Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Για ποιον χτυπά η καμπάνα


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014, 22:50Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες αποστέλλουν οι πολίτες που συμμετείχαν στη διαδικτυακή ψηφοφορία του zougla.gr, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής.
Εν μέσω της κορύφωσης των προεκλογικών ζυμώσεων για τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα για το ποιο κόμμα ενισχύθηκε και κέρδισε τις εντυπώσεις την περασμένη Κυριακή. Στην παρούσα έρευνα οι χρήστες του διαδικτύου κατέθεσαν επίσης τη γνώμη τους για τους «μονομάχους» της 25ης Μαΐου.



Για λόγους δεοντολογίας, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη διεξαγωγή των εκλογών και η έρευνά μας δημοσιοποιείται αργά το βράδυ της Παρασκευής, δεν δημοσιοποιούμε την πρόθεση ψήφου. Μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας θα παρουσιαστούν αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα.

Το πρώτο ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στην ψηφοφορία αφορούσε το κόμμα που -κατά τη γνώμη τους- ήταν ο νικητής του α’ γύρου των εκλογών. Το 29% απάντησε πως η Χρυσή Αυγή ήταν κερδισμένη, λόγω των υψηλών ποσοστών που καταγράφηκαν στον Δήμο της Αθήνας και στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ ακολουθούν στη δεύτερη θέση η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 24%.



Τα επόμενα γραφήματα αφορούν στις ερωτήσεις για το ποιοι εκ των υποψηφίων στους Δήμους Αθήνας, Πειραιώς και στην Περιφέρεια Αττικής είναι οι επικρατέστεροι για την εκλογική νίκη την προσεχή Κυριακή.

Στα ερωτήματα απάντησαν όλοι οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα (1.192), αλλά και οι ψηφοφόροι Αθηνών, Πειραιώς και Περιφέρειας αντίστοιχα, που αποτελούν σταθερό δείγμα της βάσης δεδομένων.

Τα αποτελέσματα δεν εμφανίζουν μεγάλες διαφορές. Νικητής στον Πειραιά αναδεικνύεται ο Γιάννης Μώραλης, αφήνοντας δεύτερο τον Βασίλη Μιχαλολιάκο, ενώ στη μάχη της Περιφέρειας φαίνεται ότι διατηρεί το προβάδισμα η Ρένα Δούρου έναντι του Γιάννη Σγουρού. Την πρωτιά στον Δήμο της Αθήνας κατέχει ο Γιώργος Καμίνης με 42%, επί του συνόλου του δείγματος, ωστόσο τα ποσοστά ανατρέπονται όταν υπολογίζονται μόνο οι ψηφοφόροι της Αθήνας, οι οποίοι δίνουν τη νίκη στον «εκλεκτό» του ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδη.







Ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Οι απόψεις των ψηφοφόρων ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία καταγράφονται στο επόμενο γράφημα. Ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται του Αντώνη Σαμαρά, καθώς συγκεντρώνει την προτίμηση του 23,2% των συμμετεχόντων στην ψηφοφορία, έναντι 18,2% του προέδρου της ΝΔ. Ο προφυλακισμένος γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος αποσπά το 12%, ενώ ο «Άλλος» και σε αυτήν την έρευνα καταλαμβάνει την πρωτιά με 26,9%.



Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης για τις ευρωεκλογές

Το επόμενο ερώτημα αφορά στην παράσταση νίκης για τις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το καθαρό προβάδισμα με 66,3%, με τη ΝΔ να ακολουθεί με 18,4%.



H ταυτότητα της ψηφοφορίας

Η ανοιχτή διαδικτυακή ψηφοφορία του zougla.gr πραγματοποιήθηκε από τις 20/5/2014 έως τις 23/4/2014. Συμμετείχαν 1.192 πολίτες άνω των 18 ετών, από τους οποίους το 86% ήταν άνδρες και το 14% γυναίκες. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (52%) είναι ηλικίας 45-64 ετών και το 38% 25-44, ενώ το 50% από αυτούς διαμένει στην επαρχία, το 40% στην Αττική και το 10% στη Θεσσαλονίκη. Από αυτούς ανώτατο επίπεδο μόρφωσης έχει το 40%, ανώτερη το 33%, μέση το 27%.










http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...