Paul Krugman: Η Ευρώπη βρίσκεται σε άρνηση
“Κάθομαι σε ένα δωμάτιο και ακούω τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων στις ευρωεκλογές. Και μου φαίνεται ότι βρίσκονται σε βαθιά άρνηση”, γράφει σήμερα ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman στο blog του στους New York Times.
“Ο Barroso μόλις δήλωσε ότι το ευρώ δεν είχε καμία σχέση με την κρίση, αλλά φταίνε οι αποτυχημένες πολιτικές σε εθνικό επίπεδο. Λίγα λεπτά νωρίτερα, είπε ότι το πραγματικό πρόβλημα της Ευρώπης είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης”, σημειώνει. Και λέει: “Αυτό είναι εκπληκτικό, με πραγματικά άσχημο τρόπο”.
Όπως εξηγεί ο οικονομολόγος, η πτώση της Ευρώπης στα επίπεδα του depression δεν σημειώθηκε πριν από τη δημιουργία του ευρώ. Αντίθετα, η δημιουργία του νομίσματος
ενθάρρυνε τεράστιες ροές κεφαλαίων προς τη Ν. Ευρώπη, αλλά μετά το χρήμα στέρεψε και  η απουσία εθνικών νομισμάτων σήμαινε πως οι χώρες αυτές έπρεπε να περάσουν την εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία του αποπληθωρισμού. “Πώς μπορεί κανείς να αρνείται το ρόλο του νομίσματος;”, αναρωτιέται ο Krugman.
Και προσθέτει πως εάν υπάρχει κάτι στην Ευρώπη, αυτό είναι η πολιτική βούληση. Γιατί σε όλο το Νότο, οι κυβερνήσεις έχουν επιβάλει απίστευτα αυστηρά μέτρα λιτότητας, μόνο και μόνο για να είναι “καλοί Ευρωπαίοι”. Τι παραπάνω έπρεπε να κάνουν;
Αυτό που ισχυρίζονται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι πως εάν οι Έλληνες, οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί είχαν αφοσιωθεί πραγματικά, με όλη τους τη θέληση, στις μεταρρυθμίσεις και την προσαρμογή, οι οικονομίες τους θα ανθούσαν, παρά τον αποπληθωρισμό και τη λιτότητα, εξηγεί ο Krugman. “Η πιθανότητα ότι τα πράγματα είναι τόσο άσχημα -και ο ριζοσπάστες έχουν ενισχυθεί- επειδή οι πολιτικές είναι θεμελιωδώς λανθασμένες, δεν φαίνεται να εξετάζεται”, καταλήγει.
http://eleutheriellada.wordpress.com/