Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Ο “θάνατος” του Κτηματολογίου, που είχε προαναγγελθεί

Ktimatologio

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο «ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΣ» ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

Με το παρόν θα θέλαμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας, σχετικά με την πορεία του έργου του Εθνικού Κτηματολογίου της Χώρας.
Τον Ιούλιο του 2013 μετά την ψήφιση του ν. 4164/13 καταργήθηκε ο οργανισμός ΟΚΧΕ και οι αρμοδιότητές του μεταφέρθηκαν στην μετονομαζόμενη σε ΕΚΧΑ ΑΕ (πρώην ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ) η οποία με τον ίδιο νόμο καθίσταται αρμόδια για την κατάρτιση, ανάρτηση και κύρωση των Δασικών Χαρτών, ενώ παράλληλα συμπληρώθηκαν οι διατάξεις περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλαξε η διαγωνιστική διαδικασία με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών ανάθεσης των μελετών.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, εξαγγέλθηκε από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, η προκήρυξη κτηματογράφησης του υπολοίπου της χώρας, τον Μάρτιο του 2014 ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση για την καταλληλότητα των διαγωνιζόμενων και η εταιρεία προετοίμασε το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.
Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, επίσης, ορίστηκε νέο ΔΣ προκειμένου «να επιταχύνει την υλοποίηση του έργου», όμως, μέσα στον Απρίλιο, σταμάτησε να συνεδριάζει, με αποτέλεσμα να «παγώσει» οποιαδήποτε λήψη απόφασης και δη των θεμάτων που αφορούν στις τρέχουσες μελέτες (Κτηματογραφήσεων, Κατάρτισης Δασικών Χαρτών, Ίδρυσης και Λειτουργίας Οριστικών Κτηματολογικών Γραφείων), αλλά και την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση των νέων μελετών για την κτηματογράφηση των υπολοίπων περιοχών της χώρας.
Επισημαίνουμε δε ότι, τα έργα του Κτηματολογίου είτε είναι αυτοχρηματοδοτούμενα με κύριους πόρους τα έσοδα από την καταβολή του παγίου τέλους κτηματογράφησης από τους πολίτες, είτε έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
Τουναντίον σήμερα τα έργα του Κτηματολογίου έχουν «παγώσει» η δε εταιρεία «Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε.» έχει προβεί σε στάση πληρωμών έναντι των πελατών και προμηθευτών της.
Προκαλεί, εύλογα, κατάπληξη, ότι τα έργα του Κτηματολογίου που τα θέλουν όλοι – από τον απλό πολίτη μέχρι την Κυβέρνηση, αποτελούν δε και μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, – τελματώνουν, χωρίς να γνωρίζουμε το γιατί! Αναρωτιέται κανείς, αν τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράχτηκαν και εισπράττονται ακόμα από τους πολίτες διατίθενται για τους εκ του νόμου σκοπούς ή διατίθενται προς εξυπηρέτηση αλλότριων και άσχετων με τα έργα του Κτηματολογίου σκοπούς.
Την δεδομένη στιγμή υφίσταται ο πραγματικός κίνδυνος της αδυναμίας ανάθεσης των προγραμματισμένων για το τρέχον έτος συμβάσεων αλλά και της παύσης εργασιών των ήδη υπό εκτέλεση έργων, ενδεχόμενα γεγονότα που θα επιφέρουν καθυστέρηση στο σύνολο του Έργου αλλά κυρίως θα πλήξουν την αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των Ελλήνων Πολιτών, των πελατών του, των προμηθευτών του αλλά και έναντι των δανειστών του, με τους οποίους, μάλιστα, σε συνεργασία με την Task Force, η εταιρεία «Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε.» έχει ήδη ολοκληρώσει τον σχεδιασμό και την οργάνωση της λειτουργίας της (Project Management), προκειμένου να επιτύχει χρονικά τους στόχους της.
Με δεδομένο ότι, τα Έργα του Κτηματολογίου έχουν μπει σε τελική τροχιά υλοποίησης και ολοκλήρωσής τους, εντός του χρόνου που προβλέπεται στο μνημόνιο, όπως και ο ίδιος ο Υπουργός ΠΕΚΑ έχει πει σε συνέντευξη τύπου, αναρωτιέται κανείς γιατί και από ποιούς δημιουργούνται συνεχώς εμπόδια που οδηγούν στην απαξίωση του Έργου και της εταιρείας που τα διαχειρίζεται.
Περιμένουμε απαντήσεις που να δικαιολογούν μια ακόμα μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα Έργα ανάπτυξης της Χώρας.
Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε.», παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, όπως και η πλειοψηφία των πολιτών, αυτές τις δύσκολες για τη Χώρα ώρες, θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου τους, ο οποίος δεν είναι άλλος από την άμεση υλοποίηση των Έργων του Εθνικού Κτηματολογίου για όλη τη Χώρα. Τα Έργα του Εθνικού Κτηματολογίου απευθύνονται και αφορούν όλους τους πολίτες και αποτελούν έναν από τους βασικότερους μοχλούς ανάπτυξης της Χώρας.
http://ysterografa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...