Μιλώντας στο tvxs.gr ο Γρηγόρης Ψαριανός αναφέρει πως «στόχος της ΔΗΜΑΡ ήταν και παραμένει η ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς». «Είτε τώρα είτε σε λίγο θα είναι παρούσα», προσθέτει. «Είναι ένας από τους λόγους ύπαρξης της ΔΗΜΑΡ και αυτό δεν το λέω εγώ το είπε ο ίδιος ο Κουβέλης στο ιδρυτικό συνέδριο πριν από τέσσερα χρόνια».
Σχετικά με την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή είναι μεν επιφυλακτική» για την πρωτοβουλία των 58, ενώ πολλοί είναι και καχύποπτοι, αναγνωρίζοντάς την ως «κατασκεύασμα του ΠΑΣΟΚ». «Ωστόσο αυτή η κίνηση δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από μια πρόσκληση σε διάλογο για τη συγκρότηση μιας δημοκρατικής συμπαράταξης και με αυτήν την έννοια θα είμαστε όλοι παρόντες. Άλλοι από την πρώτη μέρα και άλλοι λίγο αργότερα».
Αναφερόμενος στη σχέση του ΠΑΣΟΚ με την πρωτοβουλία τω «58», ο Γρηγόρης Ψαριανός επισημαίνει πως η κίνηση έχει πάρει ξεκάθαρες αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ, από τις πρακτικές και τις πολιτικές του, ωστόσο είναι φυσικό πως θα συμμετέχουν και άνθρωποι από το εν λόγω κόμμα, καθώς «το 70% της Ελλάδας ήταν κάποτε ΠΑΣΟΚ». «Ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι παντού. Όλο το γραφείο του Τσοχατζόπουλου, όλο το βαθύ ΠΑΣΟΚ, είναι στο ΣΥΡΙΖΑ. Πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι και στη ΔΗΜΑΡ. Και οι Καστανίδης και Λοβέρδος, που μιλάει η ΔΗΜΑΡ είναι ΠΑΣΟΚ», αναφέρει και συνεχίζει:
«Από την άλλη ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν συμμετέχει, ούτε ηγείται του εγχειρήματος, αλλά το στηρίζει κατά τις δηλώσεις του. Αν ο Βενιζέλος ήταν επικεφαλής εγώ δεν θα ήμουν εκεί, όπως και πολλοί άλλοι. Ο Βενιζέλος συμμετείχε στα σχήματα διακυβέρνησης της χώρας και δεν μπορεί ένα νέο σχήμα να έχει στην ηγεσία του ούτε τον Βενιζέλο, ούτε τον Σημίτη, ούτε τον Παπανδρέου, ούτε όλους αυτούς που διετέλεσαν υπουργοί και υπήρξαν πρωτοκλασάτα στελέχη των σχημάτων που κυβέρνησαν τη χώρα».
Ερωτηθείς για το πρόσωπο που θα μπορούσε να ηγηθεί της ανασυγκρότησης της νέας Κεντροαριστεράς δηλώνει πως θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ηγετικό ρόλο να αναλάβει και ο Φώτης Κουβέλης. «Τώρα είναι διστακτικός, μπορεί να το κάνει αργότερα», σημειώνει χαρακτηριστικά. Παράλληλα υπενθυμίζει πως όταν έγινε το εγχείρημα της Ελιάς στην Ιταλία οι επικεφαλής δεν ήταν κάποια ηγετικά στελέχη των κομμάτων που συμμετείχαν στο νέο σχήμα, αλλά «ήταν νέα πρόσωπα τα οποία δεν τα ήξερε ο κόσμος».
«Το ίδιο ενδεχομένως να συμβεί και εδώ», αναφέρει και συμπληρώνει πως τα νέα αυτά πρόσωπα θα προκύψουν από διεργασίες συζητήσεις και διάλογο. «Θα δημιουργηθούν ομάδες πρωτοβουλίας σε κάθε περιοχή στις οποίες θα συμμετέχουν άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, αλλά κυρίως ανένταχτοι γιατί κυρίως σε αυτούς απευθύνεται το εγχείρημα», δηλώνει.
Όπως εξηγεί «δεν πρόκειται για έναν γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Αφορά ένα πλειοψηφικό ρεύμα του λαού το οποίο αυτή τη στιγμή δεν είναι σε κανένα από τα δύο κόμματα. Σε αυτούς απευθύνεται κυρίως. Πρόκειται για ένα ρεύμα που είναι πάνω από το 60% του ελληνικού λαού». Στόχος, συνεχίζει, είναι «να συντεθούν πολιτικές που θα αφορούν και τμήματα του πρώην μεγάλου ΠΑΣΟΚ και τμήματα της ΔΗΜΑΡ και τμήματα του πρώην Συνασπισμού. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι στο ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και πίστη σε μια ευρωπαϊκή Ελλάδα».
Ωστόσο επισημαίνει ότι αναφέρεται σε μεμονωμένα άτομα από τον ΣΥΡΙΖΑ, «αυτούς που θέλουν την παραμονή στην Ευρώπη, στο ευρώ και συμφωνούν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας» και όχι στο σύνολο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι τώρα δεν χωράει. Είμαστε στο χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο όπως έλεγε και ο Λεωνίδας Κύρκος».
Πρόκειται για δύο μέτωπα, σημειώνει, «ένα ενάντια στις δεξιές πολιτικές, όχι όπως αυτές ορίζονται απο τα μνημόνια και την τρόικα αλλά όπως διαμορφώνονται από την κυβέρνηση της Πολιτικής Άνοιξης του Αντώνη Σαμαρά και του ευρωπαϊκού μερκελισμού, και ένα ενάντια στον αριστεροεθνικίστικο λαϊκισμό μιας μερίδας του ΣΥΡΙΖΑ». «Η πρόσκληση προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι αντίπαλοι του ευρωπαϊκού οράματος είναι ανοιχτή. Και υπάρχουν άνθρωποι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύουν σε αυτό το σχέδιο και αυτή την πολιτική. Προφανώς το κάλεσμα δεν απευθύνεται σε όσους είναι προσανατολισμένοι σε έναν ευρωσκεπτικισμό για να μην πω πως είναι αντίπαλοι του ευρωπαϊκού οράματος».
Σχετικά με το ενδεχόμενο η ΔΗΜΑΡ να αποφασίσει στο συνέδριο μια καθολικά αρνητική στάση απέναντι στην κίνηση των «58», και τη στάση που θα κρατήσει ο ίδιος, ο Γρηγόρης Ψαριανός απαντάει: «Όποιοι δεν επιθυμούν ας μην συμμετέχουν». «Δεν δεσμευόμαστε να συμμετέχουμε κάπου. Στη ΔΗΜΑΡ δεν είμαστε στρατιωτάκια ούτε κανείς δέσμευσε τον Φώτη Κουβέλη να μιλήσει με τον Λοβέρδο ή όχι. Ούτε το αποφάσισε συλλογικά το κόμμα. Το ότι ο Φώτης Κουβέλης αποφάσισε να μιλήσει με τον Α. Λοβέρδο ή τον Χ. Καστανίδη δεν είναι λόγος πολέμου. Καλά κάνει. Αυτό θέλουμε. Να μιλάμε με όλες τις πλευρές στο πλαίσιο μιας κεντροαριστεράς. Οι Λοβέρδος και Καστανίδης συμπεριλαμβάνονται. Αλλά δεν μπορείς να λες συνεργάζομαι με τον Λοβέρδο και τον Καστανίδη αλλά όχι με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως είναι στην κυβέρνηση Σαμαρά. Και η ΔΗΜΑΡ ήταν. Το θέμα είναι η κεντροαριστερά να αποτελέσει πόλο κυβερνητικής λογικής, μιας νέας διακυβέρνησης της χώρας».
«Αργά ή γρήγορα η ΔΗΜΑΡ, στο σύνολό της, θα βρεθεί σε αυτόν τον διάλογο, άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος της ύπαρξής της. Η ΔΗΜΑΡ δημιουργήθηκε για να αποτελέσει πόλο ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Μπορεί να γίνει το μεταβατικό όχημα χωρίς να είναι απαραίτητο να διαλυθεί. Η ΔΗΜΑΡ, όπως και άλλα υπάρχοντα σχήματα, δεν θα μετεξελιχθούν στον νέο φορέα αλλά θα συμμετέχουν. Θα πρόκειται για Δημοκρατική συμπαράταξη. Σε αυτήν θα συμμετέχουν όλοι αργά ή γρήγορα», εκτιμά.
http://tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου