Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Οργιο φημών για ανασχηματισμό κάνει άνω - κάτω την κυβέρνηση και τους υπουργούς

Οργιο φημών για ανασχηματισμό κάνει άνω - κάτω την κυβέρνηση και τους υπουργούς

Πριν καλά καλά καθίσουν απόψε μαζί στο αεροπλάνο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να ταξιδεύσουν στις Βρυξέλλες -όπου θα συμμετάσχουν στο δείπνο εργασίας αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και στις Συνόδους Κορυφής των ΕΛΚ και ΕΣΚ αντίστοιχα- και να συζητήσουν για τον ανασχηματισμό, ένα όργιο φημών για αποχωρήσεις υπουργών αναστατώνει την κυβέρνηση.
Πρώτο «χτύπημα» με Γιάννη Στουρνάρα
Οπως έχει ήδη αναφέρει το iefimerida.gr από τη Δευτέρα, το πρώτο θύμα του ανασχηματισμού θα είναι ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, μετά τις «μαχαιριές» που δέχεται από κομματικά επιτελεία και στελέχη κομμάτων, αναγκάστηκε να διαρρεύσει μέσω κύκλων του ότι εγκαταλείπει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι αισθάνεται στοχοποιημένος και πηγές προσκείμενες στον κ. Στουρνάρα αναφέρουν ότι «υπό αυτές τις συνθήκες δεν επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του». Αυτό που έχει ενοχλήσει τον υπουργό Οικονομικών είναι ότι έπειτα από τα αποτελέσματα των ευροεκλογών υποδεικνύεται ο ίδιος, από κομματικά στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ως η βασική αιτία της αποδοκιμασίας των ψηφοφόρων.
Ο Στουρνάρας φεύγει γιατί δεν θέλει να κάνει «σκόντο» στα σκληρά μέτρα
Αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον Αντώνη Σαμαρά, είναι προφανές ότι ο κ. Στουρνάρας δεν επιθυμεί να συνεχίσει εάν δεν έχει την απόλυτη στήριξη του Πρωθυπουργού στη χάραξη και στην εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής, κάτι που δύσκολα θα γίνει εν μέσω εσωτερικών πιέσεων για χαλάρωση όσο οδεύουμε προς την κατάθεση του επόμενου Προϋπολογισμού.
Εν τω μεταξύ υπάρχουν αρκετά πρόσωπα που ακούγονται ως αντικαταστάτες του κ. Στουρνάρα στο πιο δύσκολο υπουργείο. Ενα όνομα που «παίζει» είναι εκείνο του στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, ωστόσο, η υποψηφιότητά του δείχνει να σκοντάφτει στις αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ο πιό «φιλολαϊκός» Χρύσανθος Λαζαρίδης είναι επίσης ένα από τα ονόματα που ακούγονται.
Ερχονται σαρωτικές αλλαγές φρουράς στα περισσότερα υπουργεία
Στη σκιά των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών και του «μηνύματος» που έστειλαν οι πολίτες στην κυβέρνηση δεν αποκλείεται να υπάρξει αλλαγή φρουράς στα περισσότερα από τα «μεγάλα» υπουργεία όπως τα Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Παιδείας, ενώ ούτε ο Αθανάσιος Τσαυτάρης αισθάνεται σίγουρος για τη θέση του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ενα από τα σενάρια, μάλιστα, που ακούγονται είναι ότι ο Αθανάσιος Τσαυτάρης θα αποχωρήσει και την θέση του θα αναλάβει ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Αδωνις, Αρβανιτόπουλος ανασχηματίζονται
Το ΠΑΣΟΚ φέρεται να έχει βάλει στο στόχαστρό του τον Κωστή Χατζηδάκη, τον οποίο και κατηγορεί για «τυφλή υπακοή στην εργαλειοθήκη του ΟΑΣΑ», ενώ σενάρια φέρνουν τον Ηλία Μόσιαλο να είναι φαβορί για τη θέση του Αδωνι Γεωργιάδη, χωρίς, ωστόσο, να είναι σίγουρο ότι ο υπουργός Υγείας θα αντικατασταθεί.
Σε δύσκολη θέση φέρεται να βρίσκεται και ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα στην διαχείριση του μετώπου στα Πανεπιστήμια, ενώ προκάλεσε και εσωτερικές έριδες στη ΝΔ με φόντο την μάχη για τη δημαρχία του Πειραιά.
Οι αποτυχόντες στην κυβέρνηση
Από την άλλη πλευρά Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος προσανατολίζονται στο να εντάξουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα ορισμένα από τα στελέχη που έδωσαν την αυτοδιοικητική μάχη, όπως οι Γιώργος Κουμουτσάκος, Αρης Σπηλιωτόπουλος και Σταύρος Καλαφάτης.
Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να τεθούν υπό κρίση και άλλοι κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Νίκος Δένδιας και ο Χαράλαμπος Αθανασίου στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, οι οποίοι έχουν φθαρεί αρκετά από την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, αφού όπως απεδείχθη έγιναν φυλακίσεις της ηγεσίας και των στελεχών του κόμματος χωρίς να έχουν «κλειδώσει» αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή τους.
Πάντως, με βάση τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, καθόλου ασφαλής δεν πρέπει να αισθάνεται ούτε ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ενα σενάριο θέλει τον Αρη Σπηλιωτόπουλο να καταλαμβάνει τη θέση.
Το βλέμμα στους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και τους δυσαρεστημένους της ΔΗΜΑΡ
Ενα άλλο σενάριο που φέρεται να εξετάζεται από τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης είναι η είσοδος στο νέο σχήμα των μέχρι πρότινος ανεξάρτητων βουλευτών οι οποίοι έχουν συμφωνήσει να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ αλλά και βουλευτών της ΔΗΜΑΡ. Το όνομα του Βασίλη Οικονόμου έχει ακουστεί για κυβερνητική θέση.
Και μόνο αυτή η φήμη ήταν ικανή να οδηγήσει την Μαρία Ρεπούση στο να τοποθετηθεί μέσω Twitter και να τονίζει ότι κανένας βουλευτής της ΔΗΜΑΡ δεν πρέπει να μπει στην κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν αποφασίσει πως ένας ευρύς ανασχηματισμός είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση ως απάντηση στο αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και τις πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο που μένει να διευκρινιστεί είναι το πόσα υπουργεία θα αλλάξουν ηγεσία και με ποιον τρόπο, φυσικά, θα φροντίσουν οι δύο άνδρες να κρατήσουν τις ισορροπίες στον κυβερνητικό συνασπισμό.

http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...