Έξι χρόνια ύφεσης, μια εντυπωσιακή πτώση του ΑΕΠ από 231 δισ. ευρώ το 2009 σε 193 δισ. ευρώ το 2012, ο δείκτης ανεργίας στο 26,9% τον Απρίλιο του 2013 από 7,5% το 2008, 57% για τους κάτω των 25 ετών και έκρηξη των αυτοκτονιών… Η εικόνα της Ελλάδας είναι καταστροφική και συνάμα ανησυχητική για την υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως και στην Αργεντινή το 2001, παιδιά λιποθυμούν στο σχολείο λόγω υποσιτισμού. Ενώ παρατηρείται αύξηση των οροθετικών, οι ιατρικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 20% μέσα σε δύο χρόνια από 7,1% του ΑΕΠ το 2010 σε 5,8% το 2012. Την ίδια στιγμή, το ναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή που βρίσκεται εντός Κοινοβουλίου γνωρίζει πολύ καλά πώς να επωφελείται από την κοινωνική εξαθλίωση για να διασπείρει το μίσος του. Οι πιστωτές έχουν μετατρέψει την ύφεση σε κρίση και η Τρόικα (Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνές Νομισματικό
Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) δυσχεραίνει την κατάσταση διαρκώς.
Οι προσπάθειες του ΔΝΤ να διατηρήσει την αξιοπιστία του σχεδίου του
Όλες οι προσπάθειες της Τρόικας επικεντρώνονται τώρα στο στόχο για το δημόσιο χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Αυτός ο φανταστικός στόχος έλκει την προσοχή όλων σε τέτοιο σημείο, ώστε το ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) προσαρμόζει τις θέσεις του για να διατηρήσει αυτόν τον στόχο μέσα στις προβλέψεις του. Είναι υποχρεωμένος ο ελληνικός λαός να αποδεχθεί έναν μακροοικονομικό στόχο που ελάχιστα λαμβάνει υπόψιν του την ευημερία του;
Πέρα από τον ενθουσιασμό με τη μείωση του ισοζυγίου πληρωμών, η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η οποία δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιουλίου του 2013, επιβεβαιώνει ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει από τον κλοιό του αυξανόμενου δημόσιου χρέους. Η μείωση από 170,3% του ΑΕΠ το προηγούμενο έτος σε «μόλις» 156,9% το 2012, εξαλείφθηκε εντελώς από την αύξηση του 2013 που πλησιάζει το 176% |1|.
Παρότι σιωπηλά αναγνωρίζει την ηχηρή του ήττα στην Ελλάδα, ο οργανισμός της Ουάσινγκτον ισχυρίζεται ότι έχει μια καινούργια λύση που βασίζεται σε προβλέψεις ανάπτυξης οι οποίες ολοένα και προσαρμόζονται προς τα κάτω. Αυτό το «αισιόδοξο» σενάριο στηρίζεται σε μια φανταστική αύξηση στις εξαγωγές, τις επενδύσεις και την κατανάλωση, που θα επέτρεπαν, εάν πραγματοποιούνταν, την επίτευξη του έμμονου στόχου του ΔΝΤ για μείωση του δημόσιου χρέους
σε 124% το 2020 και 110% το 2022. Βέβαια αυτό το επίπεδο δημόσιου χρέους δε θα είναι παρά ελαφρώς χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2009, δηλαδή 129,7% του ΑΕΠ: συγκριτικά ασήμαντη αλλαγή για μια περίοδο 11 ετών.
σε 124% το 2020 και 110% το 2022. Βέβαια αυτό το επίπεδο δημόσιου χρέους δε θα είναι παρά ελαφρώς χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2009, δηλαδή 129,7% του ΑΕΠ: συγκριτικά ασήμαντη αλλαγή για μια περίοδο 11 ετών.
Είναι ευρέως γνωστό ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται από την Τρόικα τα τελευταία τρία χρόνια έχει επιφέρει πλήρη αποτυχία και ασφυκτικό κλοιό για την κοινωνία. Το ΔΝΤ αναζητά νέους οικονομικούς πόρους (έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, μείωση του κόστους των κοινωνικών αγαθών κλπ), προκειμένου η χώρα να συνεχίσει να αποπληρώνει τους πιστωτές της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, οι ανάγκες δημόσιας χρηματοδότησης της Ελλάδας για την περίοδο 2014-2015 κυμαίνονται στα 11 δισ. ευρώ. Για την ακρίβεια 4,4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014 και 6,5 δισ. ευρώ για όλο το 2015. Οι πιστωτές επιμένουν ότι το κράτος οφείλει να αποπληρώσει εξωπραγματικά ποσά ανεξαρτήτως των συνεπειών.
Επιπλέον, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι μια νέα μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους θα είναι απαραίτητη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια έτσι ώστε να εναρμονιστεί με την πρόβλεψη μείωσης σε 124% του ΑΕΠ έως το 2020. Η μείωση αυτή θα αντιστοιχεί περίπου στο 4% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 7 δισ. ευρώ, τα οποία θα επωμιστούν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας χωρίς καμία εγγύηση για την επιτυχία του σχεδίου διάσωσης. Όπως και να έχει, εκτός της Τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης, ποιος άλλος εξακολουθεί να πιστεύει το ΔΝΤ;
Έκπληξη ανατροπής και έπαναφορά στην τάξη
Στις 29 Ιουλίου 2013, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ ενέκρινε νέα δόση προς την Ελλάδα ύψους 1,72 δισ. ευρώ. Ένας από τους όρους του δανείου είναι το σχέδιο απόλυσης 4.200 δημοσίων υπαλλήλων |http://www.troikawatch.net/el/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CF%85%CF%83%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%AE-%CF%8D%CF%86%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%B7/#nb2″ rel=”footnote”>2|. Ο αντιπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, ο οποίος εκπροσωπεί επίσης άλλες έντεκα χώρες της νοτίου και κεντρικής Αμερικής, απείχε. «Δεδομένων των αρνητικών επιπτώσεων που είχαν οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, το πρόγραμμα καταλήγει να θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα του ΔΝΤ», είπε. «Είναι σημαντικό το ΔΝΤ να ετοιμάσει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα με καλύτερους όρους για να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση», τόνισε |3|.
Ακόμη κι αν οι έντεκα χώρες της κεντρικής και νοτίου Αμερικής, οι οποίες συγκεντρώνουν 2,61% των δικαιωμάτων ψήφου εντός του ΔΝΤ, δεν έχουν ισχυρή φωνή σε σύγκριση με τις ΗΠΑ που από μόνες τους κατέχουν μειοψηφία αρνησικυρίας με ποσοστό 16,75%, το συγκεκριμένο περιστατικό κατάφερε να ταράξει λίγο τα νερά.
Ο Υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Guido Mantega, διαβεβαίωσε την Christine Lagarde ότι δεν θα επαναληφθεί κάτι ανάλογο. Η Βραζιλία υποστηρίζει την προσπάθεια του ΔΝΤ και ο αντιπρόσωπός της δεν είχε λάβει εντολή να απέχει |4|. Ο υπουργός κάλεσε «άμεσα» τον αντιπρόσωπό του για να δώσει εξηγήσεις.
Η Βραζιλία, αντί να τηρήσει αυτή την υποτακτική στάση και να προσπεράσει το διπλωματικό επεισόδιο, θα μπορούσε, εάν είχε την πολιτική θέληση, να αμφισβητήσει ανοιχτά τις πολιτικές του ΔΝΤ, ιδίως από τη στιγμή που δεν έχει χρέος προς το ΔΝΤ. Πάντως, η αποχή του αντιπροσώπου της
Βραζιλίας οφείλεται σε έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το δάνειο παρά σε κίνηση υποστήριξης υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Βραζιλίας οφείλεται σε έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το δάνειο παρά σε κίνηση υποστήριξης υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Τα πακέτα διάσωσης θα καταστρέψουν την Ελλάδα;
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο στόχος της Τρόικας για τη διάσωση της Ελλάδας είναι να επιβάλει ένα ριζοσπαστικό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα και ταυτόχρονα να ωθήσει το κράτος σε πιο δυσβάσταχτο χρέος, έτσι ώστε να αποκλείσει κάθε αντίδραση από την κυβέρνηση.
Γι’αυτό το λόγο, η νέα εκταμίευση του ΔΝΤ περιλαμβάνει ένα ευρύ πρόγραμμα για αύξηση του ελληνικού χρέους προς την Τρόικα. Για την ακρίβεια, στις 31 Ιουλίου 2013 η Ελλάδα έλαβε 4 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση: 2,5 δισ. ευρώ καταβλήθηκαν από την Ευρωζώνη μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), και ένα δάνειο ύψους 1,5 δισ. ευρώ με αποπληρωμή έως το 2048 καταβλήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) που πρόκειται να αντικαταστήσει το ΕΤΧΣ. Το δάνειο προέρχεται από τις κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών που επιστρέφουν στην Ελλάδα τον τόκο που είχε ληρώσει σε προηγούμενα χρέη στο πλαίσιο του Μνημονίου του 2010. Το ερώτημα είναι αν ο ευρωπαϊκός φιλελευθερισμός εξαντλήσει τον κυνισμό του σε σημείο να απαιτήσει τόκο επί του τόκου που κατέβαλε η Ελλάδα; Τα χρέη είναι επαχθή, καθώς όχι μόνο συνδέονται με παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά έχουν και ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια (περίπου 5%). Η Γαλλία και η Γερμανία χρηματοδοτούνται με 2% και πλουτίζουν εις βάρος της Ελλάδας στην οποία δανείζουν με 5%.
Η επόμενη μέρα του λουκέτου στην ελληνική δημόσια τηλεόραση |5| φέρνει ένα νέο νόμο που περιλαμβάνεται στους όρους των δανείων, ο οποίος αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, και ο οποίος εγκρίθηκε στις 18 Ιουλίου 2013, λίγες μόλις ώρες πριν την επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaüble,, στην Αθήνα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του, η Αθήνα είχε μετατραπεί σε γκρίζα ζώνη υπό αυστηρή αστυνομική επιτήρηση. Ο εν λόγω νόμος θεσπίζει μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ενάντια στο ελληνικό Σύνταγμα, και θυσιάζει χιλιάδες υπαλλήλους που πρέπει να εργάζονται για οκτώ μήνες με μειωμένες αποδοχές και μόνη ανταμοιβή τις νέες συμβάσεις εργασίας «εκβιαστικού τύπου». Αφορά συνολικά 4.200 υπαλλήλους, μεταξύ των οποίων: αστυνομικοί, δάσκαλοι, σχολικοί φύλακες και πολλοί άλλοι. Στις 25 Ιουλίου 2013 ψηφίστηκε ένας νόμος δημοσιονομικής προσαρμογής που συμπληρώνει εκείνον της 18ης Ιουλίου. Ως πενιχρή ανταπόδοση, η κυβέρνηση εξασφάλισε από την Τρόικα τη μείωση στον ΦΠΑ εστίασης σε 13% από 23% που ίσχυε εδώ και ένα χρόνο.
Μεταξύ διαφόρων άλλων μέτρων, η Τρόικα επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει τις επιχειρήσεις μετακίνησης με χρήση λεωφορείων (ΚΤΕΛ), την εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ) και Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), την εταιρεία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ, τη μεγαλύτερη επιχείρηση διύλισης πετρελαίου (ΕΛΠΕ, Ελληνικά Πετρέλαια), τον εθνικό οργανισμό λαχείων, τον οργανισμό προγνωστικών αγώνων ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) και πολλές άλλες.
Μετά τις διαδοχικές αποτυχίες του να αναστρέψει τις κρίσεις στην Ασία το 1997 (σε Ταϊλάνδη, Ινδονησία και Νότια Κορέα) καθώς και σε άλλες χώρες, το ΔΝΤ συνεχίζει τη σταυροφορία κατά της εθνικής κυριαρχίας των λαών της Ευρώπης χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως πειραματόζωο. Οι πρόσφατες δηλώσεις του ΔΝΤ ότι επιθυμεί να επανεξετάσει την αυστηρότητα των μέτρων λιτότητας είναι άνευ ουσίας, καθώς με τη δικαιολογία της μείωσης του χρέους είναι έτοιμο να κάνει ό,τι χειρότερο την ώρα που το ελληνικό ναζιστικό κόμμα καιροφυλακτεί. Η μόνη εξέλιξη που θα ευνοεί τον ελληνικό λαό είναι να καταργηθεί το χρέος προς την Τρόικα, καθώς είναι επαχθές |6|. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με άλλα παράνομα χρέη, ενώ θα πρέπει να καταργηθούν και τα αντικοινωνικά μέτρα που έχουν επιβληθεί από το 2010. Η Τρόικα που ωθεί την Ελλάδα σε μια τρομακτική ανθρωπιστική κρίση πρέπει να «ξεκουμπιστεί» και μάλιστα γρήγορα.
Παραπομπές
|1| Έκθεση ΔΝΤ, Ιούλιος 2013: http://www.imf.org/external/pubs/ft…
|2| Η Βραζιλία καλεί τον αντιπρόσωπό της στο ΔΝΤ μετά την αποχή του στην ψηφοφορία για το
Χρέος της Ελλάδας. David Biller, Sandrine Rastello, Bloomberg, 1 Αυγούστου 2013.http://www.bloomberg.com/news/2013-…
|3| Η εν λόγω ομάδα υπό την προεδρεία της Βραζιλίας περιλαμβάνει το Πράσινο Ακρωτήρι, τη Δομινικανή Δημοκρατία, το Εκουαδόρ, τη Γουιάνα, την Αϊτή, τη Νικαράγουα, τον Παναμά, το Σουρινάμ, το Ανατολικό Τιμόρ, και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο.
|4| «[Ο κ. Nogueira Batista] δεν έλαβε έγκριση της κυβέρνησης, ούτε είχε τη σύμφωνη γνώμη της για να ψηφίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο, και ο υπουργός οικονομικών τον κάλεσε να επιστρέψει άμεσα στη Βραζιλία για να δώσει εξηγήσεις», σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών της Βραζιλίας.
|5| Δελτίο Τύπου Επιτροπής Κατάργησης Χρέους Τρίτου Κόσμου (CADTM), 14 Ιουνίου 2013, 14 Ιουνίου 2013, Η βίαιη εξαγορά της Ελλάδας από κυβέρνηση και Τρόικα.http://cadtm.org/Greece-brutal-take…
|6| Renaud Vivien, Éric Toussaint, Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία: για ποιο λόγο οι συμφωνίες με
την Τρόικα είναι επαχθείς. http://cadtm.org/Greece-Ireland-and…
|2| Η Βραζιλία καλεί τον αντιπρόσωπό της στο ΔΝΤ μετά την αποχή του στην ψηφοφορία για το
Χρέος της Ελλάδας. David Biller, Sandrine Rastello, Bloomberg, 1 Αυγούστου 2013.http://www.bloomberg.com/news/2013-…
|3| Η εν λόγω ομάδα υπό την προεδρεία της Βραζιλίας περιλαμβάνει το Πράσινο Ακρωτήρι, τη Δομινικανή Δημοκρατία, το Εκουαδόρ, τη Γουιάνα, την Αϊτή, τη Νικαράγουα, τον Παναμά, το Σουρινάμ, το Ανατολικό Τιμόρ, και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο.
|4| «[Ο κ. Nogueira Batista] δεν έλαβε έγκριση της κυβέρνησης, ούτε είχε τη σύμφωνη γνώμη της για να ψηφίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο, και ο υπουργός οικονομικών τον κάλεσε να επιστρέψει άμεσα στη Βραζιλία για να δώσει εξηγήσεις», σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών της Βραζιλίας.
|5| Δελτίο Τύπου Επιτροπής Κατάργησης Χρέους Τρίτου Κόσμου (CADTM), 14 Ιουνίου 2013, 14 Ιουνίου 2013, Η βίαιη εξαγορά της Ελλάδας από κυβέρνηση και Τρόικα.http://cadtm.org/Greece-brutal-take…
|6| Renaud Vivien, Éric Toussaint, Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία: για ποιο λόγο οι συμφωνίες με
την Τρόικα είναι επαχθείς. http://cadtm.org/Greece-Ireland-and…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου