπικές επιδιώξεις του καθενός».
Τονίζει ότι ο σεβασμός στη Συνταγματική και Κοινοβουλευτική τάξη δεν μπορεί να υπάρχει «α λα καρτ» και σε περιπτώσεις που δεν αφορά, όπως εκείνη του 2009.Αντίθετα, αναφέρει, αφορά σε περιπτώσεις στις οποίες «κάποιοι με τη στάση τους, ανάγκασαν κυβερνήσεις εκλεγμένες με την ψήφο του ελληνικού λαού να αποχωρήσουν».
Όσοι ισχυρίζονται ότι ο κ. Καραμανλής προσέφυγε σε εκλογές το 2009 λόγω της προεδρικής εκλογής, το μόνο που κάνουν είναι «να ξεπλένουν τις ευθύνες της κυβέρνησης που τελείωσε την Ελλάδα και την αξιοπιστία της την περίοδο 2004-2009». Και προσθέτει: «η κυβερνητική συνεργασία, μπορεί υπό προϋποθέσεις και πάντα στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας, να δικαιολογεί κάποιους συμβιβασμούς. Όχι τον εξευτελισμό».
Αναφερόμενος στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζει ότι ο συνταγματικός νομοθέτης θεώρησε εξίσου θεμιτές και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και τη μη εκλογή, δίνοντας τη δυνατότητα σε 121 βουλευτές να προβάλουν λόγους αντίρρησης είτε αυτοί αφορούν στο πρόσωπο του προτεινόμενου Προέδρου, όσο και σε ουσιώδεις πολιτικούς λόγους. Αν ο νομοθέτης, τονίζει, είχε κρίνει διαφορετικά, θα είχε νομοθετήσει διαφορετικά.
Επίσης τονίζει ότι δεν είναι ούτε θεμιτό ούτε ηθικό, να επιχειρείται εξομοίωση διαφορετικών πολιτικών συγκυριών και να «επιχειρείται οποιαδήποτε «ενοχοποίηση στάσεων εκ μέρους πολιτικών δυνάμεων, όχι επί της ουσίας αλλά επί της διαδικασίας την οποία ο ίδιος ο νομοθέτης έχει θεσμοθετήσει και μάλιστα, κάτω από την παραπλανητική ταμπέλα μιας δήθεν συναίνεσης».
Σχετικά με τη στάση που τηρεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζει ότι αυτή πρέπει να κριθεί υπό τις παρούσες συνθήκες και «όχι με την επίκληση υποτιθέμενων προβλέψεων που ουδεμία σχέση έχουν με τις προβλέψεις του νομοθέτη».
Ο κ. Γρηγοράκος, μιλώντας χθες στο ραδιοσταθμό vimafm είχε δηλώσει:
«Η εμμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μπλοκάρει την εκλογή του προέδρου δεν είναι στόχος τόσο υψηλής πολιτικής υπευθυνότητας. Θα μου πείτε, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου το έκανε το 2009 και το ΠΑΣΟΚ. Άλλες εποχές, άλλα γεγονότα... Και θα πω και τη φράση του πατέρα του, διότι μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να το πει: mea culpa. Όχι ό,τι μας βολεύει. Πρέπει να αναγνωρίζουμε και τα λάθη μας. Το Σύνταγμα δεν φτιάχτηκε για να εκβιάζεται ούτε για να είναι τροχοπέδη στην πολιτική σταθερότητα, γιατί πιστεύω ότι ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας συμβολίζει την ευρύτερη πολιτική και κοινωνική αποδοχή. Άρα λοιπόν, εμείς δεν είμαστε καθαροί απέναντι σ' αυτό».
http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι προτάσεις Τσίπρα για στήριξη της οικονομίας

  Της Νίκης Ζορμπά Μια "νέα κοινωνική συμφωνία" θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη μιλώντας στους π...