Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος
Αναφορές στην ανακοίνωση της επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα κάνουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, εστιάζοντας στην προοπτική έναρξης των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Οι Financial Times επισημαίνουν ότι «οι δανειστές θα αρχίσουν συζητήσεις με την Ελλάδα για το χρέος» μετά την ανακοίνωση των Βρυξελλών ότι η χώρα μας πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά την έναρξη της κρίσης στην ευρωζώνη. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν εξετάζουν «κούρεμα» χρέους όπως είχε συστήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παράλληλα, προστίθεται ότι αναμένεται επέκταση των ωριμάνσεων και μείωση των επιτοκίων. «Παρά το ότι αυτό
δεν θα μειώσει τα συνολικά επίπεδα χρέους της Ελλάδας, τα οποία το 2013 κατέγραψαν ρεκόρ 175% επί του ΑΕΠ, θα διευκολύνει αρκετά την αποπληρωμή τους».
«Η Ελλάδα ετοιμάζεται για νέα ελάφρυνση χρέους μετά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013» τονίζει το πρακτορείο Reuters. «Το πλεόνασμα είναι μία ένδειξη της προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα ώστε να αποκαταστήσει τα δημοσιονομικά της, έπειτα από τέσσερα χρόνια σκληρής λιτότητας που επέβαλαν τα μνημόνια και είχαν ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση του 1/4 του ΑΕΠ της και της ανόδου της ανεργίας στο ποσοστό ρεκόρ του 28%».
Σε σχόλιό της η ιστοσελίδα της Wall Street Journal, πέρα από τη βασική αναφορά της, αναφέρει «Κι άλλα Greek Statistics; Η τρόικα επιβεβαιώνει το πρωτογενές πλεόνασμα», εκφράζοντας αμφιβολίες για τις μεθόδους υπολογισμού του ύψους του. Νωρίτερα, στο άρθρο της έκανε λόγο για «δραματική ανατροπή στα δημοσιονομικά της χώρας που ανοίγει τον δρόμο για νέα μέτρα μείωσης του χρέους τους επόμενους μήνες».
«Η Ελλάδα πετυχαίνει τον στόχο στον προϋπολογισμό για νέα ελάφρυνση χρέους, λέει η Ε.Ε.» είναι ο τίτλος της αναφοράς του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο κάνει αναδρομή στις πρόσφατες εξελίξεις.
Το πρακτορείο MNI επισημαίνει: «Κομισιόν: Το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο επίπεδο». Στο δημοσίευμά του αναφέρει τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της, με τις συζητήσεις για το χρέος να αναμένονται αργότερα μέσα στο 2014.
Η ιστοσελίδα Euractiv επισημαίνει ότι «το δημοσιονομικό πλεόνασμα για την Ελλάδα κερδίζει την ελάφρυνση του χρέους από την Ε.Ε.». Το δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά στα στοιχεία της Eurostat αναφέροντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, Σάιμον Ο' Κόνορ ο οποίος τοποθέτησε τις σσυζητήσεις για το χρέος στο δεύτερο μισό του 2014.
http://newpost.gr/