Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Μύλος για το δημοψήφισμα της «μικρής ΔΕΗ»


Picture 0 for Μύλος για το δημοψήφισμα της «μικρής ΔΕΗ»
Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τη συζήτηση της πρότασης περί δημοψηφίσματος για την πώληση της ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης επιμένει στη θέση του για σύγκληση της Ολομέλειας και συζήτηση των προτάσεων για δημοψήφισμα, εφόσον είναι ομοειδείς.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση αδειάζει τον κ. Μεϊμαράκη, δια στόματος κυβερνητικής εκπροσώπου, η οποία τόνισε πως οι απόψεις περί δημοψηφίσματος που έχουν διατυπωθεί για τη μικρή ΔΕΗ δεν αθροίζονται μεταξύ τους.

Την ίδια ώρα, κλειδί είναι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια. Εφόσον ο
ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώσει τις 120 υπογραφές βουλευτών από διαφορετικές αλλά ομοειδείς προτάσεις θα πιέσει τον κ. Παπούλια να μην υπογράψει το ΦΕΚ με τον νόμο για τη «μικρή ΔΕΗ», που θα έχει ψηφίσει το θερινό τμήμα της Βουλής. Σύμφωνα με έμπειρους κοινοβουλευτικούς, που επικαλείται το protothema.gr, ο κ. Παπούλιας μπορεί να μην προχωρήσει στην υπογραφή του νόμου επικαλούμενος τις σχετικές Συνταγματικές διατάξεις, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα το νομοσχέδιο να παγώσει μέχρι το επίσημο άνοιγμα της Ολομέλειας της Βουλής τον Οκτώβριο.

Πάντως, σε συνομιλία που είχε σήμερα με δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Βουλής, τόνισε ότι το θέμα του δημοψηφίσματος πρέπει να κλείσει άμεσα, προκειμένου να μην σέρνεται μέχρι τον Οκτώβριο.

Ξεκαθάρισε ότι είναι η προσωπική του θέση, που την εκφράζει και ως πρόεδρος της Βουλής, καθώς, όπως είπε, θα λειτουργήσει θεσμικά. «Εγώ δεν κάνω τερτίπια. Σαν Βαγγέλης λέω ότι δεν θέλω εκκρεμότητες. Πρέπει να κλείσουν όλες», είπε χαρακτηριστικά.

Η άποψη του Μεϊμαράκη αιφνιδίασε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δεν είχε προηγηθεί συνεννόησή του με τον πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση από την πλευρά της τον άδειασε σήμερα, με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Σοφία Βούλτεψη, να τονίζει πως «οι απόψεις περί δημοψηφίσματος που έχουν διατυπωθεί, είναι βέβαιο ότι δεν αθροίζονται μεταξύ τους. Οπότε κάθε περαιτέρω συζήτηση δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα».
O ΣΥΡΙΖΑ πάντως ζητεί την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, καθώς, όπως τονίζει, «αυτό επιβάλλει η κοινή λογική, η στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία αλλά και η μέχρι τώρα κοινοβουλευτική πρακτική (συνθήκη της Λισαβόνας)».
Όπως επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση, η προσπάθεια του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος να αποφύγει την σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής φανερώνει τον φόβο για μια σε βάθος συζήτηση στη Βουλή, αλλά και μια προσπάθεια να προσπεράσει τις μεγάλες αντιρρήσεις που εκφράζονται από βουλευτές ολόκληρου του πολιτικού φάσματος.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διαφορές, σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει κοινό σκεπτικό σε ό,τι αφορά την πρόταση για δημοψήφισμα και έχει ήδη καταγράχει 120 βουλευτλες που εναντιώνονται στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Την ίδια ώρα, στις τέσσερις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα, έρχεται να προστεθεί και μία πέμπτη που συνυπογράφουν 15 ανεξάρτητοι βουλευτές(δείτε περισσότερα εδώ).
http://www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Έλεος με τον Κασσελάκη – Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την Αριστερά»

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον Στέφανο Κασσελάκη εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας , μιλώντας στον τηλε...