Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014

ΘΕΜΑ: Η μη καταβολή των οφειλόμενων στους τευτλοκαλλιεργητές


Ερώτηση κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Καρασμάνη ο βουλευτής Σερρών κ. Μάρκος Μπόλαρης, για τη μη καταβολή των οφειλόμενων στους τευτλοκαλλιεργητές λόγω Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των καλλιεργητικών ετών 2012 και 2013. Ο κ. Μπόλαρης επεσήμανε ότι η μη καταβολή των οφειλόμενων συνιστά βασική αιτία του περιορισμού της τευτλοκαλλιέργειας, σε εποχή τεράστιας έλλειψης ρευστότητας για τους αγρότες. Επισημαίνει το επείγον για την άμεση εξόφλησή τους και ρωτάει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον χρόνο καταβολής.
 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης
 ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 
 ΘΕΜΑ: «Η μη καταβολή των οφειλόμενων στους τευτλοκαλλιεργητές λόγω Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των καλλιεργητικών ετών 2012 και 2013 βασική αιτία του
περιορισμού της τευτλοκαλλιέργειας. Η εξόφληση επείγουσα αναγκαιότητα»

Απαραδέκτως τα ποσά τα οποία δικαιούνται οι τευτλοκαλλιεργητές λόγω της συμμετοχής τους στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση των καλλιεργητικών ετών 2012 και 2013, δεν τους έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα. Και αυτό παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις Υπουργών και αρμοδίων υπηρεσιών σε σημείο που η επανάληψη των υποσχέσεων εκλαμβάνεται από τους αγρότες ως εμπαιγμός.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία στο σημείο αυτό να υπογραμμιστεί ότι η μη καταβολή των χρημάτων από την Ολοκληρωμένη Διαχείριση στους τευτλοκαλλιεργητές για τα έτη 2012 και 2013 έχει κρίσιμη αρνητική-αποτρεπτική συμβολή στην έκταση της φετινής τευτλοκαλλιέργειας.
Μεγάλος αριθμός καλλιεργητών διαπιστώνοντας την παρελκυστική συμπεριφορά του Υπουργείου σε σχέση με τις ρητά ανειλημμένες υποχρεώσεις – εν προκειμένω την καταβολή των οφειλόμενων από την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των ετών 2012 και 2013 - στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες.
 Υπογραμμίζω την σημασία του ανώτερου γεγονότος λόγω της εισήγησης για «αναστολή» λειτουργίας των εργοστασίων της ΕΒΖ σε Σέρρες και Ορεστιάδα, η οποία προφασίζεται ως αιτιολογία την μικρότερης έκτασης τευτλοκαλλιέργεια στους νομούς Σερρών και Έβρου.
Δηλαδή, επιχειρείται από υπηρεσιακούς και διοικητικούς παράγοντες να αποδοθεί ο περιορισμός της τευτλοκαλλιέργειας στην απροθυμία των αγροτών, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η ασυνέπεια του Υπουργείου σε σχέση με την εξόφληση των οφειλομένων, σε μια εποχή τεράστιας έλλειψης ρευστότητας, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τον περιορισμό της τευτλοκαλλιέργειας.
Για τους λόγους αυτούς
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ.Καρασμάνης :
Προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προβεί σε άμεση καταβολή-εξόφληση των οφειλόμενων στους τευτλοπαραγωγούς ποσών από την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των ετών 2012 και 2013; Και πότε ;
 Ο ερωτών Βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Κεραυνοί» ΜεΡΑ25 κατά της κυβέρνησης για το προσφυγικό: «Ανίκανη, άβουλη και μοιραία»

«Ανίκανη, άβουλη και μοιραία, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μόνο σε ένα πράγμα φαίνεται αποφασισμένη: να επιβάλει μια απάνθρωπη λύσ...