Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Από τι κινδυνεύει πραγματικά η Ελλάδα


Η Ελλάδα έπαψε να αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την υπόλοιπη Ευρωζώνη κι αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που η ίδια της διατρέχει αυτή τη στιγμή.
Μπορεί να «ακούγεται» παράδοξο, ωστόσο η κατάσταση αυτή απηχεί 100% την πραγματικότητα. Τα μηνύματα που έρχονται τις τελευταίες ώρες από το Βερολίνο αναφέρουν ότι η γερμανική κυβέρνηση, παρακινούμενη από τα think tanks που πλαισιώνουν την πολιτική ελίτ της, έχει «μετρήσει» ακόμα και τις πιθανές απώλειες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν θα ήταν δρόμος χωρίς επιστροφή για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα αν - ο μη γένοιτο - συνέβαινε το μοιραίο.
Εν αντιθέσει με ό,τι ίσχυε στα μέσα του 2012, όταν ακόμα και μία τέτοια προοπτική προκαλούσε πανικό στην Μπούντεσταγκ. Πληροφορίες επιμένουν ότι ανάλογες «μετρήσεις» έκαναν και στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη, ενώ αυτής της άποψης είναι το σύνολο σχεδόν του γερμανικού Τύπου και όσων σχολιάζουν σε αυτόν το ενδεχόμενο.
Με τη Γερμανία να διαμορφώνει αυτή την άποψη αναφορικά με το θέμα, καθίσταται σίγουρο ότι η θέση θα υιοθετηθεί από το σύνολο σχεδόν των βορείων συμμάχων της, ενώ πρόθυμοι να υιοθετήσουν την ίδια γραμμή είναι και διάφοροι νοτιοευρωπαίοι, πιθανώς για να πάρουν τα φώτα της δημοσιότητας και των αγορών πάνω από τα δικά τους προβλήματα. Με πρώτους απ' όλους τους Ιταλούς, οι οποίοι, ωστόσο, όταν μέσα στο 2015 θα χρειασθεί να καλύψουν ομολογιακές εκδόσεις ύψους περίπου 300 δισ ευρώ, θα αναλογισθούν το μέγεθος του σφάλματος που διαπράττουν σε αυτή τη δεδομένη στιγμή.
http://www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ακρίβεια: Εντός της ημέρας η επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν για τις διαφορετικές τιμές τιμολόγησης των πολυεθνικών

Επιστολή στην Κομισιόν με την οποία ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση, για τις διαφορετικές πολιτικές τιμολόγησης των πολυεθνικών, θα στείλει ο Κυριά...