της Άννης Καρολίδου
Κατάπληξη, ενόχληση και οργή ήταν οι πρώτες αντιδράσεις φορέων που πληροφορήθηκαν την ξαφνική κίνηση του ΤΑΙΠΕΔ, να βγάλει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 67% του ΟΛΘ, όσο αυτοί συζητούσαν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, τασσόμενοι υπέρ της παραχώρησης δραστηριοτήτων και κατά της πώλησης της ΟΛΘ.
Εν τω μεταξύ η Voria.gr μόλις πληροφορήθηκε ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Εμίρης, συνομίλησε σήμερα με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και πιθανότατα, θέλοντας να προλάβει την αντίδραση της πόλης στην πλήρη ιδιωτικοποίηση, του ζήτησε να συναντηθούνε το πρωί της Μ. Τετάρτης για να του εξηγήσει πως αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται ως πώληση, …δεν είναι πώληση.
Πάντως, το βέβαιο είναι ότι το ΤΑΙΠΕΔ, ενεργεί με βάση τις εντολές της τρόικας, αφού, όπως από έγκυρη πηγή μαθαίνει η Voria.gr, ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, νωρίτερα σήμερα, από το Λουξεμβούργο που ήταν, διαβεβαίωνε πως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν θα πωληθεί αλλά θα αξιοποιηθεί με την παραχώρηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και χρήσεων.
Υποτίθεται ότι τελικώς Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν συμφωνήσει σε αυτό τον τρόπο αξιοποίησης του Λιμανιού, μετά και την καθολική αντίδραση στη πώληση, που είχαν εκφράσει οι βουλευτές, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, όταν οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασαν την εισήγηση για πώληση του Λιμανιού.
Τελικώς όμως, το ΤΑΙΠΕΔ, αγνοεί εντελώς τις πολιτικές αντιδράσεις, τις αντιδράσεις των φορέων της Θεσσαλονίκης, τις προειδοποιήσεις για νέο γύρο κινητοποιήσεων από πλευράς εργαζομένων και, υποστηρίζοντας ότι η πώληση είναι μέσα στα προαπαιτούμενα από πλευράς τρόικας, για να πάρει η χώρα τα υπόλοιπα χρήματα από πλευράς δανειστών, προχωράει στη διαδικασία πώλησης.
Αλλά αφού η πώληση του ΟΛΘ είναι στα προαπαιτούμενα και, αφού έτσι δεν απαιτείται να πάρει το πράσινο φως από τη Βουλή, το ΤΑΙΠΕΔ επιλέγει να πωλήσει το 67%, ασχέτως του αν υπάρχουν αντιδράσεις και ασχέτως του αν η πώληση δεν θεωρείται ως η καλύτερη λύση για την αξιοποίηση του λιμένα αναπτυξιακά.
Άλλωστε, όπως έχει διαρρεύσει, η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι από την πώληση του ΟΛΘ θα είχε έσοδα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, αντίτιμο αστείο αν κανείς αναλογιστεί ότι μόνο τα αποθεματικά της ΟΛΘ ΑΕ είναι 100 εκατ. ευρώ, ότι δεν έχει τραπεζικό δανεισμό και ότι τα κέρδη της φέτος είναι κάτι παραπάνω από 20 εκατ. ευρώ.
Φυσικά, το κράτος-μέτοχος έχει λειτουργήσει διαχρονικά σε βάρος της ανάπτυξης του ΟΛΘ. Όχι μόνο, σε καλές εποχές, δεν χρηματοδότησε το έργο επέκτασης του 6ου προβλήτα, όχι μόνο δεν άφησε τον ΟΛΘ να προχωρήσει στα απαραίτητα μεγάλα έργα υποδομής από ίδια κεφάλαια και δανεικά που ευκολότατα θα μπορούσε να εξασφαλίσει, αλλά και δεν κίνησε, με τη γνωστή αναβλητικότητα, έγκαιρα και δυναμικά τις διαδικασίες παραχώρησης του 6ου προβλήτα. Αυτός, ο υπεύθυνος μέτοχος
(πριν κράτος, τώρα λέγε με ΤΑΙΠΕΔ), επέλεξε πέρυσι να πάρει ότι παραπάνω μπορούσε από τα κέρδη του 2012, και αντί από το μέρισμα των 0,60 ευρώ ανά μετοχή, να προτείνει και να πάρει 1,50 ευρώ/μετοχή.
Το ΤΑΙΠΕΔ λοιπόν αποφάσισε να προχωρήσει με την πώληση και στο άκουσμα της δημοσίευσης της σχετικής πρόσκλησης, οι αυθόρμητες αντιδράσεις ήταν πολλές και ποικίλες, όπως : «Πλάκα μου κάνεις», «αποκλείεται, Σαμαράς και Βενιζέλος μας διαβεβαίωναν», «τρόϊκα και ΤΑΙΠΕΔ κάνουν κουμάντο, είναι κράτος εν κράτει»,
«δρούνε σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, θα τους καθήσουμε στο σκαμνί».
Μένει στις επόμενες ώρες και αφού γίνουν τα σχετικά τηλεφωνήματα και επαφές, να δούμε πώς θα τοποθετηθούν τα κόμματα, πώς θα τοποθετηθούν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης και αν το τοπικό μέτωπο φορέων είναι αρραγές ή, αν αρχίζει να κάνει νερά. Άλλωστε από το Σεπτέμβριο ακόμη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δ.Μπακατσέλος σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, είχε μεταβάλει θέση και από εκεί που υποστήριζε αταλάντευτα την παραχώρηση, μιλούσε και για πώληση των μετοχών του ΟΛΘ, αλλά όχι σε equity fund.
http://www.voria.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου