Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Ποιoς θα κόψει το νήμα της κούρσας του Επιτρόπου;


A Greek national flag flies next to European Union flags outside the EU Commission headquarters in Brussels November 13, 2012. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM  - Tags: POLITICS BUSINESS)

Ζήτημα ολίγων ημερών είναι, πλέον, η ανακοίνωση του ονόματος του νέου Επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν καθώς ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έχει διαμηνύει προς τους Eυρωπαίους ηγέτες ότι αναμένει τις προτάσεις τους μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Την ίδια ώρα, που από Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη τηρείται σιγή ασυρμάτου, τα σενάρια πολλαπλασιάζονται σχετικά με το πρόσωπο που θα επιλεγεί τελικά, αν και η επιθυμία Γιούνκερ να έχει αρκετές γυναίκες στη νέα Επιτροπή περιπλέκει τα πράγματα.
Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη εξακολουθεί να παραμένει εντός παιδιάς, ωστόσο οι πιθανότητες μάλλον δεν είναι υπέρ της. Πηγές του Μαξίμου, αν και δεν παραγνωρίζουν το ειδικό της βάρος, εκπέμπουν σαφή απροθυμία για την επιλογή της, την ίδια στιγμή που στο παρασκήνιο υπάρχει η αίσθηση ότι δεν περιλαμβάνεται στην τελική επιλογή του
Πρωθυπουργού.
Της Ντόρας αποκλειόμενης, αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες μίας ακόμη θητείας για την Μαρία Δαμανάκη: Γυναίκα, νυν επίτροπος και άρα με προοπτική να λάβει καλύτερο χαρτοφυλάκιο στη νέα επιτροπή, πλην όμως μία επιλογή που θα προκαλούσε αντιδράσεις από τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα.
Στην κούρσα τρέχουν ακόμη ο Κωστής Χατζηδάκης, που έχει ευρωπαϊκό προφίλ, γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας των Βρυξελλών και απολαμβάνει ισχυρής υποστήριξης αλλά παράλληλα αντιμετωπίζει και τις ενστάσεις στελεχών κοντά στον Πρωθυπουργό, ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος με χαρακτηριστικά ανάλογα αυτών του Κ. Χατζηδάκη και επιπλέον με αναφορές στους «καραμανλικούς» αλλά χωρίς διοικητική εμπειρία. Επίσης ακούστηκε, αλλά μάλλον δεν «άντεξε» το όνομα του Δημήτρη Κούρκουλα, τον οποίο στηρίζει με ένταση ο Ευ. Βενιζέλος.
Από εκεί και πέρα το... χάος των σεναρίων. Ονόματα πέφτουν στην αγορά συνεχώς. Από το Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον οποίο ωστόσο θα ενδιέφερε μόνον ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο ενώ είναι μάλλον αρνητικός στο να βρεθεί εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής ενόψει εξελίξεων, το Σταύρο Δήμα, τη Νίκη Τζαβέλλα μέχρι και την Όλγα Κεφαλογιάννη.
Καλά ενημερωμένες πηγές επιμένουν ότι ουσιαστικά η μάχη είναι μεταξύ τριών ή τεσσάρων, χωρις να αποκλείουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη λάβει την απόφασή του.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Ευοίωνες οι προοπτικές για φυσικό αέριο και ρεύμα

Σε ομιλία που έκανε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα...