Γράφει η Βασιλική Σιούτη
Για διεθνή σιωπή απέναντι στην κατοχή και τα εγκλήματα του Ισραήλ στην Παλαιστίνη μίλησε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα εκτάκτως ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι, στην Αθήνα.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε εκεί, η τελευταία ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, που ξεκίνησε στα μέσα του Ιουνίου, μέχρι τώρα έχει στοιχίσει τη ζωή 24 Παλαιστινίων τον τραυματισμό περισσότερων από 350 και την αυθαίρετη σύλληψη περίπου 900 ατόμων, ενώ συνεχίζονται καθημερινά και κλιμακώνονται οι αεροπορικές επιδρομές και οι βομβαρδισμοί εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή πλευρά, η ισραηλινή επιθετικότητα στοχεύει στην υπονόμευση της παλαιστινιακής εθνικής ενότητας και αποδεικνύει την απροθυμία της ισραηλινής κυβέρνησης να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Οι επιθέσεις αυτές συνεχίζουν τη συστηματική πολιτική καταπίεσης και της συλλογικής τιμωρίας κατά του παλαιστινιακού λαού, που συνιστά έγκλημα πολέμου, τονίστηκε.
Ο παλαιστίνιος πρέσβης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να ασκήσει πίεση προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες αλλά και η κατοχή.
«Πρέπει να προστατεύσουμε το λαό μας», είπε ο Μαρουάν Τουμπάσι και επισήμανε ότι ξεχνάμε την ουσία: «ότι υπάρχει μια κατοχή».
Από τα λεγόμενα του πρέσβη διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση της Παλαιστίνης σκληραίνει τώρα τη στάση της –που υπήρξε ιδιαίτερα υποχωρητική τα τελευταία χρόνια- καθώς το μήνυμα προς την άλλη πλευρά ήταν «δεν θα μας πείτε εσείς τι κυβέρνηση θα έχουμε, ούτε θα χρησιμοποιείτε πια ως άλλοθι τη Χαμάς».
Η κυβέρνηση της Παλαιστίνης μοιάζει να επιχειρεί να κάνει ένα βήμα μπροστά, χωρίς διάθεση απολογίας για τη Χαμάς και σε αυτό προφανώς έχει συμβάλει η λαϊκή πίεση που ασκείται υπέρ της εθνικής ενότητας αλλά και οι πρωτοφανείς διαδηλώσεις σε πόλεις όπως η Χάιφα, η Ναζαρέτ, η Γιάφα κ.α.
http://newpost.gr/