Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Tα πέντε ανοιχτά μέτωπα του Ασφαλιστικού


Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Με όλα τα μεγάλα μέτωπα του Ασφαλιστικού ανοιχτά προσέρχεται σήμερα στις 11.30 πμ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών, ο Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.  Έως τώρα, καμία συμφωνία δεν έχει υπάρξει για στις επικουρικές συντάξεις τα ποσοστά αναπλήρωσης (κύριων και επικουρικών), τον τρόπο και το χρόνο  επαναϋπολογισμό των συντάξεων, το ύψος της εθνικής σύνταξης, τις εισφορές υπέρ της κύριας και της επικουρικής ασφάλισης. Το στίγμα, πάντως, της προηγούμενης συνάντησης των δύο πλευρών την περασμένη Τετάρτη έδωσε η απαίτηση
των δανειστών για άμεση περικοπή των επικουρικών συντάξεων  κόντρα σε κάθε αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης την οποία προτείνει η ελληνική πλευρά. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως το έλλειμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) θα έπρεπε να κλείσει αποκλειστικά με "τσεκούρι" 25% στις δαπάνες επικουρικές συντάξεις.
Με δηλώσεις του ο κ. Κατρούγκαλος έχει προσδιορίσει ως "απόλυτη κόκκινη γραμμή" τα 1300 ευρώ για τις συντάξιμες αποδοχές  με τις κύριες συντάξεις να μην υφίστανται καμία μείωση και τις επικουρικές να προστατεύονται στοχευμένα.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο γενικής διευθυντής του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, κ. Νίκος Καλάκος στο Star,επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του Capital.gr τα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου θα καταβληθούν στις 29 Ιουνίου, στις 29 Σεπτεμβρίου και στις 31 Δεκεμβρίου του 2016, δηλαδή ανά τρίμηνο. Σύμφωνα, μάλιστα, με απόφαση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) θα υπάρξει ταυτόχρονα μείωση 32,5% στα μερίσματα.
Κόντρα σε όλα τα επίπεδα
Πιο αναλυτικά τα πέντε βασικά ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης για τοασφαλιστικό έχουν ως εξής:
1. Οι θεσμοί απορρίπτουν κάθε αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης. Το Υπουργείο Εργασίας είχε προτείνει μία προσωρινή αύξηση των σχετικών εισφορών κατά 1-1,5%. Αν περάσει η γραμμή των θεσμών θα σηματοδοτήσει τον εκμηδενισμό του φετινού ελλείμματος του ΕΤΕΑ ύψους 600 εκατ. ευρώ (25% ετησίων δαπανών του για καταβολή επικουρικών συντάξεων) αποκλειστικά με κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις άνω των 150 ευρώ.
2. Οι  θεσμοί ζητούν κλίμακα ποσοστών αναπλήρωσης που ξεκινά μάξιμουμ από τα 0,7% για 20 χρόνια ασφάλισης, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει σε συντελεστή 0,8% για 15 χρόνια ασφάλισης.
3. Η κυβέρνηση προτείνει επαναϋπολογισμό των συντάξεων μέχρι το 2018 –επικαλούμενο τεχνικά προβλήματα (πχ έλλειψη μηχανογραφημένων στοιχείων προ του 2002) και απομείωση της "προσωπικής διαφοράς" για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις μετά τα μέσα του ίδιου χρόνου. Αντίθετα οι θεσμοί φέρονται να κλίνουν προς  τον "άμεσο" επαναϋπολογισμό των συντάξεων και τη μεταβατική  προσαρμογή τους στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης από φέτος ή το 2017.
4. Η ελληνική πλευρά προτείνει εθνική σύνταξη 384 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Από την  πλευρά τους οι θεσμοί προτείνουν εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης, ενώ δεν αποκλείουν να δίδεται κατώτερη "εθνική σύνταξη" γύρω στα 300 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης.
5. Το Υπ. Εργασίας υπερασπίζεται τις ελαφρύνσεις τις οποίες έχει παρουσιάσει για τους επιστήμονες, τους επαγγελματίες και τους αγρότες σε ότι αφορά τη προτεινόμενη εισφορά 20% επί του εισοδήματος τους για χάρη του κλάδου της κύριας ασφάλισης (έκπτωση έως 50% στα εισοδήματα των επιστημόνων έως 55.000 ευρώ, ειδικό 5ετές καθεστώς για νέους επιστήμονες και τους νέους επαγγελματίες, μετάβαση στο συντελεστή 20% το 2021 για τους αγρότες  με δυνατότητα επιλογής συντελεστή 16% στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες). Ωστόσο, οι δανειστές φέρονται να έχουν ενστάσεις σχετικά με αυτές τις ελαφρύνσεις.
Τα "καρφιά " του ΟΟΣΑ
Την ίδια στιγμή που μαίνεται η διαπραγμάτευση κυβέρνησης – δανειστών,αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του ΟΟΣΑ στο συνταξιοδοτικό της Ελλάδας. Στην ειδική έκθεση που παρουσίασε ο διεθνής οργανισμός την περασμένη Παρασκευή αναφέρεται ότι :
Έχουν υπάρξει σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του 2010 και του 2012"
-"Η πλήρης εφαρμογή των (σ.σ. συνταξιοδοτικών) μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο του 2015 θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ πάνω από 2% την επόμενη δεκαετία".
-"Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2015, σύμφωνα με την οποία οι περικοπές του 2012 είναι αντισυνταγματικές απαιτεί συμπληρωματική νομοθεσία προκειμένου να εξουδετερωθούν οι δημιοσιονομικές συνέπειες της".
-"Πολλά ειδικά καθεστώτα (σ.σ. στο συνταξιοδοτικό) που συνδέονται τόσο με παροχές όσο και με εισφορές συνεχίσουν να υφίστανται". Ως παράδειγμα αναφέρονται οι αυταπασχολούμενοι (σ.σ. ασφαλισμένοι ΟΑΕΕ)  που υπάγονται μέχρι και σε 14 ασφαλιστικές κλάσεις, οι αυταπασχολούμενοι δικηγόροι και μηχανικοί που  έχουν έκπτωση 50% στις εισφορές τους για τα πρώτα πέντε χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας τους ,  οι γιατροί που  έχουν έκπτωση 40%, αλλά  και οι αγρότες παίρνουν βασική σύνταξη 360 ευρώ, χωρίς να έχουν συνεισφέρει απαραίτητα εισφορές στο σύστημα". Επίσης "τραπεζοϋπάλληλοι που ασφαλίστηκαν προ του 1993 μπορούν ακόμα να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα και συγκεκριμένα οι γυναίκες στα 45 έτη τους και οι άντρες στα 55 με 25 χρόνια ασφάλισης".
Προτείνεται ο  "εξορθολογισμός των εξαιρέσεων" στο ασφαλιστικό σύστημα.
-"Η σημερινή δαπάνη για συντάξεις  (σ.σ. Στην Ελλάδα )παραμένει υψηλή σε σχέση με τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ". Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως "παρά τις μεταρρυθμίσεις η δημόσια συνταξιοδοτική δαπάνη αυξήθηκε από το 12.3% του ΑΕΠ το 2008 στο 17,7% το 2014 "
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης ή Χάρης Δούκας; – Τι θα κρίνει τη μάχη της Κυριακής

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας το βράδυ της Κυριακής θα μάθουν ποιος από τους δύο θα είναι ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ για τα επόμενα – τουλ...