Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

«Ναι μεν αλλά» από το ΣτΕ για το ξεπούλημα του Ελληνικού

Ανοίγει ο δρόμος για την προς το παρόν μεταβίβαση του 30% των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, της μαρίνας Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά (Μητροπολιτικός πόλος Ελληνικού-Αγίου Κοσμά), στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), με τέσσερις αποφάσεις που λήφθηκαν ομόφωνα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Οι επίμαχες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (1902-1905/2014) έχουν δύο σκέλη καθώς ναι μεν απέρριψε τις αιτήσεις των δήμων Ελληνικού – Αργυρούπολης και Αλίμου, της Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης, καθώς και δέκα κατοίκων του Ελληνικού που στρέφονταν κατά της μεταβίβασης στο
Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) πλην όμως παράλληλα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κρίνει και πάλι το όλο ζήτημα εφόσον εκδοθούν νέες αποφάσεις της Πολιτείας σχετικά με την μεταβίβαση, σχεδιασμό έργων, κ.λπ. και φυσικά εφόσον υπάρξουν και νέες προσφυγές των ενδιαφερόμενων στο ΣτΕ.
Υπενθυμιζεται ότι με αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ για 99 χρόνια 5.249.873 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, 426,011 τ.μ. του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας του Αγίου Κοσμά, 529.792 τ.μ. του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας και έκταση 4.850 τ.μ. στην χερσόνησο του Αγίου Κοσμά.
Στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάστηκαν τα δικαιώματα πλήρους κυριότητας, νομής και κατοχής των επίμαχων ακινήτων κατά ποσοστό 30% εξ αδιαιρέτου. Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν όλους του ισχυρισμούς των δήμων, και των λοιπών προσφευγόντων, ως αβάσιμους.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ολομέλειας του ΣτΕ οι πράξεις που προσβάλλονται δεν έχουν επενέργειες για τους προσφεύγοντες στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και δεν μπορούν να ελεγχθούν από τους συμβούλους Επικρατείας.
Όμως, οι δήμοι και οι κάτοικοι μπορούν να επανέλθουν με νέες αιτήσεις τους στο ΣτΕ, όταν εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης της περιοχής ή εκδοθούν άλλες υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την επίμαχη περιοχή οι οποίες θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις γι΄ αυτούς.
http://left.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...