Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Μια γενιά έκλεψε στα exit polls


Picture 0 for Μια γενιά έκλεψε στα exit polls
Η «αριστερίζουσα» γενιά του Πολυτεχνείου και όχι οι πιτσιρικάδες ήταν η αιτία που έπεσαν τα exit polls εντελώς έξω την προηγούμενη Κυριακή, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ειδικοί που ξαναμελέτησαν τα στοιχεία που συνέλεξαν έξω από τα εκλογικά κέντρα, και λαμβάνουν πλέον όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην ξανααστοχήσουν στην πρόβλεψη του αποτελέσματος της αυριανής ψηφοφορίας.
Συγκεκριμένα, οι ψηφοφόροι που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 55-65 (οι οποίοι κατά τεκμήριο είναι πιο πολιτικοποιημένοι λόγω της πρωταγωνιστικής τους δράσης στο Πολυτεχνείο) όχι μόνον απεδείχθησαν υπέρ το δέον πρόθυμοι να μετάσχουν στα exit polls, αλλά ότι πολλοί εξ αυτών
παραπλάνησαν εσκεμμένα τους ερευνητές, δηλώνοντας ψευδώς ότι το 2012 είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ότι την προηγούμενη Κυριακή «μετακινήθηκαν» για πρώτη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ. Και το έκαναν για να δείξουν ότι υπάρχει ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην πραγματικότητα τον είχαν ήδη ψηφίσει και το 2012.
Σχετικά με το «γιατί όλα τα τελευταία exit polls δεν έχουν πέσει μέσα;» η απάντηση εντοπίζεται στην πολύ μεγάλη ανομοιογένεια που παρατηρείται την τελευταία διετία στην ηλικιακή κατανομή της ψήφου από κόμμα σε κόμμα.
Εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ που κατ’ εξοχήν στηρίζεται στις νεότερες ηλικίες, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν πια την κύρια δύναμή τους σε πολίτες άνω των 65 ετών που αποφεύγουν να μετέχουν στα exit polls. Με συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται –ήδη από το 2012– πλασματικά ενισχυμένος στη συγκεκριμένη διαδικασία, κάτι που συνέβη ακόμη πιο εμφαντικά την Κυριακή λόγω των παραπλανητικών απαντήσεων που έδιναν κυρίως οι 55άρηδες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτή ήταν η αιτία του ψευτοθριάμβου της κ. Ρένας Δούρου, καθώς οι ερευνητές μη βρίσκοντας στο δείγμα τους το αποτέλεσμα του 2012 (στην ερώτηση «τι είχατε ψηφίσει στις τελευταίες εθνικές εκλογές;») αναγκάστηκαν να κάνουν μια πολιτική στάθμιση, όπως λέγεται στη γλώσσα τους. Δηλαδή να εκτιμήσουν –με εντελώς λάθος τρόπο όπως απεδείχθη– τις λεγόμενες μετακινήσεις ψηφοφόρων από κόμμα σε κόμμα και να κάνουν τελικά μια αυθαίρετη πρόβλεψη της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί όλο αυτό αύριο, οι ερευνητές στρέφονται προς μία άλλου είδους στάθμιση που ονομάζεται ηλικιακή. Οι ερευνητές αποφάσισαν να σταθμίσουν το δείγμα τους κυρίως βάσει της ηλικίας των ψηφοφόρων, και όχι τις απαντήσεις τους για το τι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές. Αν αποδειχθεί για παράδειγμα ότι στα exit polls λάβουν και πάλι μέρος λιγότεροι πολίτες άνω των 65 ετών, θα αυξήσουν τη «βαρύτητα» των συνομηλίκων τους που θα μετέχουν στη δημοσκοπική αυτή κάλπη, ενώ το αντίθετο θα κάνουν αν πλεονάζουν π.χ. οι κάτω των 24 από αυτούς που θα έπρεπε να βρουν στο δείγμα τους.
Στην εν λόγω μέθοδο, βέβαια, υπάρχει ένας κίνδυνος γι’ αυτό και δεν θεωρείται θέσφατο. Και αυτός δεν είναι άλλος από την αποχή. Οι ειδικοί δεν μπορούν να ξέρουν ποιες ηλικιακές ομάδες θα απέχουν περισσότερο από τις κάλπες, κι ο παράγοντας αυτός επίσης μπορεί να παραπλανήσει τα exit polls.
Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζουν ότι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να κάνουν μια όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστη πρόβλεψη του αποτελέσματος στις 7 το απόγευμα.
 http://www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...