Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΕΠΙΠΛΕΟΝ 14 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ

euro-polla-xeria320ewfj

Να βρει και να εισπράξει πάση θυσία επιπλέον 14 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους και ΦΠΑ βάζει στόχο η κυβέρνηση ως το 2018. Ενώ με τα σημερινά δεδομένα θα περίμενε να εισπράξει συνολικά 121,4 δισ. ευρώ σε έμμεσους φόρους, από φέτος μέχρι το 2018, το οικονομικό επιτελείο δεσμεύεται ότι θα «πατήσει γκάζι» και θα μπορέσει τελικά να βάλει στα κρατικά ταμεία μέχρι τότε 135,4 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, από 24,281 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να πληρώσουμε φέτος, το νέο Μεσοπρόθεσμο προβλέπει για το 2015 ότι τα έσοδα από έμμεσους φόρους θα αυξηθούν κατά 850 εκατ. ευρώ σε 25,135 δισ. ευρώ, κατά 1,5 δισ. ευρώ το 2016 σε 26,627 δισ. ευρώ, το 2017 κατά 800 εκατ. ευρώ στα 27,406 δισ. ευρώ και το 2018 κατά 900 εκατ. ευρώ, σε 28,301 δισ. ευρώ. Σταδιακά
δηλαδή, τα έσοδα θα πρέπει να αυξηθούν σε μια 4ετία κατά 4,1 δισ. ευρώ ετησίως, από έμμεσους φόρους και μόνο.

Η ερμηνεία που επισήμως δίνει το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι η αύξηση των εισπράξεων αυτή θα προέλθει χωρίς νέα μέτρα, μόνο από την αύξηση του ΑΕΠ (κατά 3,3% ετησίως κατά μέσο όρο ως το 2018) και από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Πίσω από τα στοιχεία-στόχους αυτά όμως, κρύβεται και η συζήτηση την οποία άνοιξε η έκθεση της Κομισιόν πριν τέσσερις μέρες, για αλλαγές στο καθεστώς είσπραξης του ΦΠΑ με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του –και με «καρότο» την δυνατότητα μείωσης των υψηλών φορολογικών συντελεστών στην περίπτωση που επιτευχθεί σταθερή υπέρ απόδοση στην είσπραξη των εμμέσων φόρων.
Η έκθεση αξιολόγησης του κλιμακίου της Κομισιόν υπολογίζει τις απώλειες στην είσπραξη από ΦΠΑ σε 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, λόγω της φοροδιαφυγής στον τομέα αυτόν. Έτσι προβλέπεται η μεταρρύθμιση του συστήματος με νόμο, τον Οκτώβριο του 2014. προκειμένου οι αλλαγές να εφαρμοσθούν από την 1.1.2015.
Μεταξύ άλλων τα νέα μέτρα για την αποτελεσματικότερη είσπραξη του ΦΠΑ που συστήνει η Κομισιόν, θα αφορούν:
- τη διαγραφή των ανενεργών επιχειρήσεων για να ξεκαθαρίσει η λίστα των υπόχρεων στο φόρο,
- την εξαίρεση πολύ μικρών επιχειρήσεων από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ
- τη δημιουργία ειδικής μονάδας ελεγκτών για το ΦΠΑ και
- την επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις.
Εξάλλου στην έκθεση προβλέπεται η αλλαγή του συστήματος παρακράτησης φόρου εισοδήματος σταδιακά από το 2015. Με βάση το νέο προτεινόμενο καθεστώς η παρακράτηση θα διενεργείται επί του συνόλου των εισοδημάτων των μισθωτών από λογιστήρια των επιχειρήσεων στα οποία εργάζονται. Σε ότι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης στην έκθεση αναφέρεται ότι εφόσον γίνει επανασχεδιασμός της αυτό θα γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποκλείει στη διατήρησή της έως το 2016 αλλά ενδεχομένως με μείωση της.
Για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων προβλέπεται η εξίσωσή τους με τις εμπορικές τιμές τον Ιανουάριο του 2017. Τον ερχόμενο Ιούλιο θα είναι έτοιμο το σχέδιο με βάση το οποίο θα γίνουν οι αλλαγές.
http://kartesios.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...