Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Διαφορά 20 μονάδων μεταξύ Μπουτάρη και Καλαφάτη


Picture 0 for Διαφορά 20 μονάδων μεταξύ Μπουτάρη και Καλαφάτη

Του Τάσου Τασιούλα
Ξεκάθαρο προβάδισμα 20 μονάδων δίνει η νέα δημοσκόπηση της «Κάπα Research», στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, έναντι του υποψηφίου, Σταύρου Καλαφάτη. Η δημοσκόπηση προβλήθηκε στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη, «Ανατροπή», και έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega, δίνοντας ποσοστό 36,3% στον κ. Μπουτάρη και 16,9% στον κ. Καλαφάτη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης καταγράφουν μονοψήφια ποσοστά. Ο κ. Τραντάφυλλος Μηταφίδης (ΣΥΡΙΖΑ) φτάνει στο 8,5%, ο κ. Γιάννης Δελλής (ΚΚΕ) στο 3,8% και ο κ. Χάρης Παπαγεωργίου (ΑΝΕΛ) στο 2,4%. Μόλις 4,2% συγκεντρώνουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι, ενώ αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων (24%) και μικρό το ποσοστό των λευκών και άκυρων (3,9%).
Στην ίδια δημοσκόπηση οι πολίτες αξιολογούν θετικά το έργο του κ. Μπουτάρη σε ποσοστό 54,3% και αρνητικά σε ποσοστό 44,2%, ενώ σε ποσοστό 40,3% δηλώνουν πολύ σίγουροι για την επιλογή τους στις δημοτικές εκλογές και σε ποσοστό 26,3% αρκετά σίγουροι.
Σε επίπεδο θετικών – αρνητικών γνωμών για τους υποψηφίους, όλων το ισοζύγιο είναι θετικό. Ο κ. Μπουτάρης συγκεντρώνει 55,6% θετικές γνώμες και 43,1% αρνητικές, ο κ. Καλαφάτης 42,9% θετικές και 35,8% αρνητικές, ο κ. Μηταφίδης 31,6% θετικές και 17,4% αρνητικές, ο κ. Παπαγεωργίου 21,7% θετικές και 16,4% αρνητικές και ο κ. Δελλής 9,4% θετικές και 7,2% αρνητικές.
Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο γύρο, η διαφορά ανάμεσα σε Μπουτάρη και Καλαφάτη μειώνεται, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με τον κ. Μπουτάρη να προτιμάται από το 46,4% των ψηφοφόρων και τον κ. Καλαφάτη από το 30,4%. Οι αναποφάσιστοι σε αυτήν την περίπτωση φτάνουν στο 14%.
Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης προφανώς θα πρέπει να προκαλεί ευφορία στο στρατόπεδο του δημάρχου και της «Πρωτοβουλίας», χωρίς όμως να επιτρέπει εφησυχασμούς. Άλλωστε, ο ίδιος ο δήμαρχος, προ ημερών, στην παρέλαση είχε επισημάνει πως υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι τις κάλπες και ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ.
Εξάλλου, ο κ. Καλαφάτης μόλις ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του, καθώς μέχρι τώρα υπήρχαν οι υποχρεώσεις με το πολυνομοσχέδιο. Η υποψηφιότητά του ανακοινώθηκε αργά, οργάνωση ολοκληρωμένη δεν υπάρχει ακόμη, η παρουσία του στη Θεσσαλονίκης μόλις άρχισε να γίνεται αισθητή, οπότε μπορεί να ελπίζει σε σημαντική βελτίωση των ποσοστών του.
Αυτό είναι το σημείο εκκίνησης των διεκδικητών του Δήμου. Από ό,τι μαθαίνουμε από τους συνεργάτες του, ο κ. Καλαφάτης ετοιμάζεται να βγάλει τα «κρυφά χαρτιά», ένα εκ των οποίων είναι η ομάδα των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, που όπως διέρρευσε θα παρουσιαστεί σχεδόν στο σύνολό της πολύ σύντομα με έντονα ανανεωτικά χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος θα επιμείνει στην αναλυτική παρουσίαση του προγράμματός του (τους βασικούς άξονες τους παρουσίασε τις προηγούμενες μέρες), αποσκοπώντας στην απόκτηση μιας νέας δυναμικής, που σαφώς θα ανεβάσει το ενδιαφέρον της «μάχης» για τη δημαρχία, αλλά μένει να δούμε εάν θα βελτιώσει τα δημοσκοπικά ευρήματα του επόμενου διαστήματος.
Στην παράταξη Μπουτάρη πάντως, προς το παρόν μόνον ικανοποίηση μπορεί να υπάρχει, αφού το σημαντικότερο εύρημα της δημοσκόπησης δεν είναι η διαφορά των περίπου 20 μονάδων, αλλά το πολύ μεγάλο ποσοστό θετικών απόψεων για το έργο στη διάρκεια της θητείας στη διοίκηση του Δήμου.
http://www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Ευοίωνες οι προοπτικές για φυσικό αέριο και ρεύμα

Σε ομιλία που έκανε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα...