Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

ΣΔΟΕ ΠΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ OFFSHORE!

off-shore-660«Ξεψαχνίζουν» 16 χρόνια πίσω όλες τις off shore εταιρείες. Επειτα από σχετική εντολή του ΣΔΟΕ, όλες οι τράπεζες καλούνται να συλλέξουν και να αποστείλουν τα στοιχεία εκείνα που θα αποτελέσουν το «κλειδί» για τον εντοπισμό των προσώπων, τα οποία διακίνησαν μαύρο χρήμα μέσω υπεράκτιων εταιρειών. Η επίμαχη παραγγελία-φωτιά μιλά για συγκεκριμένα δεδομένα για την περίοδο από 01/01/1997 έως 31/12/2013, ακόμη δηλαδή και πριν από την εποχή της «άνθησης» του χρηματιστηρίου. Στόχευση της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ, που απέστειλε τη σχετική παραγγελία, είναι ο εντοπισμός στοιχείων, τα οποία συνδέονται με κινήσεις εμβασμάτων μέσω off shore, ώστε να συνδράμουν και στην πλήρη διερεύνηση όλων των «ανοιχτών μετώπων», τις μεγάλες δηλαδή έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, από τις περιβόητες λίστες μέχρι τον «χορό» των μιζών εκατομμυρίων από συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων και όχι μόνο. Οπως προκύπτει από το έγγραφο της παραγγελίας προς τα μέλη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, επιδιώκεται να εντοπιστεί ποια εμβάσματα ή λογαριασμοί συνδέονται με πιστωτικές κάρτες και άλλα δάνεια ή προϊόντα χορηγήσεων.


Το σημαντικό είναι ότι οι τράπεζες υποχρεούνται πλέον να αποστείλουν όλα τα στοιχεία για λογαριασμούς και offshοre, είτε έχουν ΑΦΜ είτε δεν έχουν, καθώς από την έλλειψη και μόνον του ΑΦΜ διαφαίνεται ήδη μια ύποπτη κατάσταση και πρέπει να ελεγχθεί, μια και όσοι κρύβονται από πίσω είναι πρόσωπα τα οποία μέχρι τώρα κανείς δεν μπορούσε να αγγίξει.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, πέραν των ερευνών που διενεργούνται για συγκεκριμένες υποθέσεις κατόπιν και εισαγγελικών παραγγελιών, δεν είναι λίγες και οι μεμονωμένες καταγγελίες που υπάρχουν στο ΣΔΟΕ από πρόσωπα, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσα, παρένθετα των πραγματικών δικαιούχων των ύποπτων λογαριασμών που διακινούνταν μέσω των offshore.
Η… ροζ διάσταση της ιστορίας
Εντυπωσιακό είναι μάλιστα το στοιχείο που δίνει και μια άλλη, «ροζ» διάσταση στην ιστορία, ότι πολλές από τις καταγγελίες έχουν γίνει από γυναίκες, οι οποίες χρησιμοποιούνταν από τους επιτήδειους, με τους οποίους είχαν προσωπική σχέση, ως παρένθετα πρόσωπα, και στη συνέχεια, όταν είχαν εκπληρώσει πλέον τον ρόλο τους, εγκαταλείπονταν ή και… αντικαθίσταντο από νέες «συντρόφους».
Αναφέρεται στη σχετική παραγγελία:
Στα πλαίσια προκαταρκτικών εξετάσεων που διενεργούνται δυνάμει παραγγελιών μας, ζητείται από τα μέλη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) να αποστείλουν σε ηλεκτρονική μορφή (EXCEL) διακεκριμένα αρχεία που αφορούν σε χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών αλλοδαπών νομικών προσώπων προκειμένου να ερευνηθεί εάν οι κινήσεις αυτές και συγκεκριμένες συναλλαγές σχετίζονται με πρόσωπα που εμπεριέχονται στις υπόψη εισαγγελικές παραγγελίες.
Προς τούτο, κάθε πιστωτικό ίδρυμα καλείται να αποστείλει τα δεδομένα που ενδεχομένως υπάρχουν και αφορούν την περίοδο από 01/01/1997 έως 31/12/2013, διακεκριμένα για έκαστο αλλοδαπό νομικό πρόσωπο το οποίο διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό στην ημεδαπή, ανεξαρτήτως από το εάν σε αυτό έχει χορηγηθεί ΑΦΜ ή όχι.
Ειδικότερα ζητήθηκαν σε υποδεικνυόμενη ενιαία και τυποποιημένη επεξεργάσιμη ηλεκτρονική μορφή:
1. Οι αναλυτικές κινήσεις όλων των κατά περίπτωση υπαρχόντων τραπεζικών λογαριασμών και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων, οι οποίες θα αποτυπώνονται διακεκριμένα, ανά επωνυμία και ΑΦΜ (εφόσον υπάρχει) εκάστου αλλοδαπού νομικού προσώπου και λογαριασμό.
2. Τα δεδομένα σταλθέντων ή ληφθέντων εμβασμάτων ανά αλλοδαπό νομικό πρόσωπο και λογαριασμό, με τα ελάχιστα απαιτούμενα στοιχεία που θα κάνουν δυνατή την παρακολούθηση της ροής του χρήματος.
3. Οι λογαριασμοί με τους οποίους έχουν συνδεθεί πιστωτικές κάρτες, δάνεια και λοιπά προϊόντα χορηγήσεων, τερματικά (pos) αποδοχής πιστωτικών καρτών και επενδυτικά προϊόντα, καθώς και ένδειξη κατοχής θυρίδας.
4. Τα πλήρη στοιχεία όλων των σχετιζομένων προσώπων (διαχειριστών, εκπροσώπων, τυχόν συνδικαιούχων κ.λπ.) και το είδος της σχέσης, διακεκριμένα ανά υπάρχον τραπεζικό προϊόν και αλλοδαπό νομικό πρόσωπο και φωτοαντίγραφα όλων των υπαρχόντων κατά περίπτωση νομιμοποιητικών εγγράφων, προκειμένου να γίνουν γνωστά τα στοιχεία των εκπροσώπων εκάστης αλλοδαπής εταιρείας, οι αρμοδιότητές τους και να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός των πραγματικών δικαιούχων αυτών.
http://kartesios.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Έλεος με τον Κασσελάκη – Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την Αριστερά»

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον Στέφανο Κασσελάκη εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας , μιλώντας στον τηλε...