Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Η επόμενη ημέρα των εκλογών: Τα πέντε «μην» του Τσίπρα και η απάντηση Σαμαρά

Η επόμενη ημέρα των εκλογών: Τα πέντε «μην» του Τσίπρα και η απάντηση ΣαμαράΟι Ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές ολοκληρώθηκαν και τα δύο κόμματα που βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις ξεκίνησαν από το πρωί της Δευτέρας την κούρσα για να κερδίσουν τις μετεκλογικές εντυπώσεις και να ορίσουν την στρατηγική τους για το επόμενο διάστημα.
Ηδη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, πέρασε στην επίθεση από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου βρέθηκε για να ενημερώσει τον Κάρολο Παπούλια για τα αποτελέσματα των εκλογών.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκλογές και δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την απαιτούμενη νομιμοποίηση να προχωρήσει σε άλλες
κινήσεις.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, διατύπωσε και έναν πεντάλογο προειδοποιήσεων προς τον πρωθυπουργό θέλοντας να δείξει ότι το κόμμα του έχει την προοπτική νίκης:
  • Να μην διανοηθεί να εφαρμόσει τα σχέδια που είχε έτοιμα στα συρτάρια του για μετά τις ευρωεκλογές
  • Να μην διανοηθεί να εφαρμόσει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις.
  • Να μην διανοηθεί την ιδιωτικοποίηση του σημαντικότερου δημόσιου αγαθού, που είναι το νερό.
  • Να μην διανοηθεί να προχωρήσει σε εκποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και ιδιαίτερα των παραλιών μας ή φιλέτων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που πρέπει να παραμείνουν στο δημόσιο πλούτο ως φυσική ανεκτίμητη κληρονομιά.
  • Να μην διανοηθεί να προχωρήσει στο διορισμό του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και στο διορισμό του επόμενου Επιτρόπου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίχως τη συμφωνία του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα, δίχως την ευρύτερη πολιτική συναίνεση.
Ανασχηματισμός και συζήτηση για το χρέος η απάντηση Σαμαρά στον ΣΥΡΙΖΑ
Στον αντίποδα, στο Μέγαρο Μαξίμου, διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους πως «το μήνυμα ελήφθη» και ο πρωθυπουργός ήδη επεξεργάζεται τις πρώτες κινήσεις για να ανατραπεί το δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.
Οι πρώτες ενέργειες του πρωθυπουργού δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα από τις Βρυξέλλες, όπου θα μεταβεί την Τρίτη (μαζί με τον κ. Βενιζέλο) για να συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι πρώτον να συνεχίσουν να καταφθάνουν «καλές ειδήσεις» για τη χώρα και την προοπτική ανάπτυξης, αλλά και να μπει σε τροχιά η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, καθώς, αυτό αναμένεται να είναι το κεντρικό ζήτημα των επόμενων μηνών.
Στο επίκεντρο, ωστόσο, αναμένεται να βρεθεί σύντομα και ο ανασχηματισμός και η απομάκρυνση προσώπων που προκάλεσαν με την συμπεριφορά τους ή δυσαρέστησαν με τις επιλογές τους μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για ηχηρές αποχωρήσεις, αλλά και «βαριά» χαρτιά που θα πάρουν χαρτοφυλάκιο υπουργού.
Η Συγγρού από την πλευρά της ερμηνεύει το αποτέλεσμα ως μήνυμα, αλλά και ως αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει την ανατροπή. Επιπλέον, στη Νέα Δημοκρατία προτάσσουν κυρίως τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών όπου το κόμμα συνολικά κατέγραψε καθαρή νίκη έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πιο αναλυτικά με βάση τα αποτελέσματα:
  • Σε επίπεδο δήμων και σε σύνολο 51 πρωτευουσών νομών, η Νέα Δημοκρατία νίκησε σε 26 έναντι 6 που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Στο λεκανοπέδιο και σε σύνολο 66 δήμων, η Νέα Δημοκρατία επικράτησε σε 29 έναντι 11 του ΣΥΡΙΖΑ
  • Στη Θεσσαλονίκη και σε σύνολο 14 δήμων, η Νέα Δημοκρατία νίκησε σε 9, ενώ δεν υπήρξε επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ
Ενισχυμένος ο κυβερνητικός συνασπισμός από τα ποσοστά της Ελιάς
Ενα ακόμη βασικό στοιχείο που εξάγεται από τις Ευρωεκλογές είναι τα καλά ποσοστά που κατέγραψε η Ελιά γεγονός που δίνει νέο αέρα σταθερότητας στην κυβέρνηση, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί και στην συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Ευάγγελο Βενιζέλο το απόγευμα της Πέμπτης.
Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ως ικανοποιητικές τις εξελίξεις στις εκλογικές αναμετρήσεις και κάπως έτσι ερμηνεύεται και η σημερινή συντεταγμένη επίθεση κυβέρνησης -Βενιζέλου κατά του Αλέξη Τσίπρα και του αιτήματος για εκλογές.
Αλλωστε το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί το Μαξίμου είναι να διαμορφωθεί κλίμα πρόωρων εκλογών κάτι που ενδεχομένως να λειτουργήσει θετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ωστόσο, έκανε ήδη λόγο για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, ενώ στη συνάντηση που θα έχει με το πρωθυπουργό, την Πέμπτη, ενδέχεται να ζητήσει ρύθμιση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στις βουλευτικές εκλογές.
Επιπλέον, ενδιαφέρον, θα έχουν και οι τοποθετήσεις του για τον ανασχηματισμό που ετοιμάζεται και το αν θα θελήσει να βγάλει στο προσκήνιο και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Επόμενο στοίχημα η διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας
Το επόμενο στοίχημα του κυβερνητικού συνασπισμού θα είναι να πραγματοποιηθούν κινήσεις και ενέργειες για να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών που εντάσσονται στην κυβερνητική πλειοψηφία και αυτήν την προοπτική αναμένεται να διευκολύνουν και τα πολύ χαμηλά ποσοστά που έλαβαν ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι Ελληνες στις Ευρωεκλογές. Θεωρείται δεδομένο ότι αρκετοί βουλευτές θα δείξουν τάσεις φυγής και στην συγκυβέρνηση θα είναι, ενδεχομένως, έτοιμοι να τους υποδεχθούν.
Μια ακόμη «δεξαμενή» είναι και οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι βουλευτές που βρίσκονται στο Κοινοβούλιο αρκετοί από τους οποίους έχουν δείξει ενδιαφέρον να προσχωρήσουν στην κυβέρνηση και κάτι τέτοιο μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα.
http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...