Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Μέσα νίκη, έξω φτώχεια

Photo: Γιάννης Κόντος

«Νίκησε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν ήρθαν λοιμοί, σεισμοί, καταποντισμοί», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο Παπούλια, τον οποίο επισκέφθηκε για να ζητήσει πρόωρες εκλογές (αν και ο Παπούλιας δεν μπορεί πρακτικά να κάνει κάτι, τις εκλογές τις προκηρύσσει ο πρωθυπουργός).
Το είπε σοβαρά και κανένας από τους δύο δεν γέλασε. Κακώς. Η ατάκα σήκωνε γέλιο. Όποιος έκανε τέτοιες προβλέψεις προεκλογικά, απλώς πρέπει να ήταν ψεκασμένος. Ευρωεκλογές είχαμε. Αν γινόταν πολιτικός σεισμός, που δεν έγινε, θα ακολουθούσαν εθνικές εκλογές, και αν το αποτέλεσμα ήταν ίδιο, τότε θα βλέπαμε τις επιπτώσεις. Σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα, γι’ αυτό
και η ατάκα του Τσίπρα περί καταποντισμών απλώς ήταν μια αποτυχημένη απόπειρα χιούμορ.
Η συνέχεια ήταν πιο σοβαρή. «Η έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας μπορεί να δώσει δυνατότητες στη χώρα
για καλύτερη θέση στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ σωστά. Ενα φρέσκο εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να βοηθήσει μια χώρα στις διεθνείς της σχέσεις. Όμως, όχι πάντα. Εξαρτάται (και) από το συσχετισμό των δυνάμεων στις άλλες χώρες-συνεταίρους.
Ας υποθέσουμε ότι αύριο το πρωί γίνονται εθνικές εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζει κυβέρνηση. Τι θα αντιμετωπίσει; Ας δούμε τι έγινε στις ευρωεκλογές, στο σύνολο της Ευρώπης και σε ορισμένες χώρες με ιδιαίτερο ρόλο (τα ποσοστά είναι σχεδόν τα τελικά).
1. Πρώτο κόμμα πανευρωπαϊκά παραμένει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό (ας πούμε της Μέρκελ, του Γιούνκερ κ.λπ.) με 28% και 212 ευρωβουλευτές. Και δεύτερο το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (του Σούλτς, κ.λπ.) με 25% και 187 έδρες. Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο οποίο μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι έκτο στη σειρά με ποσοστό 5,5% και 43 έδρες.
2. Στη Γερμανία, παραμένει πρώτο κόμμα αυτό της Μέρκελ με μικρή πτώση. Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι δεύτεροι, με σημαντική άνοδο περίπου εφτά μονάδων. Το Κόμμα της Αριστεράς, ο σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνει 7,5%.
3. Στη Γαλλία, πρώτο είναι το κόμμα των Λεπέν, δεύτερο το Συντηρητικό (του Σαρκοζί) και τρίτο το Σοσιαλιστικό του Ολάντ. Η Αριστερά είναι ανύπαρκτη.
4. Στην Ιταλία, πρώτο είναι το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ρέντσι, δεύτερο του Γκρίλο και τρίτο του Μπερλουσκόνι. Το «ψηφοδέλτιο Τσίπρα» μόλις που πέρασε το όριο του 4%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ  πήγε καλά στην Ελλάδα, αλλά συμμάχους στην Ευρώπη δεν έχει. Και για να πάει στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες και να ζητήσει «άλλη πολιτική», κάπου πρέπει να στηριχθεί. Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι μια συγγενική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ; Ας αφήσουμε κατά μέρος το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πόλεμο με το ΠΑΣΟΚ, που εκπροσωπεί στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Για να μπορέσει ο Τσίπρας να έχει κάποια βοήθεια, για παράδειγμα να συζητήσει με τον Σουλτς, θα πρέπει να του εξηγήσει αν εννοεί αυτό που είχε πει πριν από μερικούς μήνες (δείτε εδώ).
Συμπέρασμα; Ας μην το βγάλουμε εμείς. Ας αφήσουμε να το πει ο μαρξιστής καθηγητής Λίο Πάνιτς, θερμός υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα. Πριν από λίγους μήνες έγραψε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» τι μπορεί να πάθει μια χώρα που αποκτά αριστερή κυβέρνηση, αλλά δεν έχει εξασφαλίσει συμμαχίες στις άλλες χώρες (δείτε εδώ τι έγραψε). Και αυτός δεν είναι ούτε κινδυνολόγος ούτε μερκελιστής.
Αυτά για να ξέρει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την πραγματικότητα, αν δεν την ξέρει. Και ο αέρας στα εκλογικά πανιά της να μην φουσκώσει και τα μυαλά της. Γιατί, αν στην Ελλάδα ο αέρας στα  μυαλά μπορεί να είναι ανώδυνος, στις διεθνείς σχέσεις μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος.
http://www.protagon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...