Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Με 3,5% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, με 5% στις εθνικές


Με 3.5 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές και με 5 μονάδες στη περίπτωση βουλευτικών εκλογών, στην νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis που παρουσιάζει το Tvxs. Τα αποτελέσματα της νέας μέτρησης δείχνουν αλλαγή του κλίματος υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σύγκριση με την προηγούμενη, ένα μήνα πριν. Έχει μεσολαβήσει η υπόθεση Μπαλτάκου που φαίνεται ότι έβλαψε την κυβέρνηση συσπειρώνοντας παράλληλα και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χάνει έδαφος και το Ποτάμι.
Ευρωεκλογές
Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος με 21,5% και η ΝΔ δεύτερη με 18,1%. Η διαφορά αγγίζει τις 3,5 μονάδες και είναι διευρυμένη σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα που έδειχνε ντέρμπι στις ευρωεκλογές με ποσοστό 15,2% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 15,1% για τη ΝΔ (δείτε αναλυτικότερα). Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7,3% και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη με 6,9%. Το ΚΚΕ παίρνει ποσοστό 3,4%, η Ελιά μόλις 2,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,2% , η Δημοκρατική Αριστερά 1,4%, το ΛΑΟΣ 1,7% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 0,7%. Το «άλλο κόμμα» συγκεντρώνει 5,6%.

Λευκό ή Άκυρο δηλώνει ότι θα ρίξει στην κάλπη το 1,6% των ερωτηθέντων ενώ ένα 3,8% ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ψηφίσει. Μεγαλύτερο ποσοστό, 7% συγκεντρώνει το «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» ενώ αναποφάσιστο δηλώνει το 16,2%.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι επερχόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου για το 70% του εκλογικού σώματος, με το 37% αυτού να τις θεωρεί «πολύ σημαντικές». Καθόλου σημασία θα έχει το αποτέλεσμα για το 11% του εκλογικού σώματος, ενώ το 18% θεωρεί ότι θα έχουν κάποια σημασία.

Ανεξαρτήτως, όμως από την σημασία που δηλώνει το εκλογικό σώμα ότι έχουν οι ευρωεκλογές, το 80% αυτού θα προσέλθει «σίγουρα» στην κάλπη. Ότι θα απέχει ή «μάλλον θα απέχει» δήλωσε το 8%. Σημειώνεται ότι οι ευρωεκλογές ήταν συνήθως μια εκλογική μάχη που αντιμετωπιζόταν από τους πολίτες ως χαμηλής σημασίας και έτσι πολλοί δεν αισθάνονταν την ανάγκη να συμβάλλουν στην διαμόρφωση του αποτελέσματος. Αυτό, όμως, φαίνεται πως αλλάζει.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

New York Times: Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία από ουραγοί της Ευρώπης, πρωτοπόροι στην ανάπτυξη – Πώς ξεπέρασαν την Γερμανία

Περισσότερο από μια δεκαετία μετά την επώδυνη λιτότητα, Ελλάδα , Πορτογαλία και Ισπανία αναπτύσσονται ταχύτερα από τις παραδοσιακές δυνάμει...