Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Αλ. Τσίπρας: «Η αλλαγή έχει ξεκινήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα βήμα από την εξουσία»

Αλ. Τσίπρας: «Η αλλαγή έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα βήμα από την εξουσία»

Ως «λεπτομερείς οδηγούς φτώχειας και οικονομικό ελέγχου από τους δανειστές», χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας τα μνημόνια στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 4ο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα, το Μνημόνιο έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση -χωρίς προηγούμενο τη μεταπολεμική περίοδο. Δύο εκατομμύρια Έλληνες δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους, όπως τροφή με κρέας και επαρκή θέρμανση. Ένα μικρό κορίτσι πέθανε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη επειδή η οικογένειά της δεν είχε τη δυνατότητα να πληρώσει το ρεύμα και χρησιμοποιούσαν μαγκάλι για θέρμανση. Είναι καθημερινή εικόνα στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, καλοντυμένοι άντρες και γυναίκες να ψάχνουν για
φαγητό στα σκουπίδια», σημείωσε.
Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το 2014 θα είναι χρονιά πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται στην εξουσία. «Η διαδικασία της αλλαγής, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας διαβεβαιώσω, έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει ένα βήμα από την εξουσία. Αλλά το 2014 είναι έτος εκλογών. Και η αλλαγή θα έρθει. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εμπνεύσει την αλλαγή στην Ευρώπη» είπε.
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι η Ευρώπη χρειάζεται το δικό της «New Deal» για να καταπολεμήσει την ανεργία και να χρηματοδοτήσει το μέλλον της. «Μια νομισματική ένωση που διαιρεί τα κράτη της, διαιρεί τις κοινωνίες των κρατών της, αυξάνει την ανεργία, την φτώχεια και την κοινωνική πόλωση ή θα επανιδρυθεί ή θα καταρρεύσει» και υπογράμμισε ότι επανίδρυση σημαίνει αλλαγή. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, δικαιώθηκε στα χρόνια της κρίσης, καθώς «ακόμα και πριν από τη γέννηση της Ευρωζώνης επισημαίναμε τα ελαττώματα, τις ανεπάρκειες και τις αποσταθεροποιητικές ασυμμετρίες του σχεδίου». Όπως σημείωσε «δηλώναμε και δικαιωθήκαμε:• ότι δεν μπορεί να υπάρχει νομισματική ένωση διαιρεμένη από ένα τείχος του χρήματος.
• ότι μια νομισματική ένωση αδιάφορη προς την κοινωνία και ευαίσθητη μόνον στις ανάγκες του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου είναι μια νομισματική ένωση επιρρεπής προς την αβεβαιότητα, την αστάθεια και την κρίση - μια Ευρωζώνη με σύντομη προθεσμία.
• ότι καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κεντρική τράπεζα που να λειτουργεί ως τέτοια. Δηλαδή, που να λειτουργεί ως δανειστής ύστατης καταφυγής, όχι μόνο για τις τράπεζες της, αλλά και για τα κράτη.
• ότι η Ευρώπη χρειάζεται τη δική της Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου Glass-Steagall που θα διαχωρίζει τις εμπορικές από τις επενδυτικές τραπεζικές δραστηριότητες και θα αποτρέπει μια τόσο επικίνδυνη συνύπαρξη κινδύνων σε μια ανεξέλεγκτη οντότητα.
• ότι η Ευρώπη χρειάζεται αποτελεσματική ευρωπαϊκή νομοθεσία φορολόγησης των εξωχώριων (offshore) οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
• ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο είδε την κρίση ως ευκαιρία για να ξαναγράψει τη μεταπολεμική πολιτική οικονομίας της Ευρώπης. Γι' αυτό το λόγο απορρίπτει την πρότασή μας για Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Χρέους, κατά το πρότυπο της Διάσκεψης του Λονδίνου για τη Γερμανία το 1953 ώστε να δώσει οριστική και βιώσιμη συλλογική λύση στο πρόβλημα. Γι' αυτό το λόγο το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο - εκούσιος όμηρος της κυρίας Μέρκελ - εμμένει στην επιβολή πολιτικών που έχουν επιδεινώσει το αρχικό πρόβλημα σε ολόκληρο το Νότο της Ευρωζώνης.
• ότι η Ευρώπη χρειάζεται το δικό της «New Deal» για να καταπολεμήσει την ανεργία και να χρηματοδοτήσει το μέλλον της.
• ότι, για να επιβιώσει η Ευρώπη, χρειάζεται αναδιανομή και αλληλεγγύη».
«Αυτά είναι τα θεμέλια της ριζικά νέας Ευρώπης για την οποία αγωνιζόμαστε. Στη θέση μιας Ευρώπης που αναδιανέμει εισόδημα
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι ο νεοφιλελευθερισμός και τα μέτρα βάρβαρης λιτότητας απειλούν τους λαούς της Ευρώπης, ενώ η Ακροδεξιά απειλεί τη Δημοκρατία, με μόνη εναλλακτική λύση την αντίσταση των λαών και η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Επίσης, έκανε λόγο για βιώσιμο σχέδιο για την ελληνική οικονομία, αλλά και βιώσιμο σχέδιο για την Ευρώπη στο σύνολό της από πλευράς του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Σημειώνεται ότι η υποψηφιότητά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Κομισιόν αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά την Κυριακή από το σώμα του συνεδρίου το οποίο πραγματοποιείται στη Μαδρίτη. Αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «εντολή ελπίδας και αλλαγής για την Ευρώπη, προσκλητήριο δημοκρατίας στο οποίο κάθε γενιά αξίζει να συμμετάσχει, το οποίο κάθε γενιά δικαιούται να ζήσει».
http://www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και η οικονομία μας στη δίνη Τραμπ-Μασκ

Μπορεί το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα να είναι «χαμένο στη μετάφραση» των μηνυμάτων που εκπέμπουν ταυτόχρονα (και προφανώς συντονισμένα) ο Ελ...