Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Μπορεί ο Σαββίδης να γίνει… Μπερλουσκόνι;

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Ένας πολύ γνωστός διαφημιστής, όταν επέστρεψα από την Αμερική, μου είχε πει πως «το πιο δύσκολο πράγμα σε αυτή τη χώρα είναι να βγάλεις άκρη από τον Άγιο Στέφανο και πάνω». Σε μερικά χρόνια είχε γίνει και δική μου πεποίθηση. Εξαιρώ βέβαια την γενέτειρά μου, την Ήπειρο, η οποία όμως είναι εκτός παιχνιδιού και κοιμάται στον κόσμο της. Αλλά αυτό είναι θέμα άλλου άρθρου.  Με επίκεντρο, λοιπόν, τη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα απίστευτο… τουρλουμπούκι. Έχει απ’ όλα. Και ορθοδοξία και μπίζνες στα Βαλκάνια. Και προφητείες του Παΐσιου και ευλογίες του Πούτιν. Και Άγιο Όρος και
Αγιά Σοφιά και βασιλόφρονες και συριζαίους και «Λεβέντες». Έχει κι έναν πολιτευτή της Χαλκιδικής που διαφημίζει πως έχει ανά πάσα ώρα και στιγμή ανοιχτή πρόσκληση από τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Πόσο βάθος έχουν όλα αυτά και πόση ουσία; Ούτε ξέρω, ούτε με νοιάζει.
Είναι ηλίου φαεινότερον πως πρόκειται για… αχταρμά. Και στα θολά νερά αυτού του αχταρμά «ψαρεύει» ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος στην αρχή φάνηκε να’ ναι και κομμάτι του.
Το να γίνει Πρόεδρος στον ΠΑΟΚ και να έχει έναν έτοιμο στρατό «Ούννων» δεν ήταν και καμιά πρωτότυπη κίνηση. Ήταν όμως βασική. Ήταν το «νηπιαγωγείο» της επιχειρηματικότητας για τον Σαββίδη. Μετά άρχισε να «σκουπίζει» ό,τι έβαζαν μπροστά του. Από το «Μακεδονία Παλλάς» μέχρι τη ΣΕΚΑΠ, την τελευταία μάλιστα – όπως έμαθα σήμερα – μετά από προσωπική παράκληση του Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να μην πέσει σε τουρκικά χέρια. Για να τελειώσει ο Σαββίδης το «Δημοτικό» και το «Γυμνάσιο» της επιχειρηματικότητας, είχε ασφαλώς δίπλα του πολλούς ανθρώπους της πολιτικής, ορισμένους εκ των οποίων άδειασε στη συνέχεια, όπως ο Σίμος Κεδίκογλου.
Πρόσφατα πήρε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σε σύμπραξη με μια γερμανική εταιρεία. Κι άλλη μια γαλλική συμμετοχή. Για να φαίνεται πως γίνεται καθόλα σεβαστός ο «γερμανογαλλικός» άξονας και να δοθεί «πράσινο φως» από την ΕΕ για το deal. Ταυτόχρονα, ο Σαββίδης αποκτά και επικοινωνιακά «φτερά», καθώς παίρνει τον «Πήγασο» και δι αυτού αποκτά και συμμετοχή στο «Mega», ενώ δεν αποκλείεται τελικά να αποδειχθεί και ο «σωτήρας» του ΔΟΛ. Είναι προφανές πως ο Σαββίδης έχει αποφοιτήσει από το «Λύκειο» πλέον κι ετοιμάζεται για …πανελλαδικές.
Όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα ο Σαββίδης τα’ χουν κάνει κι άλλοι πριν από αυτόν. Το ενδιαφέρον στην περίπτωσή του είναι το γεγονός πως είναι ο πρώτος που βγαίνει ανοιχτά και λέει πως τον ενδιαφέρει να ασχοληθεί με την πολιτική. Και κάνει πολιτικές δηλώσεις. Εξυμνεί τον Τσίπρα γιατί είναι το «γκουβέρνο» και τα βάζει με τον Μητσοτάκη γιατί νιώθει αδικημένος στο θέμα της ΣΕΚΑΠ, καθώς ουσιαστικά εξυπηρέτησε την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Αλλά κι ο Μητσοτάκης δεν είναι αφελής.
Ξέρει πως ο Σαββίδης κάτι «στήνει» στον πολιτικό χώρο της «λαϊκής δεξιάς». Από τη συνέντευξή του μάλιστα και μετά νομίζω πως ξεκαθάρισε πως βαρέθηκε να στηρίζει δεξιά κι αριστερά και γι αυτό όλα δείχνουν πως θα να είναι ο ίδιος μπροστά κι όχι κάποιος «αχυράνθρωπος». Όλα δείχνουν πως το πείραμα της διαμόρφωσης «αχυρανθρώπων» έλαβε τέλος.
Οι «ινστρούχτορες» της πολιτικής μιλάνε από χθες για μια πολιτική πρωτοβουλία που θα απορροφήσει και τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων.
Πάντως, οι δικές μου πληροφορίες λένε πως οι σχέσεις του Σαββίδη με τον Πούτιν δεν είναι στα καλύτερά τους. Όσο για τους Αμερικάνους, όσα κελύφη γερμανικά ή γαλλικά κι αν χρησιμοποιήσει, η σχέση δεν αλλάζει.
Θα του βγει; Είναι πολύ πρόωρο να εκτιμηθεί. Σίγουρα θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα μάθει… ελληνικά και πόσο διατεθειμένοι είναι να «εκπολιτιστούν» στοιχειωδώς οι «Ούνοι» που έχει γύρω του από τον Αγ. Στέφανο και πάνω…
ΥΓ1: Θα με ρωτήσετε: Δεν υπάρχουν σοβαροί και σκεπτόμενοι Βορειοελλαδίτες; Βεβαίως υπάρχουν. Όπως υπάρχουν και σκεπτόμενοι ΠΑΟΚτζήδες. Μαθηματικά δεν μπορεί να είναι όλοι «Ούννοι». Όμως το να επιτρέπεται σε μένα να φτάνω σε αυτά τα συμπεράσματα οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι θεωρούν – λανθασμένα κατ εμέ – πως η σιωπή τους είναι πιο πολύτιμη από αυτό που συμβαίνει. Από κει και πέρα ο Θεός βοηθός…
ΥΓ2: Η επεξεργασμένη φωτογραφία του σημερινού άρθρου εμπεριέχει σκίτσο στο οποίο ο Μίκυ Μάους, ο Ντόναλντ και ο Γκούφυ ποζάρουν μπροστά στον Λευκό Πύργο από το «The Comic Con 3″ που φιλοξενείται στην Αποθήκη Γ” και Αποθήκη 1 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, όπως και στον κινηματογράφο «Ολύμπιον», δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να έρθει σε επαφή με διάσημους δημιουργούς. Υπάρχει ευτυχώς κι αυτή η Θεσσαλονίκη!
http://www.rizopoulospost.com/sabbidhs-ginei-mperlouskoni/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-newsletter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...