Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

ΙΣΤΟΡΙΚΑ «ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ» ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΠΟΥ «ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ» ΤΟ 1915

erdogan0-295fm=g6634

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε τα συλλυπητήρια της Τουρκίας «στα εγγόνια των Αρμενίων, οι οποίοι σκοτώθηκαν το 1915» κατά τις σφαγές που είχαν στόχο την κοινότητα αυτή υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Είναι η πρώτη φορά που ο τούρκος πρωθυπουργός εκφράζεται τόσο ανοικτά για την τραγωδία των Αρμενίων, η οποία συνέβη ανάμεσα στο 1915 και το 1917 κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αναγνωρίζεται ως γενοκτονία από πολλές χώρες της Δύσης, αλλά όχι από την Τουρκία.

«Είναι ένα ανθρώπινο καθήκον να καταλάβουμε και να συμμεριστούμε τη βούληση των Αρμενίων να μνημονεύουν τα βάσανα που πέρασαν εκείνη την εποχή», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης,
όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
«Επιθυμούμε οι Αρμένιοι που έχασαν τη ζωή τους στις συνθήκες των αρχών του 20ου αιώνα να αναπαύονται εν ειρήνη και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στα εγγόνια τους», προστίθεται στο κείμενο.
Στις 24 Απριλίου 1915 άρχισε η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα. Εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχαν εκτοπισθεί, πολλοί μεταξύ αυτών σκοτώθηκαν (1,5 εκατ. σύμφωνα με τους Αρμένιους) και τα περισσότερα αγαθά τους κατασχέθηκαν.
http://kartesios.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Κεραυνοί» ΜεΡΑ25 κατά της κυβέρνησης για το προσφυγικό: «Ανίκανη, άβουλη και μοιραία»

«Ανίκανη, άβουλη και μοιραία, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μόνο σε ένα πράγμα φαίνεται αποφασισμένη: να επιβάλει μια απάνθρωπη λύσ...