Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Το δίλημμα «Αριστερά ή λιτότητα» έθεσε από την Πορτογαλία ο Αλ. Τσίπρας

Το δίλημμα «Αριστερά ή λιτότητα» έθεσε από την Πορτογαλία ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε το «Μπλόκο της Αριστεράς» για τα 40 χρόνια από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων

Τα διλήμματα «Αριστερά ή λιτότητα» και «Αριστερά ή Μέρκελ», έθεσε εκ νέου σε ό,τι έχει να κάνει με τις ευρωεκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στην Πορτογαλία, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε το «Μπλόκο της Αριστεράς» για τα 40 χρόνια από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε την ξεχωριστή αξία των ευρωεκλογών, σημειώνοντας πως «είναι δημοψήφισμα ζωής», καθώς, όπως είπε «για πρώτη φορά, το αποτέλεσμά τους είναι τόσο κρίσιμο για την Ευρώπη, για τις χώρες μας, για την καθεμία και τον καθένα από εμάς». Σύμφωνα με
τον κ. Τσίπρα, η ψήφος μας «επηρεάζει την πορεία, όχι μόνον της χώρας μας, όχι μόνον της Πορτογαλίας ή της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης. Γι’ αυτό θέλουμε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πλημμυρίσει με ελπίδα. Να γεμίσει με τις γυναίκες και τους άνδρες βουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».
Απαντώντας στην ελληνική κυβέρνηση περί μνημονίων, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «δεν είναι αλήθεια ότι τα μνημόνια τελειώνουν». Υπογράμμισε ότι «λένε ψέματα γιατί τα μνημόνια δεν είναι ο δανεισμός, αλλά το καθεστώς της κοινωνικής διάλυσης και της απορρύθμισης που έφτιαξαν τέσσερα χρόνια τώρα στις κοινωνίες των χωρών μας. Είναι το καθεστώς της διαρκούς λιτότητας, που θέλουν μάλιστα να θεσμοθετήσουν και στις ευρωπαϊκές συνθήκες».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, επίσης, ότι αυτές τις μέρες στις δύο χώρες, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, «είμαστε θεατές σ΄ ένα προεκλογικό θέατρο του παραλόγου, καθώς παρακολουθούμε σκηνές από το προεκλογικό "success story" της κυρίας Μέρκελ, που κατασκεύασαν οι επικοινωνιολόγοι της, για να πειστούν οι Γερμανοί ψηφοφόροι ότι η ευρωπαϊκή πολιτική της πέτυχε και να την ψηφίσουν, αλλά και για να κρυφτούν οι πολιτικοί σύμμαχοί της στις χώρες μας».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ακόμη ότι πρόκειται για «επικοινωνιακό καταφύγιο για τις ένοχες πολιτικές δυνάμεις, που έφεραν τα μνημόνια», ενώ απαντώντας στο δίλημμα που θέτει ο πρωθυπουργός για την ανάγκη σταθερότητας, σχολίασε: «Και επειδή οι κυβερνήσεις που αποσταθεροποίησαν τις χώρες μας, αποσταθεροποίησαν τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας, προκάλεσαν ανασφάλεια, αβεβαιότητα, απόγνωση, φόβο και μιζέρια, επικαλούνται τώρα, προεκλογικά, την ανάγκη για σταθερότητα, ώστε να συνεχίσουν μετεκλογικά τη λιτότητα».
Ο κ. Τσίπρα, έθεσε, ακόμη, τα ερωτήματα: «Ποιοι τολμούν και μιλούν για σταθερότητα; Οι κυβερνήσεις που οργάνωσαν στα κρυφά τη δραματική περιπέτεια των μνημονίων; Αυτοί που ευθύνονται για τη θρυαλλίδα της ανθρωπιστικής κρίσης; Για τα περίπου 2,5 εκατομμύρια των ανασφάλιστων στην Ελλάδα, χωρίς καμία ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη; Για την πρωτοφανή ανεργία, η οποία, στη μεν Πορτογαλία καταγράφεται επίσημα στο 16%, στη δε Ελλάδα ξεπερνά το 27%; Ή με το σκάνδαλο της ανεργίας των νέων ανθρώπων, που ξεπερνά το 60% στην Ελλάδα και το 35% στην Πορτογαλία; Τολμούν και μιλούν αυτοί που με την πολιτική τους εξέθρεψαν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό;».

Συνάντηση με τον Μ. Σοάρες
Αργότερα, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον ιστορικό ηγέτη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, Μάριο Σοάρες, ο οποίος ζήτησε τη δημιουργία συμμαχίας των χωρών του ευρωπαϊκού νότου «για να απελευθερωθούμε από τη λιτότητα», ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ, στην επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα ότι «θα χρειαστούμε συμμαχίες», ο κ. Σοάρες απάντησε: «Είναι αναγκαία η ευρεία συμμαχία του ευρωπαϊκού νότου, για να απελευθερωθούμε από τη λιτότητα». Επίσης, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «μπορείτε να υπολογίζετε σ΄ εμένα» και πρόσθεσε: «Θα ασκήσω κάθε δυνατή πίεση για τον σκοπό αυτό».
Ο κ. Σοάρες εξέφρασε την εκτίμησή του στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Παρακολουθώ την πορεία σας και σας εκτιμώ ιδιαίτερα. Χθες (σσ: Παρασκευή), συνάντησα τον πρώην Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουις Ινάσιο Λούλα, στον οποίο ανέφερα ότι θα έχουμε συνάντηση και σας στέλνει θερμούς συντροφικούς χαιρετισμούς».
Ο Μάριο Σοάρες υπενθύμισε πως αγαπά την Ελλάδα και υπήρξε φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Αλλά, όπως είπε ο ίδιος, το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου.
Ο Πορτογάλος πολιτικός διηγήθηκε πως σε συναντήσεις του με τον Σαντιάγο Καρίγιο και τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Ευρώπη, όταν όλοι τους ήταν εξόριστοι στη διάρκεια των δικτατορικών καθεστώτων στις τρεις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ισπανία, ανέλυαν ποια χώρα ήταν η πιθανότερη για να καταρρεύσει πρώτη η δικτατορία. Και, πράγματι, συμπέραιναν ότι η Πορτογαλία ήταν η πρώτη υποψήφια χώρα.
Συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα ότι, τηρουμένων των αναλογιών, η Ελλάδα είναι η χώρα απ΄ όπου σήμερα θα ξεκινήσει η κατάρρευση της λιτότητας στην Ευρώπη και ελπίζει στη συνέχεια να γίνει το ίδιο σε Πορτογαλία και Ισπανία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριο Σοάρες είναι ο ιδρυτής και πρώτος γγ του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στις πρώτες βουλευτικές εκλογές, δύο χρόνια μετά την Επανάσταση των Γαρυφάλλων της 25ης Απριλίου 1974, ανέλαβε πρωθυπουργός (1976-1978). Για δεύτερη φορά διετέλεσε πρωθυπουργός τη διετία 1983-1985. Ακολούθβς, εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας για δύο διαδοχικές θητείες, από το 1986 ως το 1996.
http://www.eklogika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...