Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Eυρω-αμόκ (με νέες κυρώσεις) κατά του Πούτιν


«Ο Πούτιν θα πληρώσει ακριβά τη στάση του στην ουκρανική κρίση». Η άποψη συνεχίζει να αντηχεί στους διπλωματικούς διαδρόμους της Δύσης, την ώρα που συνεχίζονται οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία, αλλά κυρίως τη στιγμή που τα πράγματα δείχνουν να δυσκολεύουν κυρίως για την Ε.Ε., η οποία κινδυνεύει να χάσει σημαντικό κομμάτι της γεωπολιτικής πίτας στην Ευρασία.
Κι αν οι οικονομικοί και πολιτικοί καιροί δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή συμβατικών πολέμων -τουλάχιστον σε επίπεδο κορυφής-, κανείς δεν απαγορεύει την επιβολή οικονομικών αντιποίνων.
Στο πλαίσιο αυτό κινείται ανοιχτά πια και η Ευρώπη, που δεν κρύβει την επιθυμία της να επιβάλει
σκληρότερες κυρώσεις στη Μόσχα, για την... ατίθαση συμπεριφορά που επέδειξε τόσο στις εξελίξεις στην Ουκρανία όσο και στο θέμα των ερευνών για τη διερεύνηση των αιτιών της συντριβής του μαλαισιανού Boeing στην περιοχή του Ντόνετσκ.

Αυτονομιστές

Οπως μετέδιδαν χθες το απόγευμα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με πηγές, οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν να ενισχύσουν τις στοχευμένες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, προσθέτοντας στον κατάλογο ακόμη 15 πρόσωπα, εννέα εταιρίες και εννέα ινστιτούτα που φέρεται ότι υποστηρίζουν τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, «τα ονόματα των προσώπων και των οντοτήτων εναντίον των οποίων θα επιβληθεί πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε. δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά».
Την Πέμπτη πάντως οι «Financial Times» έφεραν στη δημοσιότητα το περιεχόμενο του 10σέλιδου υπομνήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επάνω στο οποίο θα συζητούσαν οι Ευρωπαίοι πρέσβεις στις Βρυξέλλες και στο οποίο ήταν καταγεγραμμένες μια σειρά από ιδιαίτερα αυστηρές κυρώσεις που σχεδιάζεται να επιβληθούν κατά της Ρωσίας. Ομως και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε ταχθεί υπέρ της επιβολής νέων οικονομικών κυρώσεων.

Σε αυτές, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η απαγόρευση στις ρωσικές τράπεζες να εισαγάγουν νέες εκδόσεις τους σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ, όπως σχολίαζαν αναλυτές, «η δέσμη αυτών των κυρώσεων έχει μεγαλύτερο εύρος από τις αντίστοιχες που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία». Υπογράμμιζαν δε ότι ένα από τα πιο επαχθή μέτρα του υπομνήματος είναι ο προτεινόμενος περιορισμός στις εξαγωγές «ευαίσθητων τεχνολογιών», που θα περιλάμβανε και τα εξαρτήματα τα οποία έχει ανάγκη ο κρίσιμης σημασίας ενεργειακός τομέας της Ρωσίας.

Ουκρανία: Eπεσε η κυβέρνηση πάει για εκλογές

Την παραίτησή τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Ουκρανίας ανακοίνωσαν χθες δύο κόμματα της ουκρανικής Βουλής, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα. Τον κυβερνητικό συνασπισμό εγκατέλειψαν το κεντροδεξιό κόμμα Γροθιά, του πρώην πυγμάχου Βιτάλι Κλίτσκο, και το δεξιό, εθνικιστικό κόμμα Ελευθερία του Ολέγκ Τιαγκνιμπόκ, ενώ την απόφασή τους χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος εδώ και καιρό επιθυμούσε τη διεξαγωγή εκλογών για να αποκτήσει ισχυρή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Για να μπορέσει όμως να διαλυθεί το Κοινοβούλιο και να προκηρυχθούν εκλογές, θα πρέπει ο κυβερνητικός συνασπισμός να πάψει να υφίσταται για διάστημα 30 ημερών και να μη σχηματιστεί καινούργιος.
http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...