Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σχέδιο άμεσης δράσης για τα «κόκκινα» δάνεια

Με στόχο να μειώνονται κατά 1,11 δισ. ευρώ τον μήνα τα 'κόκκινα' δάνεια οι τράπεζες ξεκινούν μαζικές ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις όλων των καθυστερούμενων οφειλών, ώστε τους επόμενους 36 μήνες τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να έχουν μειωθεί κατά 40,2 δισ. ευρώ. Προτεραιότητά τους είναι να επαναφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα δάνεια ?νοικοκυριών και επιχειρήσεων? μέσα από μακροχρόνιες και βιώσιμες ρυθμίσεις σε καθεστώς κανονικότητας μέχρι το τέλος του 2019, προκειμένου το 'βουνό' των καθυστερήσεων ύψους 108 με 110 δισ. ευρώ (στο τέλος του 2016) να έχει περιοριστεί στο 34% (του συνολικού χαρτοφυλακίου τους), από 51% που είναι τώρα.

Οι τραπεζίτες σημειώνουν πως το εγχείρημα είναι εξαιρετικά φιλόδοξο αλλά και δύσκολο -όπως παραδέχεται και η Τράπεζα της Ελλάδος-, καθώς εκτιμούν ότι και το πρώτο εξάμηνο φέτος τα 'κόκκινα' δάνεια θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά. Παράλληλα περιμένουν να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, τόσο στο Πτωχευτικό Δίκαιο και στον εξωδικαστικό μηχανισμό όσο και στο θέμα της νομικής προστασίας των τραπεζικών στελεχών.
'Οι αναδιαρθρώσεις των επιχειρηματικών δανείων θα προχωρήσουν μόνον όταν εκλείψει ο φόβος του Εισαγγελέα' αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας και σημειώνει πως το θέμα είναι κομβικής σημασίας για την επιβίωση χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και για να ρυθμιστούν εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια νοικοκυριών.
Οι νέας γενιάς ρυθμίσεις προβλέπουν για τα δάνεια των νοικοκυριών 'κούρεμα' και διαγραφές οφειλών, 'πάγωμα' τμήματος του δανείου χωρίς τόκους, μέχρι την ανταλλαγή του ενυπόθηκου ακινήτου με άλλο μικρότερης αξίας. Ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν και για τα επιχειρηματικά δάνεια, με τη διαφορά ότι εδώ προβλέπεται και η απομάκρυνση των παλαιών διοικήσεων και με την είσοδο επενδυτών στις εταιρείες εκείνες που οι βασικοί τους μέτοχοι αρνούνται 'να βάλουν το χέρι στην τσέπη' για να καλύψουν τις υποχρεώσεις.
Στενά περιθώρια
Οι τραπεζικές διοικήσεις γνωρίζουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις, ούτε για παρεκκλίσεις από τους στόχους μείωσης που έχουν συμφωνήσει με τον SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) και την ΤτΕ. Μάλιστα σε περίπτωση που δεν πιάσουν τους στόχους εντός των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων, τότε οι διοικήσεις θα οδηγηθούν στην έξοδο.
Εξάλλου, το μήνυμα που έχουν λάβει οι τραπεζίτες από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό είναι σαφές: Πιάστε τους στόχους μέσα στα χρονοδιαγράμματα, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις. Οι διοικήσεις που θα παρεκκλίνουν των στόχων τους θα φύγουν.
Στη διαδικασία επίτευξης των στόχων μείωσης, τα 'κόκκινα' επιχειρηματικά δάνεια είναι το σημείο αιχμής. Ο SSM εστιάζει επίσης στα επιχειρηματικά δάνεια και έχει στείλει μήνυμα προς την ελληνική πλευρά να 'τρέξουν' γρήγορα οι ρυθμίσεις τους, που περιλαμβάνουν εκτός από αναδιαρθρώσεις των μη εξυπηρετούμενων οφειλών, πωλήσεις και πλειστηριασμούς προβληματικών δανείων.
Στο τέλος Ιουνίου 2016 το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών ανοιγμάτων έφτασε στο 44,7%.
Εφη Καραγεώργου
http://www.ethnos.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!