Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Ηττα για όλους


Μπορεί όλοι να... πανηγυρίζουν, αλλά, αν αναγνώσει κάποιος τα χθεσινά αποτελέσματα, θα διαπιστώσει ότι όλοι έχασαν! Η κυβέρνηση ποντάρει στο άθροισμα δυνάμεων για να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογών και ότι δεν απειλείται η σταθερότητά της.
Η αλήθεια είναι ότι η Ν.Δ. έχασε έξι και κάτι μονάδες και το ΠΑΣΟΚ περίπου πέντε. Αν δε γινόταν αναγωγή σε ποσοστά εθνικών εκλογών, μόνο το γεγονός ότι θα χανόταν το μπόνους των 50 εδρών θα έκανε πολλούς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. να ιδρώσουν. Αυτό είναι που οδηγεί τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ν.Δ. -που δήλωσε ότι πήρε το μήνυμα- να κάνει το ταχύτερο σαρωτικό ανασχηματισμό, σε μια προσπάθεια να αναστρέψει το κλίμα και να δείξει ότι
επιταχύνει τις αλλαγές που θα θεωρηθούν «φιλολαϊκές». Η οργή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στρέφεται κυρίως απέναντι σε υπουργούς που δεν βοήθησαν στις εκλογές.

Οσο για το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να πανηγυρίζει γιατί δεν έπεσε στο 6%, που κατέγραφαν οι δημοσκοπήσεις, αλλά ο πήχης πήγε στο ιστορικό χαμηλό του 8% . Παρ' όλα αυτά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανήγγειλε συνέδριο και ζητά νέα... προγραμματική συμφωνία με τον Αντώνη Σαμαρά, ξεκινώντας τον νέο κύκλο εκβιασμών!
Ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, στη χειρότερη καμπή της κυβέρνησης, δεν κατάφερε να δημιουργήσει τη μεγάλη διαφορά που αναμενόταν από την Κουμουνδούρου. Δεν ανέβασε τα ποσοστά του και δεν έβαλε μπροστά στο ποσοστό του τον αριθμό 3. Ερμηνεύοντας το ποσοστό του, ο κ. Τσίπρας δεν ζήτησε να φύγει αύριο η κυβέρνηση, αλλά το... συντομότερο δυνατό. Η ανατροπή δεν έγινε και ο στόχος δεν επετεύχθη - κυρίως στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η ΔΗΜ.ΑΡ. έπαθε το μεγαλύτερο σοκ. Πλήρωσε την αποχώρησή της από την κυβέρνηση και τις ρεπούσιες θέσεις της. Η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της θα δοκιμαστεί και δεν αποκλείεται να δούμε τα κυβερνητικά «μαξιλαράκια» να αυξάνονται.

Σε περιπέτεια μπήκαν και οι ΑΝ.ΕΛ., που είδαν το ποσοστό τους μόλις και μετά βίας να ξεπερνά το 3%, σημειώνοντας απώλειες περίπου 50%. Ισως δούμε και εκεί διεργασίες με τα άλλα κόμματα της Κεντροδεξιάς, όπως ο ΛΑΟΣ και το κόμμα Πολύδωρα, που πήγε απογοητευτικά.
Το Ποτάμι φούσκωνε στις δημοσκοπήσεις και είχε πιστέψει ότι με το... πουσάρισμα θα έφτανε στην τρίτη θέση και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό. Τελικά κατέληξε πέμπτο, οριακά πάνω από το ΚΚΕ, και ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης θεώρησε ότι πλήρωσε την «πόλωση».

Η Χρυσή Αυγή είναι το μόνο κόμμα που αύξησε τις δυνάμεις του. Ηλπιζε ότι το ποσοστό της θα ήταν διψήφιο. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, αλλά σίγουρα είναι κερδισμένη και θα έχει κατά πάσα πιθανότητα τρεις ευρωβουλευτές, μια και είναι τρίτο κόμμα.
Σοκ προκάλεσαν και τα αποτελέσματα σε Ροδόπη - Ξάνθη. Το κόμμα της «τουρκικής μειονότητας», όπως αυτοπροσδιορίζεται το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (Dostluk-Eşitlik-Barış Partisi), αναδεικνύεται σε πρώτη δύναμη στις δύο περιοχές της Θράκης.
http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εθνική μας αφωνία

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού, αρκεί αυτό να είναι άσχετο με τις ίδιες τις ευρωεκλογές. Το στοίχημα που είν...