Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Τα «πράσινα» ονόματα που «παίζουν» για τον ανασχηματισμό

benmaximou

Επιμένοντας στην ανάγκη «να ενώσουμε την κοινωνία», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβη χθες σε μία ανοιχτή πρόσκληση προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λάβει μέρος στην εθνική προσπάθεια. «Το συμπέρασμα των εκλογών είναι ότι διατηρήθηκε η κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα. (...) Υπάρχει ανάγκη για εθνική ενότητα. Θέλουμε την αντιπολίτευση να συμμετάσχει στη συνολική ευθύνη», είπε, θέτοντας το ερώτημα αν θέλουμε «συνθήκες πολιτικής έντασης ή συνεννόηση».
Ο ίδιος άλλωστε υπέδειξε πέντε τομείς όπου θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση, από την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, τον μακροχρόνιο δημοσιονομικό σχεδιασμό και τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, ως τον εκλογικό νόμο, τον κανονισμό της Βουλής και την εξωτερική πολιτική.

Ειδικά για τον εκλογικό νόμο, χαρακτήρισε το μπόνους των 50 εδρών ως «κατάλοιπο» του παλαιού συστήματος, παντελώς περιττό σήμερα από τη στιγμή που και το πρώτο κόμμα παίρνει μεσαία ποσοστά, επιμένοντας στην ανάγκη κατάργησής του. Απαντώντας μάλιστα εμμέσως στην κριτική που του ασκείται από τον ΣΥΡΙΖΑ για καιροσκοπισμό, η Χαριλάου Τρικούπη έδωσε στη δημοσιότητα αποσπάσματα δηλώσεων του Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα πολύ πριν από τις εκλογές, από τον Απρίλιο του 2012 ακόμα, οπότε και υποστήριζε ακριβώς ότι το μπόνους αφορούσε σε κόμματα που ήταν κοντά στην αυτοδυναμία και καλούσε σε μία συζήτηση για το νέο εκλογικό σύστημα.
Μείζον ζήτημα πάντως, στην συζήτηση που αναμένεται να έχει σήμερα στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, είναι ο επικείμενος ανασχηματισμός, που φαίνεται πάντως να ...καθυστερεί. Τα πρώτα ονόματα έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν, με τους «υπουργίσιμους» από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης να περιμένουν στο ακουστικό τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μία θέση στην κυβέρνηση φέρεται να διεκδικεί με αξιώσεις ο Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ αμετακίνητοι στις θέσεις τους φέρονται οι υπουργοί Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης. Στα ονόματα που ακούγονται ακόμα περιλαμβάνεται αυτό του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πάρι Κουκουλόπουλου, αλλά και του πρώην υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη. Προεξοφλημένη φέρεται για πολλούς, η ένταξη στο νέο κυβερνητικό σχήμα του Προέδρου της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ ανάλογη πρόταση δεν αποκλείεται να δεχθεί ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Παπανδρέου και επικεφαλής σήμερα της Δυναμικής Ελλάδας, Ηλίας Μόσιαλος.
Την ίδια ώρα, φήμες για υπουργοποίησή του, ακούγονται και για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ, σήμερα, Βασίλη Οικονόμου.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...