Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Ο Γεωργιάδης ανακοίνωσε περίθαλψη και για τους 2.000.000 ανασφάλιστους


Πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας στα δημόσια νοσοκομεία αποκτούν σύντομα (έως το τέλος Ιουνίου) οι περίπου 2.000.000 ανασφάλιστοι της χώρας, που σήμερα πληρώνουν τοις μετρητοίς τα έξοδα νοσηλείας τους ή καταβάλλουν το ποσό μέσω Εφορίας. Ηδη έχει δρομολογηθεί στον ΕΟΠΥΥ ανάλογη διαδικασία και για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων. Αυτά ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια τακτικής σύσκεψής του με τους διοικητές όλων των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, στο υπουργείο Υγείας, τονίζοντας ότι αυτά τα μέτρα κοινωνικής πρόνοιας είχε ανακοινώσει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.


Σήμερα αναμένεται να υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση (υπουργεία Υγείας και Εργασίας), με την οποία ρυθμίζονται όλες οι λεπτομέρειες για τη νοσηλεία ανασφάλιστων ασθενών στα θεραπευτήρια του ΕΣΥ. Η απόφαση προβλέπει ότι σε δημόσιο νοσοκομείο θα μπορεί να νοσηλεύεται κάθε ανασφάλιστος, ανεξαρτήτως εισοδηματικής κατάστασης, ενώ ορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθεί ο ασθενής.

Ειδικότερα, ο ανασφάλιστος θα επισκέπτεται απαραιτήτως το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) της περιοχής του, όπου θα εξετάζεται από τον γιατρό. Εάν ο τελευταίος κρίνει ότι ο ασθενής χρήζει νοσηλείας, θα του δίνει σχετικό παραπεμπτικό. Με αυτό ο ανασφάλιστος θα παρουσιάζεται ενώπιον τριμελούς επιτροπής στο δημόσιο νοσοκομείο, αποτελούμενης από τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του θεραπευτηρίου και δύο ειδικευμένους γιατρούς. Η επιτροπή θα εξετάζει ξανά τον ασθενή για να κρίνει εάν όντως χρειάζεται εισαγωγή. «Μόνο εάν έρθει κάποιος μόνος του (σ.σ.: χωρίς παραπεμπτικό) και δεν τηρήσει τη διαδικασία, θα ισχύσει το παλιό καθεστώς» διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Το κόστος νοσηλείας των ανασφάλιστων θα καταγράφεται από τις υπηρεσίες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ και θα καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, σε σχετική ερώτηση για το ΠΕΔΥ, προχθές στη Βουλή, τόνισε ότι η πρόσβαση στις μονάδες υγείας της νέας πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι ήδη δωρεάν για όλους.
http://www.dimokratianews.gr
/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...