Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Σε δέκα μήνες εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας -Σενάρια πρόωρων εκλογών

Σε δέκα μήνες εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας -Σενάρια πρόωρων εκλογών
Λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης των ευρωεκλογών που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ένα προβάδισμα 4 περίπου μονάδων έναντι της ΝΔ μαίνονται ήδη τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.
Ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβήτησε σήμερα την νομιμοποίηση της κυβέρνησης, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, και την προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις ή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πότε λήγει η θητεία του Κάρολου Παπούλια
Με δεδομένο ότι λήγει η δεύτερη θητεία του Κάρολου Παπούλια τον προσεχή Φεβρουάριο (2015), η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια να προκληθούν πρόωρες εκλογές, πριν από την
προεδρική εκλογή.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη, μάλιστα, είχε δηλώσει ότι θα αναζητηθεί ένα σημαντικό πρόσωπο για να προταθεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον οποίο θα συμφωνούσαν όλα τα κόμματα ώστε να μην προκληθούν πρόωρες εκλογές.
Κυβέρνηση: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι διαχειρίσιμο
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι διαχειρίσιμο» παρά την πρωτιά 4 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όπως πιστεύουν, δεν είναι μήνυμα ανατροπής. Ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εκτιμούν ότι η παρούσα βουλή έχει τις πολιτικές δυνάμεις και τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι) να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι θα ήταν ένδειξη αδυναμίας εκ μέρους του Πρωθυπουργού να προκηρύξει εκλογές επειδή το απαίτησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Είναι ενδεικτικό ότι αμέσως μετά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα μπροστά στο προεδρικό μέγαρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «εκτροπή»:
«Ο κ. Τσίπρας, δεν κατάφερε να προκαλέσει εκλογές, δεν έπεισε το εκλογικό σώμα για την "ανατροπή" που σχεδίαζε, και προχωρά σε πρωτοφανή θεσμική εκτροπή:

Ο λαός κλήθηκε να ψηφίσει για ευρωβουλή, όχι για τη διακυβέρνηση του τόπου. Είναι εκτροπή να ερμηνεύει την ψήφο του λαού, για ερώτημα άλλο απ' αυτό που τέθηκε στο εκλογικό σώμα. Αν ήταν έτσι τότε δεν θα υπήρχαν σε καμία χώρα κυβερνητικές τετραετίες...

Το αίτημα του, για "ανατροπή" δεν πήρε καν τις ψήφους που είχε πάρει το κόμμα του στις εκλογές του 2012! Γι' αυτό και είναι μεγάλος ο εκνευρισμός του, που το κόμμα του δεν εισέπραξε τίποτε απ' όσο έχασαν όλα τα άλλα κόμματα μαζί.

Και βέβαια, τα κόμματα της κυβέρνησης έχασαν γιατί κυβερνούσαν σε συνθήκες δύσκολες. Εκείνος αναρωτήθηκε γιατί ουσιαστικά δεν κέρδισε ο ίδιος τίποτε; Αντίθετα, έχασε πάνω από 150.000 ψήφους από τον Ιούνιο του 2012!

Εκτροπή είναι ακόμα οι απειλές που εκτοξεύει στην κυβέρνηση, "να μη διανοηθεί να... κυβερνήσει"!

Επιμένει σε πρόωρες εκλογές ή προσπαθεί να προκαλέσει ακυβερνησία;

Ή και τα δύο;

Σε κάθε περίπτωση, οι προσπάθειές του θα πέσουν στο κενό.

Γιατί αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει στο ακέραιο την εντολή της. Αυτή είναι και η ευθύνη της απέναντι στο Σύνταγμα και το λαό.

Και θα έπρεπε κάποιος να ενημερώσει τον κ. Τσίπρα, ότι η συνταγματική διάταξη περί "δυσαρμονίας" που επικαλείται, έχει καταργηθεί εδώ και 28 χρόνια! Μόνο...

Το να την επικαλείται και μάλιστα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας δείχνει τουλάχιστον έλλειψη σοβαρότητας...».

Ελπίδες για αναθέρμανση της οικονομίας

Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι στους επόμενους μήνες η ελληνική οικονομία θα αναθερμανθεί και η αγορά θα δείξει θετικά σημάδια ανάκαμψης. Με αυτό το σκεπτικό το επιτελείο του πρωθυπουργού πιστεύει ότι θα είναι προς όφελος της κυβέρνησης να περιμένει τα θετικά αποτελέσματα και ότι κάθε άλλη απόπειρα θα ήταν εις βάρος του κυβερνητικού συνασπισμού.
Το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται να ξεκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης του ελληνικού χρέους από τον Σεπτέμβριο και η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι εκείνη την περίοδο το πολιτικό κλίμα θα είναι υπέρ της. Από τους ξένους εταίρους της η κυβέρνηση αναμένει επίσης ένα νεύμα στήριξης ώστε να χαλαρώσει το πρόγραμμα προσαρμογής και να ανακουφιστούν τα ασθενέστερα εισοδήματα.
Ακροδεξιοί και λαϊκιστές σκιάχτρο της Ευρώπης
Ο φόβος των ακροδεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων που αναδύθηκαν σε όλη την Ευρώπη από τις ευρωεκλογές θα λειτουργήσει υπέρ της Ελλάδας, αφού οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να αναζητήσουν τα αίτια της εκλογικής τους επιτυχίας στα προγράμματα λιτότητας που πλήττουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες την τελευταία πενταετία.
Με ένα βαρύ φορτωμένο οικονομικό πρόγραμμα και πολλά μέτωπα στον χώρο της οικονομίας ανοικτά η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να αλλάξει την κυβερνητική της αντζέντα ούτε να εξετάσει το σενάριο πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιεί από θέση ισχύος
Να μη διανοηθεί ο Σαμαράς να εφαρμόσει νέα μνημόνια, περικοπές, απολύσεις, ιδιωτικοποίηση νερού και εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας, δήλωσε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Τον προειδοποίησε επίσης να μη διανοηθεί, με τα ποσοστά μειοψηφίας που έχει, να προχωρήσει σε διορισμό νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ή του επόμενου κοινοτικού επιτρόπου, αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα για χρόνια, χωρίς τη συμφωνία του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας. Ζήτησε εκλογές το συντομότερο δυνατό, με συντεταγμένο τρόπο, τονίζοντας ότι αυτή η Βουλή δε νομιμοποιείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις ή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ισχυρή πολιτική ανατροπή, η οποία «δεν προκύπτει μόνο από τις τέσσερις μονάδες της διαφοράς, αλλά και επειδή τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν απώλεια 11 μονάδων από τα αποτελέσματα του 2012». Αυτό, είπε, συνιστά πολύ μεγάλη δυσαρμονία και κανείς δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις, που θα δεσμεύσουν τον ελληνικό λαό για τα επόμενα χρόνια.

«Κατέθεσα λοιπόν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άποψή μας, ότι πρέπει με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο, το συντομότερο δυνατό να υπάρξει προσφυγή σε εθνικές εκλογές προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στον τόπο» συνέχισε ο. Τσίπρας.

Σχολιάζοντας, τέλος, τα όσα δήλωσαν το βράδυ της Κυριακής οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «στην πολιτική, όπως και στη ζωή, καλό είναι να ξέρεις και να κερδίζεις αλλά και να χάνεις. Κι όταν χάνεις, να παραδέχεσαι την ήττα. Ο Πρωθυπουργός παρουσιάστηκε χθες σαν να ήταν αυτός που κέρδισε με 4 μονάδες τις εκλογές».

Βενιζέλος: Τι σημαίνει το άρθρο 41
Απάντηση έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε αντισυνταγματική την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια να γίνουν εκλογές.

Κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο και στη Γραμματεία της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε «Με αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας παραποιεί το κοινοβουλευτικό πολίτευμα της χώρας και το Σύνταγμα., το οποίο προβλέπει με πολύ σαφή τρόπο στο άρθρο 41 πότε και πώς διαλύεται η Βουλή».

«Αρα, η αντικοινοβουλευτική ερμηνεία του Συντάγματος είναι μια συμπεριφορά που έρχεται σε αντίθεση με το ίδιο το Σύνταγμα και φυσικά δείχνει ότι δεν υπάρχει θεσμική συνέπεια και σοβαρότητα στις ενέργειές του» πρόσθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...