Για την συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις κάλπες τόσο των περιφερειακών εκλογών, όσο και των ευρωεκλογών, θα κληθεί να αποφασίσει ο Άρειος Πάγος στις 3 και 11 Μαΐου αντίστοιχα.
Ο έλεγχος των καταστατικών των κομμάτων είναι τυπικός, αν και έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν να απαγορευθεί σε κάποιο η συμμετοχή στις εκλογές, μόνο που οι λόγοι ήταν εντελώς διαφορετικοί από την προκειμένη περίπτωση. Τώρα, το Α' τμήμα του Αρείου Πάγου καλείται να αποφασίσει για το αν μπορούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση να μετάσχουν στις περιφερειακές εκλογές, ενώ μία εβδομάδα αργότερα θα πρέπει να κριθεί το αν η ΧΑ και το παρακλάδι της, η Εθνική Αυγή, μπορούν να μετάσχουν στις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την εκλογική νομοθεσία και κυρίως από το νόμο 4255/14, η προθεσμία για να κατατεθούν οι εκλογικοί συνδυασμοί των υποψηφίων Δημάρχων και Περιφερειαρχών λήγει σήμερα, Κυριακή, τα μεσάνυχτα.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», ο Άρειος Πάγος θα αποφανθεί για το αν μπορούν να συμμετέχουν στις περιφερειακές εκλογές βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης που είναι υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, ο Ηλίας Παναγιώταρος που διεκδικεί την περιφέρεια Αττικής και ο Αρ. Ματθαιόπουλος που είναι υποψήφιος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Μία εβδομάδα αργότερα, αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για το αν η Χρυσή Αυγή, και το παρακλάδι της με την ονομασία «Εθνική Αυγή» μπορούν να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», η απόφαση για τα δύο κόμματα αναμένεται να είναι ίδια, δηλαδή είτε θα επιτραπεί και στα δύο ή συμμετοχή, είτε θα απαγορευτεί και στα δύο.
http://newpost.gr/