Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μείωση συντάξεων κατά 1,8 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Μειώσεις στις υψηλές συντάξεις με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα (σ.σ. 1,8 δισ. ευρώ με βάση το ΑΕΠ του 2016), παρεμβάσεις στις βασικές συντάξεις, μείωση εισφορών και κατάργηση των εξαιρέσεων στην καταβολή των εισφορών για τους αυταπασχολούμενους προτείνει το ΔΝΤ στην ειδική έκθεσή του για την Ελλάδα.
Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ ζητά να μειωθεί η δαπάνη για κύριες συντάξεις κατά 7-8% και συγκεκριμένα από τα 26-26,5 δισ. ευρώ στα οποία προβλέπεται για φέτος στα 24,2-24,7 δισ. ευρώ μεσοπρόθεσμα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΔΝΤ οι αρχές πρέπει να εφαρμόσουν 'πλήρως και εγκαίρως ' τα συμφωνημένα μέτρα και παράλληλα θα πρέπει να 'εξετάσουν ' την εφαρμογή 'επιπλέον μεταρρυθμίσεων ' προκειμένου 'να μειώσουν το έλλειμμα ' του συνταξιοδοτικού συστήματος και 'να βελτιώσουν τα κίνητρα για εργασία και καταβολή εισφορών '.
Τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να λάβουν οι ελληνικές αρχές είναι σε δύο πεδία, σύμφωνα με το ΔΝΤ:

1) Ο 'επανϋπολογισμός των συντάξεων ' με στόχο την 'εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα '.
Η εξοικονόμηση αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την 'ενίσχυση των δικτύων κοινωνικής ασφάλισης και τη μείωση των πολύ υψηλών ποσοστών εισφορών (ή άλλων υπερβολικών φορολογικών συντελεστών).
Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε 'μεγαλύτερες περικοπές σε συνταξιούχους με υψηλό εισόδημα και σε μικρή αύξηση των συνταξιοδοτικών παροχών προς τους συνταξιούχους με χαμηλότερο εισόδημα οι οποίοι έχουν συνεισφέρει υψηλότερες εισφορές '.
2) Η 'σύνδεση εισφορών ndash;παροχών '.
'Μεσο-μακροπρόθεσμα ' θα μπορούσε να 'επανεξεταστεί ' το επίπεδο της 'βασικής σύνταξης ' υπό το πρίσμα των 'διεθνών τάσεων ', σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην 'ενίσχυση ' της 'ανταποδοτικής σύνταξης ' με ένα 'αναλογιστικά δίκαιο τρόπο '.
Επίσης 'η μείωση του φορολογικού βάρους θα μπορούσε να ενισχύσει την εργασία και τις εισφορές '. Τέλος, το ΔΝΤ αναφέρει πως οι αρχές θα πρέπει να 'εναρμονίσουν πλήρως τις κανόνες εισφορών των αυταπασχολουμένων, καταργώντας τις εξαιρέσεις '
http://www.capital.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!