Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Μια ελλειπής μεταρρύθμιση

Μια ελλειπής μεταρρύθμιση

Από την 1 Ιανουαρίου του 2015 πρόκειται να εφαρμοστεί στο Δημόσιο ο νέος τρόπος αξιολόγησης του προσωπικού με βάση τον οποίο θα υπάρχει προκαθορισμένο ποσοστό διαβάθμισης των υπαλλήλων. Δηλαδή 25% ικανών και άξιων υπαλλήλων, 60% υπαλλήλων μέτριας απόδοσης, καθώς και 15% υπαλλήλων χαμηλών δυνατοτήτων. Με αυτή την κατηγοριοποίηση του προσωπικού θα συνδεθεί και το νέο σύστημα αμοιβών του Δημοσίου, ώστε να αποτελέσει κίνητρο για την αύξηση της παραγωγικότητας.

Η ιδέα αρχικά ακούγεται σωστή, όμως δίκαια είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν τη δίκαιη αξιολόγηση και την ένταξη των υπαλλήλων στην κάθε βαθμίδα. Άραγε θα εφαρμοστούν αδιάβλητες διαδικασίες και αξιοκρατικά κριτήρια ή θα συνεχίζουν να θριαμβεύουν οι ημέτεροι –με κομματικά, συγγενικά, φιλικά, και κάθε
λογής άλλα κριτήρια;
Προτού το Δημόσιο εφαρμόσει οποιαδήποτε σύνδεση της αμοιβής με την αξιολόγηση του
υπαλλήλου, θα έπρεπε πρώτα απ’ όλα να υιοθετήσει διαυγείς και αμερόληπτες διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν τη σωστή αξιολόγηση κάθε υπαλλήλου γι’ αυτό που είναι, βάσει της ατομικής του απόδοσης, των γνώσεών του και της αποτελεσματικότητας στο έργο του. Δηλαδή κριτήρια που θα επιτρέπουν να προωθούνται οι χρήσιμοι και ικανοί, αφήνοντας στάσιμους αυτούς που δεν προσφέρουν.
Όσο δεν θεσπίζονται τέτοιες διαδικασίες, οποιαδήποτε άλλη μεταρρύθμιση θα είναι αναποτελεσματική και ο δημόσιος τομέας θα συνεχίσει να λειτουργεί πλημμελώς .
http://www.koinonikossyndesmos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...