Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

«Αγωνίζομαι για τη μέρα των εκλογών και όχι για την επόμενη»

Νίκος Ανδρουλάκης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ  ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟ «ΒΗΜΑ FM»
ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΑΙ Α. ΡΑΒΑΝΟ

«Αγωνίζομαι για τη μέρα των εκλογών και όχι για την επόμενη»
 ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή είναι ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Καλό μεσημέρι και καλό μήνα κ. Ανδρουλάκη.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Τι κάνετε; Καλά είστε;

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Πως είστε εσείς;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Εδώ παλεύουμε.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Παλεύετε! Υπάρχουν εκκρεμότητες του κ. Παπανδρέου;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Τις τελευταίες μέρες είναι λυπηρή η κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ. Οφείλουμε όλοι  να δούμε τα πράγματα αντικειμενικά.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δηλαδή;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου όφειλε να σεβαστεί τη θεσμική λειτουργία και του Κόμματος και τις Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Έπρεπε να πάει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να εκφράσει την άποψή του, σύμφωνα με την οποία καταψήφισε και να γίνει μια συζήτηση για να δούμε ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο, ώστε να πάρουμε μια συλλογική απόφαση.
                        Από την άλλη δεν χρειάζονται δηλώσεις, οι οποίες πυροδοτούν μια κατάσταση που μόνο ζημιά κάνει. Πρέπει να σεβαστούμε το συναίσθημα μιας σιωπηλής πλειοψηφίας μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ, που παλεύουν να υπάρχει αυτή η παράταξη κάτω από αυτές τις πολύ δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και που απολογούνται για πράγματα για τα οποία δεν πήραν ποτέ καμία απόφαση.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Αυτό κ. Ανδρουλάκη δεν το αντιλαμβάνεται ο κ. Παπανδρέου; Γιατί με τη στάση του δημιουργεί πρόβλημα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ή μήπως δεν το αντιλαμβάνεται ο κ. Βενιζέλος;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η συζήτηση. Έπρεπε να υπάρχει μια θεσμική συμπεριφορά. Να γίνει θεσμικός διάλογος για ένα μείζον ζήτημα όπως είναι το ζήτημα των Τραπεζών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα στην οποία θα έπρεπε να συμμετέχει και ως βουλευτής του Κινήματος και ως προηγούμενος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου. Και να πάρουμε εκεί τις αποφάσεις συνολικά. Να σεβόμαστε τις θεσμούς.
                        Εμείς δυστυχώς και ως χώρα και ως Κόμμα φτάσαμε εδώ που φτάσαμε διότι δεν έχουμε σεβασμό στους θεσμούς και τους εσωτερικούς του Κόμματος αλλά και τους θεσμούς του κράτους και του Κοινοβουλίου.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τι εννοούσε ο κ. Βενιζέλος μιλώντας για εκκρεμότητες κατά τη γνώμη τις;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να συνεχίσω αυτή τη συζήτηση γιατί είναι καταστροφική για το ΠΑΣΟΚ. Πάμε σε μια κρίσιμη εκλογική μάχη, τη μάχη των ευρωεκλογών …
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Βεβαίως και θα πάμε κι εμείς αμέσως μετά σε αυτό.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Σε αυτή τη μάχη πρέπει να πάμε με ενότητα και με συναίσθηση τις κρισιμότητας των στιγμών και όχι να πυροδοτεί ο καθένας με τις δηλώσεις  του μια κατάσταση, που προσωπικά ξαναλέω, με λυπεί απεριόριστα.
                        Μικρά και μεγάλα παιδιά να σταματήσουν να παίζουν με την ιστορική αυτή Παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Μια παράταξη που πρόσφερε στη χώρα και που σήμερα βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, ενώ έχει σηκώσει όλο αυτό το φορτίο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κύριε Ανδρουλάκη …
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ακούστε με λίγο είναι σημαντικό αυτό  που θέλω να σας πω.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σας ακούμε, αλλά να μας ακούτε κι εσείς.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Τέσσερα χρόνια τώρα το ΠΑΣΟΚ απολογείται για όλα. Φτάνουμε σε ένα σημείο να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα. Φτάνουμε σε ένα σημείο η χώρα να μπορεί να κάνει μια στροφή οικονομική, την οποία συναρτώ με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και με μια νίκη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών απέναντι στην πολιτική της Μέρκελ.
                        Αν όλα αυτά δεν τα καρπωθεί ένα Κόμμα που  προσέφερε τα 2/3 αυτού του αποτελέσματος, ενώ την ίδια περίοδο η Νέα Δημοκρατία έκανε πόλεμο σε αυτή την πολιτική και καρπώνεται μόνο αυτή τα σημερινά αποτελέσματα, τότε δυστυχώς λειτουργούμε αυτοκαταστροφικά.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ρωτώ ευθέως: παίζουν κατά την ορολογία που εσείς χρησιμοποιήσατε με αυτό το ιστορικό Κόμμα και ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας την κρισιμότητα των στιγμών. Και τα στελέχη της προηγούμενης γενιάς που έπαιξαν σημαντικό ρόλο όλο αυτό το χρονικό διάστημα και τα στελέχη της γενιάς μας. Και πρέπει να σφυρηλατήσουμε την ενότητά μας για να βαδίσουμε στις ευρωεκλογές.
                        Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ συνεχώς να παρουσιάζει μια εικόνα διάλυσης, μια εικόνα η οποία αδικεί τη μέχρι σήμερα προσπάθειά του.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Τώρα πάμε στις ευρωεκλογές. Από το αποτέλεσμα λένε πολλοί θα κριθούν πάρα πολλά πράγματα και σε σχέση με το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως και με την ίδια την κυβερνητική συνοχή και σταθερότητα.
Κατ' αρχήν υπάρχει κίνδυνος να μην εκλέξει ευρωβουλευτή το ΠΑΣΟΚ;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Στο χέρι μας είναι να κάνουμε ένα αγώνα σοβαρό με μια πολιτική ατζέντα που θα αφορά τις ευρωεκλογές. Διότι ως Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα γίνεται ολόκληρη προσπάθεια ώστε να αλλάξει η συντηρητική πολιτική στην Ευρώπη. Αυτή, που έχει κατοχυρώσει ως κυρίαρχη πολιτική τη σκληρή λιτότητα στις ευρωπαϊκές χώρες κυρίως του Νότου αλλά και σε κάποιες του Βορρά.
                        Σε αυτό τον αγώνα πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι και να φέρουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Και το ξαναλέω: δεν μπορεί αυτός ο αγώνας να δοθεί με τα σημερινά  δεδομένα αλλά και των προηγούμενων ημερών. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Να προχωρήσουμε με ενότητα, να καταλάβουμε τη δυσκολία των συνθηκών και ενωμένοι να φέρουμε το μεγαλύτερο αποτέλεσμα.
                        Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καλύτερο από αυτό που φαίνεται σήμερα. Αρκεί να το πιστέψουμε όλοι μας και να αγωνιστούμε.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ποιο είναι το καλύτερο αποτέλεσμα κ. Ανδρουλάκη;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Προσέξτε, οφείλουμε να αγωνιστούμε για το αποτέλεσμα της μέρας των εκλογών και όχι για την επόμενη μέρα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μήπως λοιπόν κάποιοι αγωνίζονται από τώρα για την επόμενη μέρα  και όχι για την Κυριακή των εκλογών;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Προσωπικά θα αγωνιστώ μόνο για τη μέρα των εκλογών. Και καλώ όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως Γραμματέας να πράξουν το ίδιο.
                        Εμείς, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μείναμε σε αυτή την παράταξη, που πιστέψαμε στην ιστορική της διαδρομή, που αναγνωρίζουμε ότι έχει προσφέρει σε αυτό τον τόπο και θέλουμε να υπάρχει και την επόμενη μέρα, ας δώσουμε τη μάχη της μέρας των εκλογών. Να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.
                        Όπου το ΠΑΣΟΚ πήγε ενωμένο σε όλους τους κοινωνικούς χώρους, έφερε συντριπτικά αποτελέσματα άνω του 20% σε ολόκληρη την Ελλάδα. Γιατί; Διότι υπήρχε στρατηγική. Υπήρχε ατζέντα αλλά και ενότητα.  Αν όλα τα προηγούμενα υπάρξουν και στις ευρωεκλογές, τα αποτελέσματα θα είναι άλλα και όχι αυτά που φαίνονται σήμερα δημοσκοπικά.  Αρκεί να το πιστέψουμε και να αγωνιστούμε γι' αυτό, βάζοντας στην άκρη προσωπικές στρατηγικές. Αυτές μας πονέσανε, μας εκφυλίσανε, αυτές οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ να καταρρεύσει στις προηγούμενες εκλογές.  Λοιπόν. Τέλος!
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Κάποιοι όμως και από το ΠΑΣΟΚ μέσα κινήθηκαν για να υπάρχει αυτό το αποτέλεσμα. Δεν ήταν μόνο η κοινωνία η οποία αποφάσισε να καταδικάσει το ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι με τη συμπεριφορά τους εντός ΠΑΣΟΚ …
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Βεβαίως έχετε απόλυτο δίκιο. Εάν δεν υπήρχε ο Τσοχατζόπουλος νομίζετε θα φτάναμε εκλογικά εκεί που φτάσαμε το 2010;
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Μόνο ο Τσοχατζόπουλος ήταν κ. Ανδρουλάκη;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ήταν πολύ λιγότεροι από αυτούς τους χιλιάδες που έχουν προσφέρει σε αυτή την Παράταξη ως μέλη, ως βουλευτές, ως στελέχη και είναι στην ψάθα σήμερα.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Δεν θα διαφωνήσω με αυτό που λέτε.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Δεν ήταν όλο το ΠΑΣΟΚ Τσοχατζόπουλοι. Υπήρχαν η Μελίνα Μερκούρη, ο Πεπονής, ο Γεννηματάς…
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Συμφωνώ και ο Αλευράς και πολλοί άλλοι.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Χιλιάδες στελέχη. Δεν μπορεί οι χιλιάδες να κρύβονται πίσω από τους λίγους που πρόδωσαν την πίστη του ελληνικού λαού. Και αυτά τα φαινόμενα δυστυχώς υπήρχαν και σε άλλα Κόμματα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κύριε Ανδρουλάκη, επειδή θα είστε υποψήφιος στις ευρωεκλογές και είχε τεθεί κι ένα θέμα ασυμβίβαστου με την ιδιότητα την άλλη. Πως ξεπεράστηκε αυτό; Πως ξεπερνιέται πολιτικά;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Έχω ένα σταθερό Κώδικα αξιών. Πρέπει να υπάρχουν ασυμβίβαστα στην πολιτική, όπως πρέπει να υπάρχουν και θητείες. Το λέω συνεχώς δημοσίως.
                        Πραγματικά στο Συνέδριό μας έβαλα το ζήτημα των ασυμβιβάστων. Όταν κάποιος έχει ένα διορισμό στο κράτος από το Κόμμα,  δεν μπορεί συγχρόνως να είναι και κομματικό στέλεχος στον κεντρικό πολιτικό μηχανισμό.
                        Θέλω να μου πουν: ποιο είναι το δικό μας ασυμβίβαστο; Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έχει κάποιο ασυμβίβαστο; Σε σχέση με τι; Εχω κυβερνητική αντιμισθία; Κομματική αντιμισθία; Έχω καμία σχέση με τα ασυμβίβαστα που καθιερώθηκαν από τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε ή από τα θεσμικά που καθιερώθηκαν στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ; Απολύτως καμία.
                        Και να σας πω και κάτι. Πείτε ότι εγώ έλεγα «όχι» στον Βαγγέλη Βενιζέλο ότι «δεν θέλω –όπως είπαν πολλοί άλλοι- να συμμετέχω σε αυτή τη μάχη» και μετά από μερικούς μήνες στις  βουλευτικές εκλογές ως Γραμματέας λέω ότι κατεβαίνω στην Α’ Αθήνας. Τι θα έλεγαν οι συνυποψήφιοί μου; Ότι υπάρχει ασυμβίβαστο να κατέβω ως υποψήφιος βουλευτής; Αυτό είναι παράλογο.
                        Προσπαθώ πάντα να απαντώ σε λογικά επιχειρήματα, δεν γίνεται να απαντώ σε παραλογισμούς. Διότι με την ίδια λογική οι 60 Γραμματείς Νομαρχιακών και εγώ που είμαι Γραμματέας του Κόμματος δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε καμία εκλογική διαδικασία. Ούτε αυτοί να κατέβουν περιφερειακοί ή δημοτικοί σύμβουλοι, ούτε εγώ υποψήφιος ευρωβουλευτής. Τι σημαίνει αυτό;
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ποιοι το θέτουν όμως κ. Ανδρουλάκη;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτοί που το θέτουν. Και να το θέσουν δημόσια.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι, ποιοι είναι;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Την τελική απόφαση θα την πάρω στα θεσμικά όργανα που είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του Κόμματος. Διότι δεν μπορεί οι πολίτες να νομίζουν ότι είμαστε όλοι το ίδιο. Αυτό δεν ισχύει.
                        Οι 60 Γραμματείς Νομαρχιακών που έχουν στήσει την αυτό-οργάνωση σε ένα οικονομικά χρεοκοπημένο Κόμμα, μαζί με εμένα, θέλουμε να ξέρουμε ποιο είναι το ασυμβίβαστό μας. Δεν έχουμε καμία αντιμισθία.  Ούτε κομματική, ούτε κρατική. Δεν έχουμε κανένα προνόμιο.
                        Να ξεκαθαρίσει αυτή η ιστορία! Διότι ακούν οι πολίτες, ακούν οι ακροατές και θέλω να καταλαβαίνουν χωρίς καμία σκιά τι σημαίνει σήμερα για κάποιους να είναι Γραμματείς σε ένα Κόμμα, είτε σε νομαρχιακό, είτε σε κεντρικό επίπεδο όπως είναι το ΠΑΣΟΚ.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κύριε Ανδρουλάκη να σας ευχαριστήσουμε πολύ.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να ‘στε καλά. 
 Νίκος Ανδρουλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Ευοίωνες οι προοπτικές για φυσικό αέριο και ρεύμα

Σε ομιλία που έκανε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα...